Brahms: Dječak II
Brahms: The Boy II (2020.)
Redatelj: William Brent Bell
Glumci: Katie Holmes, Christopher Convery, Owain Yeoman, Ralph Ineson
Žanr: horor
Trajanje: 86 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Nakon što se mlada obitelj, nesvjesna njene prošlosti, useli u vilu Heelshire na zabačenom imanju, njihov sin pronalazi novog prijatelja, jezivog lutka kojeg naziva Brahms. Brahms je prilično uznemirujući lutak, kojeg se morate bojati. U njemu stanuje zlo, a u njegovom se domu mora igrati po njegovim pravilima! Nastavak filma „Dječak” s Katie Holmes u glavnoj ulozi. Radi se o nevjerojatnoj priči o dječaku-lutki koja je šokirala publiku diljem svijeta. Odlično stiliziran, sablastan, neizvjestan i prilično uznemirujući horor film, kakvog dugo na filmskim platnima nismo gledali.

Brahms: Dječak II – Movie Site
Brahms: The Boy II – IMDb


Emma
Emma (2020.)
Redatelj: Autumn de Wilde
Glumci: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Bill Nighy, Mia Goth, Miranda Hart, Josh O’Connor, Callum Turner, Rupert Graves
Žanr: drama
Trajanje: 125 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Emmu, glavni lik prema istoimenom romanu Jane Austen iz 1815. g, glumi Anya Taylor-Joy, široj publici poznata po ulogama u filmovima ‘Split’, ‘Glass’ i ‘Morgan’. Emma je bogata mlada žena iz uspavanog sela koja vjeruje da se neće udati, ali sigurna je da može uspjeti spojiti svoje susjede u romantičnu vezu. U filmu, ostale uloge tumače Johnny Flynn koji bi trebao bi biti njezin odabranik Knightley, Bill Nighy kao Emmin pretjerano zaštitnički otac, gospodin Woodhouse te Josh OConnor kao zamjenjivi seoski vikar, gospodin Elton.

Emma – Movie Site
Emma – IMDb


Izvan igre
The Way Back (2020.)
Redatelj: Gavin O’Connor
Glumci: Ben Affleck, Janina Gavankar, Hayes MacArthur
Žanr: Drama, Sport
Trajanje: 108 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Jack Cunningham (Affleck) bio je perspektivna sportska nada svog košarkaškog kluba, no nakon što ga je život odveo u drugom smjeru, njegove snove zamijenio je alkohol. Rastavljen, bez stalnog posla i s traumom gubitka djeteta, Jack se vraća u svoj rodni grad gdje dobiva ponudu da bude košarkaški trener u svom bivšem klubu. Jack prihvaća posao i preuzima tim koji se nalazi na dnu ljestvice. Dok njegove trenerske vještine od kluba naprave pravu sportsku senzaciju, Jack sve više tone u vlastite poroke. Slavni oskarovac Ben Affleck u ovom je filmu u ulozi bivše košarkaške zvijezde koja se bori s alkoholizmom.

Izvan igre – Movie Site
The Way Back – IMDb


Zviždači
La Gomera / The Whistlers (2019.)
Redatelj: Corneliu Porumboiu
Glumci: Vlad Ivanov, Catrinel Marlon, Rodica Lazar, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga
Žanr: kriminalistički, komedija
Trajanje: 97 minuta
Država: Rumunjska, Francuska, Njemačka, Švedska

Sadržaj:

U životu policijskog inspektora Cristija iz Bukurešta sve baš i nije onakvo kakvim se čini na prvi pogled. Cristi jer, naime, sklon djelovanju i izvan granica zakona, čime se previše ne razlikuje od dobrog broja svojih kolega. Kad preuzme slučaj istrage pranja novca povezanog s trgovinom drogom, otkrit će da novac skriven u madracima namijenjenima izvozu završava na otoku La Gomera na Kanarima, gdje je i sjedište zločinačke organizacije koja stoji iza čitave operacije. A onda će i sam pod utjecajem atraktivne Gilde biti dublje uvučen u svijet kriminala, te će upoznati djelovanje zločinačke skupine koju vodi kontroverzni Zsolt, poslovni čovjek uhićen u Bukureštu. Da bi se ishodilo njegovo oslobađanje, Cristi će biti prisiljen aktivno surađivati s ostalim članovima organizacije, te će u tom smislu morati naučiti kako se nositi s prevarama i izdajama u okrilju same organizacije. A da bi u tome uspio, morat će zajedno s Gildom naučiti i tajni jezik zvižduka kojim se kriminalci međusobno sporazumijevaju, a kojim se koristi stanovništvo La Gomere.

Godine 2019. prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, gdje je figurirala kao favorit iz drugog plana, te s uspjehom prikazana na Vukovar Film Festivalu kao i na festivalima u Jeruzalemu, Montréalu, Palm Springsu i Sevilli, gdje je autor nagrađen za najbolji scenarij, humorni noirovski krimić uglednog rumunjskog scenarista i redatelja Corneliua Porumboiua (12:08 istočno od Bukurešta, Policijski, pridjev) crnohumorna je priča za koju je autor ideju dobio gledajući dokumentarac o španjolskom otoku La Gomeri, na kojem stanovništvo komunicira zviždanjem. Krenuvši istraživati to zviždanje i posjetivši vulkanski otok La Gomeru, Porumboiu je shvatio da ima jak motiv, kao i impresivnu prirodnu scenografiju za dio filma. Njegova je želja bila snimiti film odmaknut od realizma i konvencionalnog filmskog pripovijedanja, a budući da mu je noir još od djetinjstva izuzetno drag žanr, prepustio se poigravanju njegovim konvencijama i stvaranju pomaknute priče, koju su dominantno mijenjale i zaokruživale mijene samih likova, koji praktički svi igraju dvostruke igre. Konačni rezultat je sigurno režirano, dinamično, zabavno i duhovito ostvarenje koje nose raspoloženi glumački nastupi postave predvođene iskusnim Vladom Ivanovim (4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, Snowpiercer, Toni Erdmann, Matura Cristiana Mungiua), a u kojoj su Catrinel Marlon, rumunjska glumica koja karijeru dominantno gradi u Italiji, španjolski glumac i redatelj Agustí Villaronga (More, Crni kruh) te rumunjski glumac George Pistereanu (Ako mi se fućka, fućkam Florina Serbana).

Zviždači – Movie Site
La Gomera / The Whistlers – IMDb


Bogu hvala
Grâce à Dieu / By the Grace of God (2018.)
Redatelj: François Ozon
Glumci: Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud
Žanr: krimić, drama
Trajanje: 102 minuta
Država: Francuska, Belgija

Sadržaj:
Alexandre živi sa suprugom i djecom u Lyonu. Jednog dana slučajno otkriva da svećenik koji ga je zlostavljao dok je bio izviđač još uvijek radi s mladima. Probuđena su duga potisnuta sjećanja. Zbunjen, Alexandre napokon pronalazi hrabrost da poduzme akciju protiv tog čovjeka. Njegova potraga za drugim žrtvama svećenika, koji je vrlo cijenjen u svom uredu, vodi Alexandrea do Françoisa i Emmanuela. Svaki od ova tri čovjeka bori se sa sobom na drugačiji način. I svaki od njih morat će se boriti sa sjenama svoje prošlosti kako bi se nosili s dalekosežnim posljedicama tog procesa. Stvaranje organizacije za samopomoć “La Parole Libérée” (Oslobođena riječ) samo je prvi korak. Film je nastao na temelju stvarnog slučaja oca Bernarda Preynata koji je 2016. optužen za seksualno zlostavljanje oko 70 dječaka u Lyonu.
Berlin International Film Festival 2019 – Srebrni medvjed / Las Palmas Film Festival 2019 – Najbolji glumci (Swann Arlaud, Denis Ménochet, Melvil Poupaud) / Stockholm Film Festival 2019 – Nagrada FIPRESCI za najbolji film;

Bogu hvala – Facebook
Grâce à Dieu / By the Grace of God – IMDb


Mlijeko
Héraðið / The County (2019.)
Redatelj: Grímur Hákonarson
Glumci: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 92 minuta
Država: Island, Danska, Njemačka, Francuska

Sadržaj:
U svom posljednjem filmu, nagrađivani autor Ovnova Grímur Hákonarson ponovno zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica. Ovaj put, u središtu je priče buntovna sredovječna junakinja zbog koje mnogi ovaj film uspoređuju s Tri plakata izvan grada. Nakon muževe pogibije, Inga saznaje da je njihova mliječna farma u golemim dugovima prema moćnoj kooperaciji koja ilegalnim spletkama drži monopol nad poslovanjem lokalnih farmera. Previše rezignirani da bi se oduprijeti statusu quo, njezini sumještani iznenađujuće su lojalni mašineriji koja ih iskorištava te Inga mora upotrijebiti svu svoju lukavost kako bi se oslobodila čvrstog stiska zadruge i počela živjeti po vlastitim pravilima.
Grímur Hákonarson. Islandski redatelj. Diplomirao na praškoj filmskoj akademiji FAMU. Njegov diplomski rad ‘Slavek the Shit’ osvojio je Srebrnog Huga na Međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu, a kratki film ‘Wrestling’ premijerno je prikazan u Locarnu. Za film ‘Ovnovi’ osvojio je Grand prix u programu Izvjestan pogled u Cannesu 2015.

Mlijeko – neweuropefilmsales.com
Héraðið / The County – IMDb


Mladi Ahmed
Le jeune Ahmed (2019.)
Redatelji: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Glumci: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou
Žanr: drama
Trajanje: 90 minuta
Država: Belgija, Francuska

Sadržaj:
U današnjoj Belgiji sudbina 13-godišnjeg Ahmeda nalazi se između ideala čistoće koju zalaže njegov muslimanski svećenik i onoga što mu život pruža. Ovaj belgijski tinejdžer vrlo brzo dolazi pod snažan, ekstremni utjecaj Kur’ana nakon čega osmišljava plan kako ubiti vlastitog vjeroučitelja. Film Mladi Ahmed premijerno je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, a režirala su ga braća Dardenne koja su do danas već osvojila dvije Zlatne palme za svoja dva filma. Njihov jedanaest dugometražni film moderna je priča o radikalizaciji mladog uma, a sama tema otvara mogućnost rasprave o interpretaciji svete knjige Kur’ana od strane tinejdžera pod utjecajem. Provokativna drama koja otvara temu radikalizacije mladih.
Cannes Film Festival 2019 – Najbolji redatelj (Braća Dardenne) / Valladolid International Film Festival 2019 – Najbolji scenarij (Braća Dardenne);

Mladi Ahmed – Cineuropa
Le jeune Ahmed – IMDb


Naprijed
Onward (2020.)
Redatelj: Dan Scanlon
Glumci: Tit Emanuel Medvešek, Jan Kerekeš, Bojana Gregorić Vejzović, Branka Cvitković, Ivica Zadro, Vinko Štefanac
Žanr: animirani
Trajanje: 102 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Smješten u predgrađu izmišljenog svijeta, Disneyev i Pixarov “Naprijed” predstavlja dvojicu tinejdžera vilenjaka koji se upuštaju u uzbudljivu misiju otkrivanja postoji li u svijetu još uvijek bar malo čarolije. Originalni film studija Pixar režirao je Dan Scanlon, a producirala Kori Rae – ovo je ujedno i duo koji nam je donio hit „Čudovišta iz ormara“.

Naprijed – Movie Site
Onward – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia i IMDb]