V soboto, 25. januarja, bo na odru Gallusove dvorane v Cankarjevem domu premiero doživela krstna koprodukcijska uprizoritev 2020, po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Znanstveni kabaret režijsko podpisuje Ivica Buljan, koprodukcijski igralski ansambel pa sestavljajo Iva Babić, Mojca Funkl, Jure Henigman, Nina Ivanišin, Benjamin Krnetić, Nika Korenjak, Marko Mandić, Zvezdana Mlakar, Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Timon Šturbej, Matej Zemljič in Jurij Zrnec.

2020 ; Na fotografiji: Timon Šturbej, Matej Zemljič, Benjamin Krnetić, Nika Korenjak, Matej Puc in Iva Babić Foto: Toni Soprano Meneglejte

Veliko koprodukcijo treh osrednjih ljubljanskih gledališko-kulturnih ustanov bodo predstavili režiser Ivica Buljan, direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski in drugi ustvarjalci uprizoritve.

O 2020

Pred trinajstimi milijardami in pol let se je zgodil prapok. Kmalu zatem so začeli nastajati atomi. Še malo zatem prvi organizmi. Pred dvema milijonoma in pol let so se razvila bitja, podobna človeku. Pred sedemdeset tisoč leti so se po Zemlji sprehajali avstralopitki, neandertalci, homo erectus, homo sapiens in druge človeške vrste. Danes se po njej sprehajamo sami. Kako je prišlo do tega? Je šlo za naključje ali morda za prve genocide v zgodovini? Zakaj smo preživeli ravno mi?

Predstava 2020, katere zamisel in režijo podpisuje Ivica Buljan, zastavlja takšna vprašanja. Njeni ustvarjalci vsebino črpajo iz treh poljudno znanstvenih knjig izraelskega zgodovinarja Yuvala Noaha Hararija: Sapiens (kratka zgodovina človeštva), Homo Deus (kratka zgodovina prihodnosti) in 21 nasvetov za 21. stoletje. Na tisoč dvesto straneh spoznavamo zgodovino in razvoj človeške vrste, njeno sedanjost in morebitno napoved prihodnosti.

Ustvarjalna ekipa je Hararijeva poglavja prelila v prizore. Igralci bodo prehajali med različnimi vlogami, od nepismenega neandertalca do krave na sodobni industrijski farmi mesa. Znanstvena odkritja in predvidevanja bodo obogatili z osebnimi pogledi in lastnimi razmisleki o svetu, izražali se bodo ob živi glasbeni spremljavi, ritmični koreografiji in petju, v nekakšnem resničnostnem šovu, nevsakdanji predstavi z elementi performansa.

»Naša ambicija je ustvariti pametno, zabavno in poučno umetniško delo o evoluciji, vesolju in našem prostoru v njem, eksistencializmu in umetni inteligenci,« je dejal režiser uprizoritve Ivica Buljan.

Yuval Noah Harari

Knjige Y. N. Hararija so svetovno najbolje prodajani eseji, številka že presega neverjetnih sedem milijonov izvodov. Guardian ta fenomen imenuje dokončen preboj intelektualne literature med širše občinstvo, ki išče odgovore na krizo našega nemirnega časa. Hararijev pohod na globalno prizorišče je zmagovit, njegova predvidevanja je brati kot prerokbe, »svojevrsten zen priročnik za velikane tega sveta v luči biotehnološke vsemogočnosti in dobi postresnice, umetne inteligence in hakiranih volivcev. Kot da bi Nietzsche napisal serijo vsakodnevnih novosti v biltenu svetovnih voditeljev,« povzema časnik Esquire.

Predpremiera bo v petek, 24. januarja, ob 19.30, prve ponovitve pa bodo na sporedu vsak dan od 27. januarja do 1. februarja ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]