Pretpremijera predstave “Donor” i promocija knjige “Donor i druge drame” autora Branka Ružića u Teatru &TD

Pretpremijera predstave ‘Donor’ autora Branka Ružića te u režiji Nine Kleflin, održat će se 16. lipnja u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 21:00. U predstavi glume Dijana Vidušin i Saša Anočić kojemu je ovo, kao i redateljici Kleflin, prva suradnja s &TD-om. Redateljica postavlja intimnu dramu o ljudima koji su prošli ratna stradanja, o onima koje je rat obilježio i promijenio. Oni su muškarac i žena, mučitelj i žrtva.

Zbog situacije uzrokovane virusom COVID-2019 te preporučenih epidemioloških mjera održavanje distance, broj mjesta je smanjen te će se PREMIJERNA IZVEDBA s punim kapacitetom dvorane održati najesen.

Također, isti dan 16. lipnja u 12:00, održat će se promocija knjige Donor i druge drame u kafiću &TD-a, a predstavit će je autor Branko Ružić, redateljica Nina Kleflin, a odlomke iz knjige pročitat će glumci Dijana Vidušin i Saša Anočić. Moderator je Davor Šišmanović.


B. Ružić: DONOR
Režija, dramaturgija, scenografija i kostimografija: Nina Kleflin
Igraju: Andey: Saša Anočić
Anna: Dijana Vidušin
Video projekcije, glazba: Nikolina Belan

Drama ‘Donor’ Branka Ružića, suvremenog dramskog pisca i scenarista porijeklom iz Splita, dobila je brojne nagrade u Engleskoj, gdje autor živi i gdje je drama praizvedena 2011 god. No i bez obzira na nagrade, njena je visoka literarna vrijednost neosporna, te je zbog toga našla svoje mjesto na ovo sezonskom repertoaru Teatra &TD. Tematika koju ova potresna dijaloška drama oslovljava univerzalna je i duboko potresna. Ona govori o ljudima koji su prošli ratna stradanja, o ljudima koje je rat obilježio i promijenio. Oni su muškarac i žena, mučitelj i žrtva.

Iako su ovi junaci bili sudionici ratnih zbivanja u Bosni, oni se mogu lako zamijeniti s stradalnicima, agresorima i žrtvama bilo kojeg rata u svijetu. Stoga, iako pozicionirana u naše prostore, ona progovara o ljudskoj patnji općenito, o patnji koja je svojstvena svakom čovjeku kojeg je dotaklo beznađe rata. Kroz tu prizmu prelamaju se složeni odnosi dvoje junaka, dvoje tužnih ljudi koji je nekad vezala bliskost, a kasnije mučenje i koji su na svojoj koži bolno ispitali granice međusobnog pripadanja. Ljubav i mržnja u ovoj se priči isprepliću, sjećanja na prošlost mijenjaju sadašnjost, snaga i nemoć postaju zamjenjive kategorije.

Crnilo rata prelijeva se na dva života koji ga ni godinama poslije nisu uspjeli isprati, trajno ukopani u odnos mučitelja i žrtve, usprkos činjenici da su nekada postojali i u brojnim drugim odnosima. Suočeni s nezamislivim tragedijama i okrutnostima života u ratnom logoru to dvoje junaka trajno ispituju granice vlastite izdržljivosti, žrtva propituje koju količinu patnje može trajno podnositi, a mučitelj svoje mehanizme potiskivanja i prisustvo vlastite savjesti.

Ova tragična priča postavlja pred nas pitanje: za što je sve sposoban čovjek, gdje su granice ljudskosti, što možemo preživjeti i jesmo li uopće tvorci vlastitog života ili smo tek igračka u rukama neosjetljive sudbine. Ona i svog gledatelja upozorava da promisli vlastite opsesije, kako u ljubavi tako i u životu.

Još je Sartre napisao: pakao, to su drugi. U Ružićevoj drami ‘Donor’ pakao je oko nas, u drugima i u nama, rat ga je zapalio i on i dalje gori pod pepelom prividno uređenih života.


B. Ružić: DONOR i DRUGE DRAME – promocija knjige

Promocija knjige ‘Donor i druge drame’ autora Branka Ružića održat će se 16. lipnja u kafiću &TD-a s početkom u 12 sati. Knjigu će predstaviti autor Branko Ružić, redateljica Nina Kleflin, a odlomke iz knjige će pročitati glumci Dijana Vidušin i Saša Anočić. Moderator je Davor Šišmanović.

Unatoč krizi izazvanoj epidemijom (pandemijom) i nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb, objavljena je knjiga Branka Ružića ‘Donor i druge drame’ iz novopokrenute Male dramske biblioteke u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD. Knjiga sadrži tri dramska teksta. Pored naslovnog ‘Donora’ koji je svoju uspješnu praizvedbu imao u Engleskoj, a hrvatsku pretpremijeru imat će navečer na dan predstavljanja knjige u Teatru &TD, u režiji Nine Kleflin s Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem u glavnim ulogama, tu je drama ‘Bolje sutra’ svojevremeno praizvedena u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst ‘Stipe’.

„Jednoga dana studenti će učiti o tome kako kultura nije posustala ni u najgorim danima koji su zadesili Zagreb u 21.stoljeću. Veselim se ovoj knjizi kao ni jednoj u životu s čijim nastankom sam bio povezan… ovo nije samo knjiga – ovo je dokaz da kulturni život nije u Zagrebu i Hrvatskoj zastao…“ (Miro Gavran).

Urednički savjet biblioteke Davor Šišmanović, Mate Matišić i Miro Gavran do kraja kalendarske godine najavljuju i objavljivanje zbornika najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije na zagrebačkoj ADU, te knjige drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela, čija je predstava ‘Hamlet For You’ od prošle godine na repertoaru Teatra &TD.“ Izvršna urednica knjige je Danijela Andrijašević Wittine, a grafička urednica Ida Glujić.

[izvor informacije Kultura promjene]