Sune i Sune
Sune – Best Man (2019.)
Redatelj: Jon Holmberg
Glumci: Sissela Benn, Elis Gerdt, Fredrik Hallgren
Žanr: obiteljski
Trajanje: 88 minuta
Država: Švedska

Sadržaj:
Nova je školska godina i desetogodišnji Sune kreće u četvrti razred. Već na prvi dan škole čeka ga neugodno iznenađenje. U razred je stigao novi učenik istog imena kao i on. I to nije sve! Suneova simpatija Sophie pogledavanovog Sunea malčice prečesto. Kad na sve to nadodamo krizu srednjihgodina njegovog tate koji želi dati otkaz i mamu Karin koju izjedaljubomora zbog auta koji vozi mama “novog Sunea”, čini se da život uobitelji Andersson nije nimalo lak.

Sune i Sune – www.berlinale.de
Sune – Best Man – IMDb


Ruben Brandt, Kolekcionar
Ruben Brandt, Collector (2018.)
Redatelj: Milorad Krstic
Glasovi: Iván Kamarás, Gabriella Hámori, Zalán Makranczi
Žanr: animirani
Trajanje: 96 minuta
Država: Mađarska

Sadržaj:
Ruben Brandt, slavni psihoterapeut, prisiljen je ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki kako bi spriječio stravične noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu. U pratnji četvero pacijenata, on i njegova banda kradljivaca redovito napadaju i s velikim uspjehom: Louvre, Tate, Uffizi, Ermitaž, MoMA… „Kolekcionar“ ubrzo postaje najtraženiji zločinac na svijetu. Gangsteri i lovci na glave love ga po cijelom svijetu, a nagrada za njegovo hvatanje raste i približava se stotini milijuna dolara. Kartel osiguravajućih društava povjerava Mikeu Kowalskom, privatnom detektivu i vodećem stručnjaku za krađu umjetnina da riješi „Slučaj Kolekcionar“.

Ruben Brandt, Kolekcionar – Movie Site
Ruben Brandt, Collector – IMDb


Slavna invazija medvjeda na Siciliju
La fameuse invasion des ours en Sicile (2019.)
Redatelj: Lorenzo Mattotti
Glasovi: Leïla Bekhti, Thomas Bidegain, Jean-Claude Carrière
Žanr: animirani
Trajanje: 82 minuta
Država: Francuska, Italija

Sadržaj:
Nekoć davno, dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije, lovci su oteli Tonia, sina kralja medvjeda. Kako bi vratio svoga sina i osigurao blagostanje svojem narodu, kralj Léonce krene u boj protiv ljudi. Uz svoju moćnu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, no uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi. Redatelja filma, slavnog talijanskog ilustratora i stripaša Lorenza Mattottija za film je nadahnula istoimena priča Dina Buzzatija, stvorena za sve one koji vole smijeh, suze, legende i avanture.

Slavna invazija medvjeda na Siciliju – benshi.fr
La fameuse invasion des ours en Sicile – IMDb


Fantastična priča o Maroni
L’extraordinaire voyage de Marona (2019.)
Redatelj: Anca Damian
Glasovi: Lizzie Brocheré, Bruno Salomone, Thierry Hancisse
Žanr: animirani
Trajanje: 92 minuta
Država: Francuska, Rumunjska, Belgija

Sadržaj:
Malena mješanka Marona doživi nesreću. Dok joj se u bljeskovima vraćaju uspomene iz života, prisjeća se različitih vlasnika koje je bezuvjetno voljela i uči nas lekciju o ljubavi, sreći i odanosti. Redateljica Anca Damian i belgijski ilustrator Brecht Evens koriste čudesan naivni stil kako bi nam predstavili svijet kroz oči psića.

Fantastična priča o Maroni – www.europeanfilmawards.eu
L’extraordinaire voyage de Marona – IMDb


Moja kći
Figlia mia (2018.)
Redatelj: Laura Bispuri
Glumci: Valeria Golino, Alba Rohrwacher, Sara Casu
Žanr: drama
Trajanje: 97 minuta
Država: Italija, Njemačka, Švicarska

Sadržaj:
Priča o djevojčici rastrganoj između dviju majki, jedne koja ju je odgojila s ljubavlju i biološke majke koja je instinktivno prisvaja. Tri žene bore se s primitivnim osjećajima noseći se sa svojim ranama i neraskidivim vezama.
Desetogodišnja Vittoria odrasta u selu na Sardiniji koji je još uvijek turistički nerazvijen. Jednoga dana na rodeu ona upoznaje plahovitu Angelicu koja je karakterno u potpunosti drugačija od njezine brižne majke Tine. Međutim, Vittoria nije svjesna da tajna povezuje Angelicu i njezinu majku. Tina već dugo vremena posjećuje Angelicu na njezinoj istrošenoj farmi gdje Angelica sretno živi sa starim konjima i vjernim psom. Tina nije nimalo sretna što su se Angelica i njezina kćerka zbližile. Iznenada, Angelica odluči preseliti na kopno. Tini je laknulo pa Angelici nudi financijsku potporu, premda i dalje ne može spriječiti njezine susrete sa svojom kćerkom. Očarana ovom neustrašivom i nezavisnom djevojkom, Vittoria započinje s njom istraživati otok na kojem živi.
Film postavlja velika pitanja i na njih odgovara potpuno, živo i afektivno, bez ikakvog traga sentimentalnosti. (Joe Morgenstern / Wall Street Journal)
Odvažan i živopisan, ali nikako površan portret ženstvenosti, „Moja kći“ uspješno utjelovljuje skup ideja – i strepnji – o majčinstvu koje elokventno odražavaju suvremenu potrebu ponovnog vrednovanja tradicionalne obiteljske jedinice. (Patrick Gamble/CineVue)

Moja kći – www.mymovies.it
Figlia mia – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]