Star Wars: The Rise of Skywalker (2019.)
Redatelj: J.J. Abrams
Glume: Daisy Ridley, Adam Driver, Mark Hamill

Sve je počelo 1977. godine kada je George Lucas snimio začetnika danas jednog od najpopularnijih serijala na velikom platnu. Originalno ‘Star Wars’ ili ‘Star Wars IV: A New Hope’ bio je četvrti nastavak serijala od devet filmova, a koji je tek trebao biti snimljen. Ubrzo su slijedili peti (1980.) i šesti (1983) nastavak, da bi, nakon pauze od 16 godina, bila snimljena prva tri nastavka (1999., 2002. i 2005.), a onda nakon manje pauze snimaju se zadnja tri nastavka (2015., 2017. i 2019.), od kojih se deveti, pod nazivom ‘Ratovi zvijezda: Uspon Skywalera’ u režiji holivudskog zlatnog dečka J.J. Abramsa, upravo prikazuje u hrvatskim kinima. Spomenimo da su snimljena i još dva spin-offa (2016. i 2018.) kako bi se zadovoljila glad fanova.

Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera ; Fotografiju ustupio 2i Film

Komercijalni potencijal serijala je neupitan, godinama fanovi svih generacija hrle u kina kako bi saznali što se dogodilo s njihovim junacima u vječnoj svemirskoj borbi Dobra i Zla. Priča se toliko zapetljala rodbinskim vezama mnoštva glavnih likova, kao u nekad popularnom televizijskom serijalu ‘Dinastija’ (koji se toliko zapetljao u radnji, da ju je bilo gotovo nemoguće pratiti).

I u ovoj franšizi ulaziti u priču gotovo je nemoguća misija, priča je samo kulisa za svemirske bitke s gomilom specijalnih efekata koji su dovedeni do savršenstva kompjuterskom animacijom. Likovi koji se pojavljuju u kao da su preuzeti iz Mupett Showa i onda razrađeni, tako da svemirski i ostali sukobi izgledaju kao Mupetti na ‘steroidima’. A glavni likovi, i pozitivni i negativni, pretvorili su se u likove sa super moćima. Još nam samo nedostaje spajanje svemira Star Warsa i Osvetnika. Nemojte misliti da je to nemoguća misija, jer kompanija koja je zaslužna za produkciju oba serijala je Disney, a kada je su pitanju financijski interesi, onda je sve moguće.

Što reći o ‘Usponu Skywalkera’? Redatelj (scenarist i producent) J.J. Abrams sa svojim suradnicima zna kako treba odraditi posao, smisliti još jednom zanimljivu i zapetljanu radnju s nizom neočekivanih obrata. ‘Uspon Skywalera’ je space opera, a znanstvena fantastika uglavnom je sadržana u prostoru (svemir i egzotične planete), scenografiji i kostimografiji. Glavni junaci neraskidivo su povezani jedni s drugima, i to je osnova ovog filma, koja će se razriješiti u završnici ( s mogućnošću da nije sve gotovo, kako bi se mogli snimati i novi nastavci). Svemirski brodovi kao i svemirske bitke nisu se bitno promijenili još od Lucasovog filma, ali sada u ležernijim tehničkim uvjetima, s naglaskom i na tehničke uvjete prikazivača u multipleksima koji imaju mogućnost 3D i IMAX projekcija filmova.

Disney je za završnicu (što sumnjam) angažirao još mnoštvo filmskih zvijezda za posudbu njihovih glasova. To su (osim redatelja J.J. Abramsa koji posuđuje glas robotu D-O), još Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Ewan McGregor, Alec Guinness, Frank Oz, Freddie Prinze Jr., Liam Neeson…(od kojih neki više nisu ni živi), a Harrison Ford još se jednom pojavljuje kao Han Solo.

Robert Jukić, Zagreb, 26.12.2019.

Informacije o filmu:

Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera (2019.)
Lucasfilm, Bad Robot, Digital Makeup Group, 2019.
Trajanje: 142 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: DTS (DTS: X)| Dolby Atmos | Auro 11.1 | Dolby Digital | IMAX 6-Track | Dolby Surround 7.1 | Sonics-DDP | 12-Track Digital Sound
Scenarij: Chris Terrio & J.J. Abrams
Priča: Derek Connolly, Colin Trevorrow, Chris Terrio & J.J. Abrams
Glazba: John Williams
Još glume: Carrie Fisher, John Boyega, Oscar Isaac, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Lupita Nyong’o, Keri Russell, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran, Ian McDiarmid

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera – Movie Site
Star Wars: The Rise of Skywalker – IMDb