U žanru komedije, slobodno bih procijenio, najviše je filmskog smeća. Ne samo da kvalitetna komedija naiđe jako rijetko, već većina dobrih, humorističnih filmova u jednakoj mjeri pripada i nekom drugom žanru – hororu, drami i sl. Čistokrvna komedija, koja ima glavu i rep, koja u filmskom smislu adekvatno ispunjava zahtjeve moderne publike te ozbiljne kritike endemska je pojava. Tendencija da se nešto mračnije, ozbiljnije, napetije okarakterizira kao kvalitetno često puta baca sjenu na, uvjetno rečeno, lakše filmove koji vas neće dubinski uzdrmati ili natjerati da povremeno skrenete pogled s ekrana uslijed silne napetosti i nelagode. Sve to je razlog zašto bi film kao što je Come As You Are, istinsku komediju, a jako dobar film, trebali cijeniti eksponencijalno više.

Scotty je dvadesetčetverogodišnji kvadriplegičar. Njegov smisao za humor najčešće proizlazi iz ciničnog pogleda na svoju sudbinu i svijet u odnosu na sebe. Nerijetko je bezobrazan i neugodan prema ljudima u svom okruženju. Takvo ponašanje mu prolazi jer nitko ne želi ulaziti u raspravu s invalidom koji je za svakodnevno funkcioniranje ovisan o električnim invalidskim kolicima. Izuzev prstiju kojima upravljačem pokreće kolica, ono što na njegovom tijelu besprijekorno funkcionira je njegova “alatka”. Jutarnja buđenja popraćena su erekcijama kojima, na obostranu žalost, mora svjedočiti njegova majka koja ga oblači, hrani, pere i zapravo odrađuje sve osnovne životne funkcije za njega.

S lijeva na desno: Mo, Matt, Scotty i njihova šoferica – Sam

Iako komičan, trenutak kada majka, gledajući sapunicu, hrani Scottyja i pri tome promašuje njegova usta, a hrana pada dolje, potiče na razmišljanje o ozbiljnijim pitanjima. U Scottyjevom životu ogromnu žrtvu i teret njegove bolesti nosi majka koja je svu svoju svakodnevicu podredila svome sinu i njegovom životu. Na ljude kao što je Scottyjeva majka najčešće ne pomislimo, a ni oni sami nemaju potrebu isticati koliko im je teško i koliko se oni sami svjesno odriču. Takvih crtica kroz naizgled usputne trenutke u filmu je mnogo, a one ovoj komediji daju slojevitost i ozbiljnost.

Scottyja portretira američki glumac Grant Rosenmeyer i to radi sa stavom. Njegov nepresušni sarkazam potkrijepljen prostotama i politički nekorektnim humorom Rosenmeyer izvodi savršeno. On je saznao kako u Kanadi postoji svojevrsna javna kuća u kojoj seksualno “zbrinjavaju” osobe kao što je on i cilj mu je doći do tamo. Kako mu je taj podhvat gotovo nemoguće samom izvesti, on pokušava nagovoriti svog najbližeg prijatelja iz Ustanove u kojoj svakodnevno boravi, slijepog Moa koji je karakterom gotovo njegova suprotnost, da pođe s njim. Njima trojici pridružuje se i najnoviji pacijent Ustanove, Matt – pomalo rezervirani azijat koji je u invalidskim kolicima.

Pustolovina koju su pažljivo isplanirali rezultirat će velikim brojem nesvakidašnjih i bizarnih situacija. Njihov road trip (ili kako bi to Mo radije volio reći – field trip) do Kanade za gledatelje možda neće biti toliko nepredvidiv ili u potpunosti svjež, ali je od prvog do zadnjeg trenutka zabavan. Pažljivo balansiranje između humornih političkih nekorektnosti i dirljivih trenutaka drame fina je vještina koju je redatelj Richard Wong jasno demonstrirao.

Film koji je iznudio slične osjećaje iz mene je 50/50 iz 2011. godine s Joseph Gordon-Levittom u glavnoj ulozi. Rekao bih da je Come As You Are nešto duhovitiji i svakako uvjerljiviji jer ne igra na kartu zvjezdane postave kako bi privukao gledatelje. Iako nije besprijekoran, i nitko to od njega ne traži da bude, Come As You Are ispunjava sve ono što si je na početku zadao: nasmijati, zabaviti, potaknuti na razmišljanje i osvijestiti neke stvari o kojima većina nas ne razmišlja u svojoj privilegiranoj svakodnevici. Naši vlastiti navodni problemi blijede u usporedbi s onim što glavna tri lika, a nesumnjivo i sve osobe s oštećenjima i invalidnostima, moraju izdurati samo kako bi napravili jednu najobičniju svakidašnji radnju. Na takve činjenice vrijedno se podsjetiti s vremena na vrijeme, a najbolje je to učiniti kroz ovako dojmljiv sadržaj.

Tekst i fotka preneseni s bloga SuvljevePreporuke

Come As You Are – IMDb

Tomislav Suvala