Jojo Rabbit (2019.)
Redatelj: Taika Waititi
Glume: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson

Jedno od najmračnijih razdoblja svjetske povijesti predstavlja uspon i pad nacizma. U takvom okruženju u nacističkoj Njemačkoj pred kraj Drugog svjetskog rata odrasta desetogodišnji Jojo (Roman Griffin Davis) izmanipuliran mržnjom prema Židovima. Međutim, Jojo nije slika ni prilika medijski proklamiranog nacista, već je malo drugačiji od svojih vršnjaka i kao takav podložan stalnom podsmijehu i ruganju. Pomaže mu njegov imaginarni prijatelj Adolf (Hitler, glumi ga osobno redatelj Taika Waititi). Kao pravi mali vojnik želi sudjelovati u raznim akcijama, tako dobiva pomoćne poslove kao što su dijeljenje letaka. A kada se ozlijedi prilikom jedne vježbe, završi kod kuće na ‘bolovanju’.

Jojo Rabitt ; Fotografiju ustupio Blitz

Kako sada češće boravi kod kuće otkrije u tajnom skrovištu mladu Židovku Elsu (Thomasin McKenzie) koju je od progona sakrila njegova majka (Scarlett Johansson). U zanimljivom trokutu Jojo – Adolf – Elsa razvija se odnos mladog nacista i djevojke čija je sudbina svakim danom sve neizvjesnija. Adolf, koji svojem štićeniku daje podršku za preživljavanje u okrutnom nacističkom okruženju, sada nije dovoljno uvjerljiv u poticajima što bi trebao napraviti. Elsa se ponaša drugačije u odnosu na uobičajeni image Židova koji medijski plasiraju nacisti, a to je zbunjujuće za Jojoa…

Redatelj uspijeva balansirati između satire i drame, a uz napomenu da dosta toga nije dorečeno ili do kraja obrađeno. Primjerice, kada Jojo ostane bez majke, pitanje je kako jedan dječak uspijeva sam preživljavati. Redatelj se na bavi odnosima Jojoa i njegove okoline koncentrirajući se samo na tri lika, uz Jojoa tu je Adolf i Elsa. Majka statira, jer u nacističkoj propagandi roditelji mogu biti prve mete svojih potomaka kod ideoloških razmirica.

Treba spomenuti jedan drugi film koji izvrsno prikazuje pritisak fašizma na ljudske odnose. To je ‘Panov labirint’ (El laberinto del fauno / Pan’s Labyrinth, 2006.) u kojem redatelj Guillermo del Toro u okrutnu stvarnost ubacuje fantastične dijelove koji stvaraju ravnotežu opstanka u nemogućim uvjetima preživljavanja. Drugi film koji treba spomenuti je ‘Život je lijep’ (La vita è bella / Life Is Beautiful, 1997.) Roberta Benignija u kojem otac svojeg sina u koncentracionom logoru održava u vedrom raspoloženju tako da stvara njihovu vlastitu stvarnost. Taika Waititi u svojem balansu tragedije i humora kao da je došao na pola puta, ne usuđujući se prijeći granicu i pokazati pravo lice stvarnosti. Unatoč tome, ‘Jojo Rabitt’ je film koji će potaći razmišljanja o vremenima koja i mračnim stranama ljudske prirode.

Spomenimo da je Taika Waititi dobro poznat hrvatskoj publici po filmovima ‘Eagle vs Shark’ (2007.), ‘Boy’ (2010.), ‘What We Do in the Shadows’ (2014.), ‘Hunt for the Wilderpeople’ (2016.) i ‘Thor: Ragnarok’ (2017.).

Robert Jukić, Zagreb, 12.01.2020.

Informacije o filmu:

Jojo Rabbit
TSG Entertainment, Piki Films, Defender Films, 2019.
Trajanje: 108 min
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Taika Waititi
Prema knjizi: Christine Leunens
Glazba: Michael Giacchino
Još glume: Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant, Archie Yates, Luke Brandon Field, Sam Haygarth, Stanislav Callas, Joe Weintraub, Brian Caspe, Gabriel Andrews

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Jojo Rabbit – Movie Site
Jojo Rabbit – IMDb