Oktavijan, nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, za 2019. godinu odlazi u ruke Dane Budisavljević, redateljice i scenaristice koja je očarala hrvatsku javnost, a očigledno i kritiku filmom “Dnevnik Diane Budisavljević”. Riječ je o inovativnom i za hrvatske okvire iznimno vrijednom i važnom filmskom ostvarenju koji svjetlima projektora donosi zaboravljenu priču o ljudskosti i građanskoj hrabrosti u doba kada su životne niti bile nesmiljeno lako i bespoštedno kidane. Nagradom Oktavijan film polako zaključuje svoj trijumfalni put po hrvatskim festivalima i kinima i ostaje tek vidjeti kada će biti prikazan na Hrvatskoj televiziji.

Dnevnik Diane Budisavljević ; Fotografiju ustupio HAVC

“Dnevnik Diane Budisavljević” nastao je u produkciji Hulahopa, u regionalnim okvirima ga je pogledalo više od pedeset tisuća gledatelja, a na festivalima je osvojio dvoznamenkasti broj nagrada i priznanja. Film je debitantsko dugometražno djelo autorice Dane Budisavljević a o njemu su pisali i članovi HDFK-a, Marijana Jakovljević i Nino Kovačić.

Nagrada Oktavijan dodjeljuje se od 1992. godine, a posebnost ovogodišnje dodjele leži u činjenici kako je po prvi put organizirana izvan festivalskog konteksta. Najboljim kratkometražnim filmovima Oktavijani su dodjeljivani na Danima hrvatskog filma, a za dugometražne na Pulskom filmskom festivalu. Novost je i činjenica da su po prvi put sve ocjene kritičara objavljene pa tako osim podatka o tome koji je film najbolji sada znamo i koji je kritičar najdobrohotniji. Dakle, uz detaljan prikaz kako su filmski kritičari ocijenili dugometražne igrane filmove iz 2019. godine, tu je i tablica u kojoj možete vidjeti naslove filmova i imena kritičara koji su glasali, te prosječne ocjene filmova. Dvadeset jedan kritičar i kritičarka ocjenjivali su četrnaest filmova, u tablici su četvorke i petice podebljane, a jedinice brojite sami.

Primajući nagradu Oktavijan redateljica filma Dana Budisavljević je izjavila: “Zahvaljujem se Hrvatskom društvu filmskih kritičara na nagradi, zaista ju nisam očekivala. Ovo je filmu trinaesta nagrada. Pored zahvale kritičarima, mogu kolegama redateljima poručiti da ne bježe od povijesti i povijesnih tema jer u njima leže odlični scenariji.”

“Ova dodjela Oktavijana predstavlja jasan iskorak u pravcu suvremenih svjetskih trendova i logičnih odabira da se na početku nove kalendarske godine nagrađuju najbolji filmovi iz one prethodne. U procesu smo redefiniranja i povećanja aktivnosti Hrvatskoga društva filmskih kritičara i odluka o samostalnoj dodjeli nagrade Oktavijan možda je najistaknutiji moment no ne i jedini. Posla ima puno i vjerujem da ćemo uz potporu državnih institucija i kolegica i kolega s filmske scene isti i odraditi.” – kaže Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK.

Nepretenciozna i jednostavna dodjela protekla je u odličnom ozračju KC Mesnička, u druženju kritičara, redatelja, producenata i uopće domaćih ljubitelja filma.

Skrećemo vam pažnju i na tematski tekst Hrvatska kinematografija – osvrt na 2019.
Facebook HDFK-a

Zagreb, 17. siječnja 2020.
Hrvatsko društvo filmskih kritičara

[izvor informacije Hrvatsko društvo filmskih kritičara]