Mjuzikl Motown priča je o Berryju Gordyju i njegovoj izdavačkoj kući nazvanoj Motown (‘motor’ i ‘town’) prema Detroitu. Iz te kuće proizašli su mnogi legendarni afroamerički glazbenici i grupe poput Diane Ross i Supremes, Jackson 5, Marvina Gaya, Steviea Wondera i Smokeya Robinsona. Pratimo Gordyja od njegovih skromnih početaka do vlasništva multi milijunskog glazbenog carstva. Kraj je pomalo tužan jer Gordyja i Motown napuštaju skoro svi slavni glazbenici koji potpisuju ugovore s drugim izdavačkim kućama. U konačnici je primoran prodati Motown. Mjuzikl zaključuje s proslavom 25 godina Motowna u kojoj dolaze Gordyjevi bivši glazbenici i nastupaju u njegovu čast.

Motown The Musical ; Fotografiju ustupio New Theatre Oxford – Photo Tristram Kenton

Privatan život protagonista nije pretjerano ekspliciran. Prikazan je jedino Gordyjev kratki romantični odnos s Dianom Ross, iako su oboje bili u više navrata u braku i maju veliki broj djece.

U drugom su planu socijalni problemi, poglavito rasna diskriminacija i rat u Vijetnamu. Unatoč tome što se ove teme nerijetko spominju tokom predstave, nisu dublje razrađene i skoro sva pažnja je posvećena Gordyju i njegovoj strategiji uspjeha.

Priča je temeljena na Gordyjevoj autobiografiji.

Casting je odličan – ne samo da glumci/pjevači odlično glume/pjevaju već većina ih izrazito nalikuje stvarnim osobama. Na kraju su prikazane scene proslave 25 godišnjice Motowna u kojima smo se mogli podsjetiti na izgled spomenutih legendi. Scenografija je minimalistička – gotovo sve je postignuto pomičnim displejima različitih veličina – od disko svjetlosnih efekata to krajolika i interijera. Kostimografija je također reflektirala razdoblje polovice prošlog stoljeća, vintage stil koji se sve vise vraća u modu.

Press noć u New Theatre Oxford održana je u okviru Gala večeri. Bili smo počašćeni pićima i sladoledom. Press vrećice sadržavale su kuglice sa slatkišima i višekratne plastične čase kojima će Kazalište zamijeniti one jednokratne.

Večer je bila glamurozan uvod u skorašnju Novu Godinu uz glazbene hitove, mjehuriće i eko osviještenost.

Veselimo se novim predstavama koje slijede.

Vendi i Berislav Buca
U Oxfordu, 19 12 2019

Motown The Musical gala night

Everyone had a fantastic time at our Motown The Musical gala night this week. Check out our video from the event. Don't miss out on this spectacular show – here in #Oxford until January 4. https://bit.ly/2AEzTYl

Objavljuje Oxford New Theatre u Petak, 20. prosinca 2019.