U utorak 17. prosinca Akademija dramske umjetnosti svečano je obilježila 50. obljetnicu Studija montaže. U prepunoj kazališnoj dvorani Akademije posjetitelje, mahom bivše studente svih generacija te posebne goste, pozdravili su profesori Odsjeka montaže. Posebni trenutak bio je rezerviran i za posebnu gošću, prof. Radojku Tanhofer, idejnu začetnicu i utemeljiteljicu studija koja je svojim prisustvom počastila sve uzvanike.

Za vrijeme svečanog dijela bili su prikazani radovi bivših studenata, iz raznih etapa studija. Također, dio programa bio je rezerviran za promociju monografije “50 godina Studija montaže 1969. – 2019.”, čiji je urednik filmolog prof. dr.sc. Hrvoje Turković. Monografija, kroz tekstove prof. dr. sc. Hrvoja Turkovića i ostalih nastavnika Odsjeka, detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija, kojeg su 1969. godine utemeljili vrsna montažerka i profesorica Radojka Tanhofer te priznati hrvatski redatelj, filmski teoretičar i pedagog Branko Belan.

Fotografiju ustupila Medijskapismenost.hr

Otvorenjem izložbe u galeriji f8 Akademije dramske umjetnosti na adresi Trg Republike Hrvatske 8 nastavio se službeni dio proslave. U prepunoj galeriji na dva kata posjetitelji su se ležerno družili u prigodnu zakusku. Alumniji i trenutni studenti montaže zabavljali su se uz studentske priče inicirane izložbenim eksponatima, posebice panoima s upisnim dokumentima koji sadrže slike iz njihovih mladenačkih dana.

Najvažniji dio izložbe odvija se u pravim montažnim prostorima u koje se dolazi kroz samu galeriju. Tamo se projiciraju studentske vježbe i filmovi te odvija slušaonica radiodrama. Tako je Odsjek montaže otvorio svoja vrata svima koji žele doznati tajne ove zanimljive filmske profesije te doznati nešto više o bogatoj povijesti postojanja Studija.

Posjetitelji mogu zaviriti u svijet, inače, samozatajnih kreativaca gdje su izloženi zanimljivi sačuvani dokumenti, razni alati i pomagala kojima su se montažeri služili u svojem radu te makete DVD-a i prikazi filmske grafike. Za organizirane posjete osnovnih i srednjih škola, nastavnici Odsjeka montaže pripremili su i kraća predavanja primjerena dobi učenika. Izložba i Dani otvorenih vrata traju još do petka 20. prosinca.

Vladimir Gojun