Otkrila sam špijuna
My Spy (2020.)
Redatelj: Peter Segal
Glumci: Dave Bautista, Kristen Schaal, Ken Jeong
Žanr: akcija, komedija
Trajanje: 100 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Film prati strogog CIA operativca JJ-a (Dave Bautista) koji je degradiran i poslan u tajnu misiju da zaštiti obitelj devetogodišnje djevojčice Sophie (Chloe Coleman), koja mu nikako taj posao ne olakšava. Kada Sophie otkrije skrivene kamere u svom stanu, upotrijebit će svoje vještine da locira tko ih nadzire. U zamjenu da ne otkrije tko je JJ, Sophie ga zamoli da provodi vrijeme s njom i nauči je da bude špijunka. Unatoč oklijevanju, JJ shvati da se ne može oduprijeti njezinu šarmu. Dave Bautista, profesionalni američki hrvač pokazat će svoje nježno lice u novom filmu redatelja Petera Segala.

Otkrila sam špijuna – Movie Site
My Spy – IMDb


Bloodshot
Bloodshot (2020.)
Redatelj: Dave Wilson
Glumci: Vin Diesel, Guy Pearce, Sam Heughan, Eiza González
Žanr: akcija
Trajanje: 110 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Snimljen prema istoimenom bestseler stripu film ‘Bloodshot’ prati Rayja Garrisona, nedavno poginulog vojnika, kojeg je korporacija Rising Spirit Technologies, uz pomoć posebne nanotehnologije – uskrsnula i učinila superjunakom. S vojskom nanotehnologije u svojim venama on postaje nezaustavljiva sila snage – jači nego ikada i s mogućnošću samo-izlječivanja. Ali kontrolirajući njegovo tijelo, korporacija je preuzela i njegov um i sjećanje. Ray više ne zna što je stvarno, a što nije – ali na misiji je da otkrije.

Bloodshot – Movie Site
Bloodshot – IMDb


Oproštaj
The Farewell (2019.)
Redatelj: Lulu Wang
Glumci: Shuzhen Zhao, Awkwafina, X Mayo
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 100 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Obitelj koja zbog tradicionalnog kineskog vjerovanja da ne ubija rak nego strah odluči zatajiti od bake da ima terminalnu bolest i da joj je preostalo svega nekoliko mjeseci života organizira vjenčanje kako bi se posljednji put svi zajedno okupili. „Dobre laži” koje se izgovaraju u ovoj tradicionalnoj kineskoj obitelji temelj su radnje koja se vrti oko mlade i amerikanizirane Kineskinje Bill i njezine bake Nai Nai koja boluje od smrtonosnog oblika raka. Bill svojoj obitelji ne želi priznati kako se nije najbolje snašla u užurbanom New Yorku, a obitelj baki ne želi reći njezinu dijagnozu već odluče organizirati vjenčanje kako bi se posljednji put svi zajedno okupili.

Oproštaj – Movie Site
The Farewell – IMDb


Portret djevojke u plamenu
Portrait de la jeune fille en feu (2019.)
Redatelj: Céline Sciamma
Glumci: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Valeria Golino
Žanr: drama romantični
Trajanje: 122 minuta
Država: Francuska

Sadržaj:
Bretanja, Francuska, 1760. godine. Slikarica Marianne dobiva zadatak napraviti vjenčani portret Héloïse, mlade djevojke koja je upravo napustila samostan. Héloïse je predodređena da se protiv svoje volje uda, a Marianne je mora naslikati bez njezinog znanja. Iz dana u dan ona ju promatra i potajno slika tijekom noći. Između dvije žene uskoro se rađa intimnost i privlačnost dok zajedno dijele Héloïseine prve i posljednje trenutke slobode, a sve dok Marianne slika portret koji će označiti kraj njihovog odnosa. Film Portret djevojke u plamenu na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu osvojio je nagradu za najbolji scenarij. Redateljica i scenaristica Céline Sciamma ponovno se ujedinjuje s nagrađivanom glumicom Adèle Haenel u ovoj intimnoj i duboko dirljivoj povijesnoj drami. Emocionalno razarajuće kinematografsko remek-djelo.
Alliance of Women Film Journalists 2020 – Najbolja redatleljica / Cannes Film Festival 2019 – Najbolji scenarij i Queer palma / Chicago International Film Festival 2019 – Najbolji film Zlatni Hugo / Key West Film Festival 2019 – Nagrada žirija za najbolji LGBT film / London Critics Circle Film Awards 2020 – Najbolji film na stranom jeziku / London Film Week 2019 – Najbolja gluma (Haenel) / Women Film Critics Circle Awards 2019 – Najbolji film o ženama, najbolji film na stranom jeziku o ženama, Najbolji par; uz još brojne druge nagrade…

Portret djevojke u plamenu – Movie Site
Portrait de la jeune fille en feu – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia i IMDb]