Kako se radi o audio-vizualnom raskošnom visokobudžetnom filmu, Uspon Skywalkera je bio plodno tlo za korištenje svih elemenata 4DX montaže (osim mjehurića). Pomicanje sjedala, letenje, vibriranje, snijeg, vjetar, dim, mirisi i svjetlo obilno su korišteni i film nema praznog hoda u 4DX-u. Začudo, dodatak 3D-a ne pomaže pretjerano u dojmljivosti 4DX iskustva.

Skakanje Millenium Falconom kroz hiperprostor na početku filma neodoljivo podsjeća na počast Star Tours atrakciji u Disneylandu (o njoj smo pisali, vidi LINK, a zanimljivo je da je već osvježena destinacijama iz novog filma). Doduše hidraulički kontrolirana sjedala u 4DX-u ne mogu dočarati centrifugalnu silu i gravitaciju kao simulator leta na Star Toursu, ali su sasvim solidan nadomjestak. Uz letenje svemirskih brodova, učinkovito se koriste za nadopunjavanje pokreta kamere (pomičete se s kamerom) ili dramaturški učinak (sjedala se nagnu unatrag da bi se dočarao dojam nestajanja tijela, odnosno odlaska “u nebo” – u ovom slučaju u “Force”).

Ratovi zvijeda: Uspon Skywalkera ; Fotografiju ustupio TB

Atmosferi različitih planeta u filmu pridonose vjetar, kiša, snijeg i mirisi. Za to su zadužene turbine koje simuliraju vjetar, raspršivači mirisa, strojevi za stvaranje umjetnog snijega i prskalice vode koje stvaraju jedva opipljivu vlažnu izmaglicu. Potonje je diskretno ali efektno pri izranjanju Star Destroyera iz vode i borbi Rey i Kylo Rena s a svjetlosnim mačevima na olupini usred divljeg oceana na Kef Biru. Ne očekujte da snijeg i dim)ispune cijelu dvoranu (pojavljuju se samo kod platna) jer bi u tim uvjetima gledanje filma bilo nemoguće. Mirisi se pojavljuju u par navrata da bi dočarali prirodu na različitim planetima, iako zapravo djeluju identične slatkaste arome.

Svemirske bitke su odlično dočarane uz pomicanje i vibriranje sjedala, a još bolje su u nižoj atmosferi gdje je dodan i moćan vjetar. Nadopunjuje ih vrlo aktivno stroboskopsko svjetlo koje prostorno ispunjuje cijelu kinu dvoranu pri pucnjavi, eksplozijama, borbi svjetlosnim mačevima i putovanju kroz hiperprostor. Kako film obiluje akcijskim prizorima, tako su ovi efekti zaista obilno i efektno korišteni. Upozoravamo gledatelje s fotoosjetljivom epilepsijom da film sam po sebi sadrži prizore s kontinuiranim treptajućim svjetlima, a stroboskopska svjetla ih dodatno naglašavaju.

Škakljanje nogu bilo je također često prisutno i ponekad kreativno, što će vas možda iznenaditi. Nije locirano samo na radnju na donji dio ekrana koji je nekako logički vezan uz poimanje škakljanja nogu (obratite pažnju na završnu borbu na planeti Exegol).

Tihoni Brčić