Zlatna rukavica
Der goldene Handschuh / The Golden Glove (2019.)
Redatelj: Fatih Akin
Glumci: Jonas Dassler, Margarethe Tiesel, Katja Studt, Martina Eitner-Acheampong
Žanr: krimić, horor, drama, triler
Trajanje: 115 minuta
Država: Njemačka

Sadržaj:

Petnaestog srpnja 1975. vatrogasna jedinica grada Hamburga bila je pozvana na nešto što je isprva izgledalo kao obična vatrogasna intervencija. Vatrogasci su pozvani da ugase požar u stanu na pretposljednjem katu zgrade u hamburškoj siromašnoj, imigrantskoj i mornarskoj četvrti St. Pauli. Požar je izazvala obitelj grčkih gastarbajtera koja je nakon večere zaboravila ugasiti rešo. Kad su lokalizirali požar, vatrogasci su ušli u gornji, potkrovni stan da provjere gori li išta tamo. Ono što će tamo zateći sutradan je bilo na svim naslovnim stranicama njemačkih novina.

Okrug St. Pauli u Hamburgu tijekom 70-ih područje je noćnog života i njegovih žitelja: alkoholičara i prostitutki, ovisnika o kocki i drugih usamljenih duša. Jedan od njih je i Fritz Honka, malen čovjek s debelim naočalama i neprivlačnim licem. Kao radnik bez zanata, on učestalo upoznaje usamljene starije žene odane alkoholu u lokalnom kafiću naziva „Zlatna rukavica“. Nitko ne primjećuje da upravo te žene on brutalno prebije i zadavi u svom stanu u potkrovlju, a nakon toga ih izreže i ostatke razbaca iza zida tog potkrovlja. Uz pomoć osvježivača zraka kojeg koristi po cijeloj zgradi kako bi prikrio smrad raspadajućih tijela, Fritz za neugodne mirise optužuje susjednu obitelj grčkog podrijetla.

Temeljen na istinitoj priči o serijskom ubojici Fritzu Honki te na kriminalističkom romanu iz 2016. godine autora Heinza Strunka, redatelj Fatih Akin kreirao je portret društveno onesposobljenog, nasilnog kriminalca vođenog mizoginijom, seksualnom pohlepom i sentimentalnošću.

Zlatna rukavica – Filmstarts.de
Der goldene Handschuh / The Golden Glove IMDb


Vjeran čovjek
L’homme fidèle (2018.)
Redatelj: Louis Garrel
Glumci: Louis Garrel, Laetitia Casta, Lily-Rose Depp
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 75 minuta
Država: Francuska

Sadržaj:
Lijepa Marianne ostavlja Abela kako bi ostvarila vezu s njegovim najboljim prijateljem Paulom, s kojim je ostala u drugom stanju. Nakon 8 godina uspješne veze Paul iznenada umre, a Marianne se vrati Abelu što potakne niz neobičnih događaja, ljubomore i emocionalnih trzavica.

Vjeran čovjek – Cineuropa.org
L’homme fidèle – IMDb


Strojovođa u potrazi za ljubavlju
Vom Lokführer, der die Liebe suchte / The Bra (2018.)
Redatelj: Veit Helmer
Glumci: Predrag ‘Miki’ Manojlović, Denis Lavant, Paz Vega
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 90 minuta
Država: Njemačka, Azerbejdžan

Sadržaj:
Vozač vlakova Nurlan posljednji put prije mirovine putuje u Baku. Na putu kroz kvartove grada, njegov vlak otkida plavi grudnjak sa štrika za sušenje. Kako bi pobjegao svojoj usamljenoj egzistenciji, Nurlan kreće u najveću avanturu svoga života – pronaći vlasnicu tog živahnog komada donjeg rublja. On unajmljuje malu sobu u Bakuu i započne sa svojom potragom. Uz veliku dozu posvećenosti, Nurlan kuca na svaka vrata putem kojim je vozio vlak. I dok žene koje ga puštaju u privatnost svoga doma imaju vlastite razloge zašto to čine, njegov pohod ne prolazi nezapaženo od strane njihovih muževa.

Strojovođa u potrazi za ljubavlju – Movie Site
Vom Lokführer, der die Liebe suchte / The Bra – IMDb


Sinonimi
Synonyms (2019.)
Redatelj: Nadav Lapid
Glumci: Tom Mercier, Quentin Dolmaire, Louise Chevillotte.
Žanr: akcija, komedija
Trajanje: 123 minuta
Država: Francuska, Izrael, Njemačka

Sadržaj:
Mladi Izraelac Yoav seli u Pariz u potrazi za novim životom. Dekintiran, bez mjesta za život i posla, provaljuje u napušteni stan, gdje ga od smrti od hladnoće spašavaju Emile i Caroline, par koji živi u istoj zgradi. Yoav potom kreće u opsesivnu avanturu asimilacije i učenja francuskog jezika, nastojeći se pod svaku cijenu riješiti vlastitog nacionalnog identiteta.
Nagrade i nominacije: Dobitnik nagrade Zlatni medvjed na Berlinaleu 2019. i nagrade žirija FIPRESCI.

Sinonimi – KinoLorber.com
Synonyms – IMDb


Zviždači
La Gomera (2019.)
Redatelj: Corneliu Porumboiu
Glumci: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Laza
Žanr: komedija, krimić
Trajanje: 97 minuta
Država: Rumunjska, Francuska, Njemačka, Švedska

Sadržaj:
Korumpirani rumunjski policajac Cristi, koji radi i kao doušnik za lokalnu mafiju pod stalnim je nadzorom sumnjičave policije. Kako bi se zaštiti od mogućeg raskrinkavanja, Cristi odlazi na otok La Gomeira kako bi naučio staru tehniku komuniciranja fućkanjem za koju misli da će mu pomoći u ostvarenju konačnog cilja – oslobođenje mafijaškog glavešine Zsolta iz zatvora, jedinog koji zna gdje je sakrivena svota od 30 milijuna eura.
Nagrade i nominacije: Nominacija za Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu.

Zviždači – DMovies.org
La Gomera – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]