Nakon zanimljivog i edukativnog Tolerance Talka koji se bavio pravima žena nad kojima je izvršeno nasilje, u četvrtak nas na zagrebačkom Bundeku očekuje još jedna aktualna tema o fašizmu i rasizmu u Hrvatskoj, Europi i svijetu

Zagreb, 1. srpnja 2020. – Mizoginija je povijesna pojava, postoji diljem svijeta, ima mnogo razina i nijansi, a upravo na pitanju odnosa prema ženama polarizira se naše društvo i razdvaja se njegov moderni dio od onog manje modernog. O ovom problemu trebamo pričati što više i trebamo ga istraživati, jer se mizoginija hrani šutnjom i mrakom – zaključak je prvog ovogodišnjeg Tolerance Talka Mrak iza zatvorenih vrata, održanog u sklopu 14. open air Festivala Tolerancije na zagrebačkom Bundeku. O pravima žena nad kojima su izvršeni različiti oblici nasilja, uključujući silovanje, zlostavljanje u obitelji i sekundarnu viktimizaciju, razgovarale su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, psihologinja i psihoterapeutkinja Ženske sobe Marijana Senjak i urednica na Novoj TV Ivana Paradžiković, uz sjajno moderiranje Irene Radej Miličić, radijske autorice i voditeljice, profesorice na Sveučilištu Sjever.

Tolerance Talk – Fotografiju ustupio Festival tolerancije – Foto Buga Cvjetanović

Prema podacima koje je iznijela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kod prekršajnih djela nasilja nad ženama u 78 posto slučajeva počinitelji su muškarci, a kad je riječ o kaznenim djelima oko 95 posto slučajeva riječ je također o muškarcima. Upravo je to razlog zbog kojeg se govori o rodno uvjetovanom nasilju koje mora biti dio nacionalnog kaznenog zakonodavstva.

Tko točno čini nasilje – muškarci ili društvo koje im to dopušta, kakav je pravni položaj žrtava nad kojima se vrši seksualno, psihičko i fizičko nasilje, kakva je medijska slika o žrtvama i što je s njihovom rehabilitacijom, ključna su pitanja za ovaj rašireni problem.

Hrvatsko društvo, Europa i svijet suočavaju se i s problemima fašizma i rasizma, koji su u fokusu još jednog Tolerance Talka – Geneza zla, koji će se održati sutra, 2. srpnja, u 20 sati, također u Amfiteatru na Bundeku. Filmski i književni kritičar Dragan Jurak i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dr. sc. Nebojša Blanuša, uz moderiranje novinarke i kolumnistice Nacionala Zrinke Vrabec Mojzeš, govorit će o razarajućim posljedicama ovih doktrina na moderno društvo. Osvrnut će se na izniman film o fašizmu u Nizozemskoj redatelja Luuka Bouwmana Svi protiv svih, temeljen na razdoblju između dva rata kada je ova zemlja imala nekoliko desetaka fašističkih pokreta.

Do nedjelje u sklopu Festivala tolerancije na zagrebačkom Bundeku u večernjim satima očekuje vas bogati filmski i glazbeni program, a u popodnevnim satima predstavljanje udruga: 2. srpnja od 17 do 20 sati Prava šapa, od 18 do 18:30 Zajednički put, dok se 3. srpnja od 18 do 19 sati predstavlja Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (YIHR).

Organizator poziva sve da budu odgovorni prema sebi i drugima te nose maske i pridržavaju se preporuka izdanih od strane HZJZ-a.


14 Festival tolerancije poziva na izložbu Vera Fischer – Križ pomirenja. Kako dva jednostavna simbola mogu snažno prikazati odnose u društvu i utopijsku želju za pomirenjem religija, otkrijte na zanimljivoj izložbi u Galeriji Erdeljac.

Zagreb, 1. srpnja 2020. – Križem od cedra s Davidovom zvijezdom umjesto Kristova srca, Vera Fischer na simboličan je način pomirila židovstvo i kršćanstvo, dvije religije koje su snažno utjecale i na njezin život. Ovo impresivno djelo okosnica je izložbe Vera Fischer – Križ pomirenja, otvorene do 4. srpnja u sklopu 14. Festivala tolerancije u zagrebačkoj Galeriji Erdeljac.

Izložba – Fotografije ustupio Festival tolerancije – Foto Buga Cvjetanović

„Židovstvo je humus na kojem je izraslo kršćanstvo i taj spoj religija najljepše je prikazan kroz Križ pomirenja ove velike umjetnice koju sam imao čast poznavati i s kojom se moglo pričati o svemu. Ona je bila iznimna intelektualka koja je razumijevala život i pretakala ga u svoju umjetnost, istaknuo je na otvorenju izložbe likovni i književni kritičar i esejist Milan Bešlić.

Vera Fischer borila se protiv predrasuda, bila je multimedijalna, angažirana i avangardna umjetnica okrenuta subkulturi. Rođena u zagrebačko-židovskoj obitelji, prvu skulpturu izradila je u pijesku 1943., kada su je prije pada Italije iz koncentracijskog logora Kampor na Rabu, talijanski čuvari vodili na kupanje. Tada je shvatila da želi postati kiparica, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i snažno obilježila hrvatsko umjetničko stvaralaštvo od sredine prošlog stoljeća pa do smrti 2009.

Nakon izložbe na zagrebačkom Središću, prošećite do Amfiteatra na Bundeka i uživajte u bogatom filmskom programu 14. open air Festivala tolerancije koji traje do nedjelje.

Organizator poziva sve da budu odgovorni prema sebi i drugima te nose maske i pridržavaju se preporuka izdanih od strane HZJZ-a.

[izvor informacije Festival Tolerancije]