Fantasy Island (2020.)
Redatelj: Jeff Wadlow
Glume: Maggie Q, Michael Peña, Lucy Hale

Moram priznati da sam od ‘Otoka fantazija’ imao velika očekivanja. Film se reklamirao kao horor, ali zapravo više spada u žanr fantasyja, tipa ‘Jumanji’. O čemu se radi? Grupa ljudi čiji članovi se međusobno ne poznaju osvoji boravak na otoku na kojem će im se ostvariti maštanja. Uvjet je da ‘na raspolaganje’ mogu imati samo jednu fantaziju, a kad se ona počne ostvarivati, ne može se prekinuti. Vlasnik Otoka (Michael Peña) svakoga kandidata uvodi u njegovu fantaziju, a i sam je na određeni način žrtva svoje fantazije, što će se ustanoviti tokom filma…

Otok fantazije

Na pitanje kako će poduzetni vlasnik ostvariti fantazije svojih gostiju brzo dobivamo odgovor. Otok je taj koji ispunjava najzapretanije fantazije njegovih stanovnika, i ostvaruje male univerzume u kojima svaki od gostiju doživljava ono što je želio ili što je propustio u prošlosti ostvariti. Ne podsjeća li vas ova ideja na jedno poznato djelo prema kojem su snimljena i dva filma? Stanislaw Lem (1921. -2006.) još je davne 1961. godine napisao roman ‘Solaris’ prema kojemu su Andrei Tarkovsky (1972.) i Steven Soderbergh (2002.) snimili istoimene filmove. U ‘Solarisu’ cijeli planet predstavlja živi entitet koji na pridošle astronaute djeluje tako da iz njihove podsvijesti izvlači i materijalizira kako njihove najgore noćne more, tako i neka lijepa sjećanja.

Pokušavajući se igrati trilerskim obrascima nastala je zbrka u kojoj se i autori teško snalaze, kao i likovi koji nisu sigurni u čijoj fsu antaziji te tko od njih mora naći razrješenje iz te zbrke. Film završava po klasičnom obrascu, koji ipak nećemo otkriti.

Redatelj Jeff Wadlow poznat je po filmovima kao što su horor ‘Cry Wolf’ (2005.), sportska drama ‘Never Back Down’ (2008.), akcijske komedije ‘Kick-Ass 2’ (2013.) ‘True Memoirs of an International Assassin’ (2016.) i horor ‘Truth or Dare’ (2018.). A u pripremi je akcijski krimić ‘Danger Girl’.

Robert Jukić, Zagreb, 04.03.2020.

Informacije o filmu:

Otok fantazija
Columbia Pictures, Blumhouse Productions, 2020.
Trajanje: 109 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Jillian Jacobs, Christopher Roach & Jeff Wadlow
Glazba: Bear McCreary
Još glume: Austin Stowell, Jimmy O. Yang, Portia Doubleday, Ryan Hansen, Michael Rooker, Parisa Fitz-Henley, Mike Vogel, Kim Coates, Robbie Jones, Jeriya Benn, Charlotte McKinney, Josh McConville

JOŠ NEŠTO O FILMU: KICK ASS 2, Strip stvarnosti [piše Ada Jukić]

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Otok fantazija – Movie Site
Fantasy Island – IMDb