Da ne bi bilo zabune. Multipleksi ne rade i dalje do daljnjeg, a nezavisna kina održavaju repertoar koliko im to dopuštaju mogućnosti distributera. Ovo su filmovi koji imaju po nekoliko projekcija, a neki i po jednu, i teško da ćete ih uspjeti vidjeti u neko dogledno vrijeme na nekoj ‘normalnoj’ projekciji. Jedna od mogućnosti da ih možete možda gledati na nekom satelitskom programu ili internetskim platformama. Vrijeme kina se neumitno promijenilo, i više nikada neće biti ono što su nekada bila. Mi ćemo pokušati imati informacije o filmovima koji igraju u kinima, neki filmovi će nam i promaknuti, ali većinu ćemo ipak ‘evidentirati’.


Yalda, noć oprosta
Yalda (2019.)
Redatelj: Massoud Bakhshi
Glume: Sadaf Asgari, Behnaz Jafari, Babak Karimi, Fereshteh Sadre Orafaee
Žanr: drama
Trajanje: 89 minuta
Država: Iran, Francuska, Njemačka, Švicarska, Luksemburg, Libanon

Sadržaj:
22-godišnja Iračanka Maryam osuđena je na smrt zbog ubojstva 65-godišnjeg supruga Nassera. Prema iranskom zakonu, obitelj žrtve može dati oprosti i poštedjeti život ubojice, a jedina osoba koja može spasiti Maryam je Nasserova kćer Mona – sve što treba učiniti je pojaviti se u popularnoj TV emisiji uživo gdje će odluku donijeti pred milijunima gledatelja. Film je osvojio glavnu nagradu žirija na Sundance Film Festivalu.

Yalda, noć oprosta – Cineuropa.org
Yalda – IMDb


Mračne priče
Favolacce (2020.)
Redatelj: Damiano D’Innocenzo
Glume: Elio Germano, Tommaso Di Cola, Giulietta Rebeggiani
Žanr: drama
Trajanje: 98 minuta
Država: Italija, Švicarska

Sadržaj:
Vruće i sparno ljeto u predgrađu Rima. Vrijeme sporo prolazi u stambenom naselju u kojem se nikada ništa ne događa. Naizgled normalnu zajednicu tiho nagriza frustracija stanovnika koji bi željeli bolji život, svjesni da im je status srednjeg sloja kojem su se nadali izvan dosega. Fokus filma prebacuje se na odnose i aktivnosti djece dok naselje obavija tajanstveni osjećaj neizvjesnosti. Film je dobitnik nagrade za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Berlinu.

Mračne priče – Cineuropa.org
Favolacce – IMDb


Pljačka stoljeća
El robo del siglo / The Heist of the Century (2020.)
Redatelj: Ariel Winograd
Glume: Guillermo Francella, Diego Peretti, Luis Lukue, Pablo Rago, Rafael Ferro, Mariano Argento
Žanr: komedija, krimić
Trajanje: 114 minuta
Država: Argentina

Sadržaj:
Film prati grupu lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine. Legendarna pljačka inspirirala je ovaj akcijski triler s elementima komedije, ali i svjetski popularnu seriju ‘Money Heist’. Predvođen odličnom glumačkom postavom, film je doživio jedno od najuspješnijih kino otvaranja u povijesti Argentine.

Pljačka stoljeća – Filmaffinity.com
El robo del siglo / The Heist of the Century – IMDb


Najveći dar
El mayor regalo (2018.)
Redatelj: Juan Manuel Cotelo
Glume: Juan Manuel Cotelo, Santi Rodríguez, Carlos Aguillo, Inés Sájara
Žanr: komedija, drama, vestern
Trajanje: 107 minuta
Država: Španjolska

Sadržaj:
Uslijed snimanja posljednje scene vesterna, redatelj filma neočekivano odluči sretan završetak zamijeniti scenom koja naslućuje nastavak sukoba koji nikada ne prestaje te tako nastaje film koji od komedije prelazi u dramu koja prikazuje istinite, suvremene priče o oprostu i pomirenju u mnogim zemljama u svijetu (Španjolska, Irska, Francuska, Kolumbija, Ruanda, Meksiko) kroz snažna svjedočanstva ubojica koji mole za oprost zbog stotinu ili tisuću ubojstava… i žrtava koje im opraštaju. Film prikazuje i priče o pomirenju roditelja i djece, bračnih parova. Potresne i neobične istinite priče u današnjem svijetu zasićenom podjelama i mržnjom u filmu Najveći dar pokazuju da mir nije utopija.

Najveći dar – Movie Site
El mayor regalo – IMDb


Rocca mijenja svijet
Rocca verändert die Welt (2019.)
Redatelj: Katja Benrath
Glume: Luna Marie Maxeiner, Caspar Fischer-Ortman, Luise Richter
Žanr: avantura, komedija, drama
Trajanje: 101 minuta
Država: Njemačka

Sadržaj:
Ovaj zabavan i inspirativan igrani film za cijelu obitelj prati zgode i nezgode jedanaestogodišnje neobične i hrabre djevojke čija zarazna energija i pozitivnost rješava sve probleme i pokazuje da i djeca mogu promijeniti svijet. Jedanaestogodišnja Rocca odrasla je s ocem astronautom te zahvaljujući tome obrazovanje djevojčice više nalikuje treningu za svemirsku misiju negoli obrazovanju koje bi se očekivalo od osobe njenih godina. Kada joj oca pošalju raditi nekoliko mjeseci na Međunarodnu svemirsku stanicu, Rocca je prisiljena preseliti se u Hamburg kod svoje bake i po prvi put krenuti u školu. U novoj će sredini Rocca svojim posebnim znanjima i vještinama, kao i snalažljivošću zapanjiti svoje okruženje te učiniti svijet boljim mjestom! Njemačke filmske nagrade 2019 – Izvanredan film za djecu ili mlade (Bester Kinder- und Jugendfilm) / Giffoni Film Festival 2019 – Nagrada Gryphon za najbolji film (Miglior Film);

Rocca mijenja svijet – Filmstarts.de
Rocca verändert die Welt – IMDb


Zaneseni
Swoon (2019.)
Redatelj: Måns Mårlind, Björn Stein
Glume: Frida Gustavsson, Albin Grenholm, Robert Gustafsson
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 104 minuta
Država: Švedska

Sadržaj:
Dva rivalska zabavna parka u Stockholmu smještena su jedan nasuprot drugom. Gröna Lund u vlasništvu obitelji Nilsson je zabavni park visoke klase i vrhunskih atrakcija, buržujska alternativa parku Nöjesfältet obitelji Lindgren koji nudi jeftino pivo i već istrošene atrakcije. Usprkos rivalstvu dvije obitelji, njihovi se nasljednici Ninni i John zaljube. U sjeni Drugog svjetskog rata sukob između obitelji eskalira u priču o izdaji, ratu i zabranjenoj ljubavi. Ova magična romansa inspirirana je stvarnim događajima, a njezini su kreatori, nagrađivani dvojac Måns Mårlind i Björn Stein, poznati publici po kriminalističkoj seriji Most (Bron/Broen).
Guldbagge Awards 2020 – Najbolja kostimografija (Bästa kostym: Margrét Einarsdóttir), Najbolja glazba (Bästa musik: Nathaniel Méchaly).

Zaneseni – Svenskfilmdatabas.se
Swoon – IMDb


Sole
Sole (2019.)
Redatelj: Carlo Sironi
Glume: Bruno Buzzi, Sandra Drzymalska, Marco Felli, Barbara Ronchi
Žanr: drama
Trajanje: 90 minuta
Država: Italija, Poljska

Sadržaj:
Ermanno i Lena tinejdžeri su koji se ne poznaju: On je usamljenik koji vrijeme najradije provodi uz kockarske aparate, a ona je stigla iz Poljske u sedmom mjesecu trudnoće kako bi prodala dijete. Ermanno se do kraja Lenine trudnoće mora pretvarati da je otac njezina djeteta, kako bi ga sukladno talijanskom zakonu mogao dati na posvajanje ujcu i njegovoj ženi. Dok Lena negira svoje majčinske nagone, Ermanno tijekom njihovog privremenog zajedničkog života počinje preuzimati ulogu stvarnog roditelja preuranjeno rođene djevojčice, Sole. Film je premijerno prikazan na Venecija Film Festivalu.

Sole – Luxboxfilms.com
Sole – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]