Sezono 2019/20 v Mali drami nadaljujemo z uprizoritvijo Življenje drugih avtorja in režiserja Jana Krmelja, ki je nastala po motivih filma Življenje drugih (Das Leben der Anderen)  Floriana Henckla von Donnesmarcka. V uprizoritvi igrajo Janez Škof, Uroš Fürst in Saša Mihelčič.

Premiera bo v petek, 31. januarja, ob 20.00, prve ponovitve bodo na sporedu 1., 3., 4. in 5. februarja v Mali drami.

Življenje drugih ; Fotografiju ustupila SNG Drama – Foto Peter Uhan

Dogajanje je postavljeno v Vzhodni Berlin leta 1984 in sledi agentu tajne službe, ki neprestano nadzoruje dva umetnika – dramatika in igralko. Zaradi tesnega spremljanja njunih korakov se agentov pogled na svet preobrazi, odprejo se tudi vprašanja o njegovi lastni vlogi v svetu.

Uprizoritev odpira vprašanja o človeški naravi in vzgibih, ki nas vlečejo v iskanje in raziskovanje tega kar smo ter razkriva načine doseganja lastne transformacije skozi opazovanje življenj drugih ljudi. Čeprav se današnji čas precej razlikuje od družbeno-ekonomske situacije v Vzhodnem Berlinu leta 1984, človeška težnja po razvoju ostaja. »Danes ni leto 1984 in nismo v Vzhodnem Berlinu. Nismo del nobenega očitnega totalitarizma. Družba nadzora ostaja, a ne moremo je več utelesiti v enem aparatčiku, enem krivcu in imenu. Morda je zato tudi sprememba težje dosegljiva: krivec represije v demokratični družbi je kapitalistični stroj, neviden in brez obraza. Morda je bilo laže, ko smo lahko zlu pripisali obraz. Morda je bilo laže, ko smo vedeli, česa ne smemo izreči. Ko se zdi, da je vse mogoče, nam ne ostane nobena možnost, nobena alternativa,« je v repertoarni napovedi uprizoritve zapisal režiser in avtor Jan Krmelj.

Režiser uprizoritve in scenograf je Jan Krmelj, dramaturginja Diana Koloini, avtorja glasbe sta Silence (Boris Benko, Primož Hladnik), kostumografinja je Špela Ema Veble, oblikovalca luči sta Jan Krmelj in Vlado Glavan, lektorica je Kristina Anželj, asistentka režiserja Nika Prusnik Kardum in asistentka scenografa Mila Peršin.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]