Doctor Sleep (2019.)
Redatelj: Mike Flanagan
Glume: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Zahn McClarnon

Da je 1980. Stanley Kubrick snimio samo ‘The Shining’, odnosno ‘Vidovitost’ ili ‘Isijavanje’, kako su ga na našim prostorima prevodili, ušao bi u povijest filma kao redatelj jednog od najboljih horora ikad snimljenih. ‘The Shining’ nikada nije igrao u hrvatskim kinima, ali se pojavio u piratskom videoizdanju (VHS), a pojavom DVD-a i kasnije Blu Rayja, film se konačno mogao pogledati.

Koliko god Kubrick bio zaslužan za uspjeh filma, podjednake zasluge ima i autor romana prema kojemu je film snimljen. Stephen King je ‘The Shining’ napisao još davne 1977. godine, i nije bio zadovoljan Kubrickovim filmom. Međutim, vrijeme je pokazalo da je ‘The Shining’ bio film ispred svojeg vremena, horor se nije iskazivao zastrašujućim scenama, iako i toga ima, nego ukupnim dojmom koji slijedi nakon gledanja. Uspjeh filma, i solidnog televizijskog serijala 1997. (u trajanju 4 sata i 33 minute) u režiji Mikea Garrisa, potaknuo je Kinga 2013. da napiše nastavak pod nazivom ‘Doctor Sleep’. Nije se trebalo dugo čekati da se snimi i film u režiji Mikea Flanagana, koji upravo gotovo nezapaženo igra u hrvatskim kinima.

Žanrovski fanovi znaju o čemu se radi, a nova multipleks generacija gotovo ni ne zna Stanleyja Kubricka i ‘The Shining’, tako da su im neke (ili mnoge) stvari nejasne na koje se novi film poziva. Stoga treba nešto reći o radnji ‘The Shininga’. U planinski Overlook Hotel izvan sezone dolazi neuspješni pisac Jack Torrance (Jack Nicholson), sa suprugom (Shelley Duvall) i sinom Dannyjem (Danny Lloyd), kako bi preuzeo posao domara u tom razdoblju kada nema gostiju niti osoblja. U velebnom hotelu mala obitelj susrest će se sa zastrašujućim čudovištem koji apsorbira ljudsku životnu energiju, a žrtva mu je sedmogodišnji Danny jer ima veliki potencijal ‘isijavanja’, odnosno telepatskih moći. Čudovište do Dannyja dolazi preko njegovog oca koji je u biti slabić. Jack Torrance se u Hotelu sreće se duhovima ljudi koji su nekada tu stanovali i na neki način stradali. Danny će se s majkom nakon silovitih napada naći na udaru poludjelog oca. Nastavak slijedi nakon više od trideset godina, a to je tema ‘Doktora Sleepa’.

Danny Torrance (Ewan McGregor) je odrastao, i mora se nositi sa svojim prokletstvom ‘isijavanja’. Određeno smirenje nalazi u poslu na gerijatriji u komunikaciji s umirućim pacijentima. Istovremeno dolazi u (telepatski) kontakt s djevojčicom Abrom (Kyliegh Curran) čije isijavanje nadmašuje njegovu. Dannyjevu rutinu poremetit će ubojstvo dječaka koji također ima dar isijavanja, a svjedok je užasnuta Abra koja je telepatski doživjela smrt dječaka. Netko (ili neki) su u potrazi za takvim osobama jer ‘isijavanje’ je njihova hrana za održavanje dugovječnosti. Na čelu te grupe modernih vampira je opaka (i zgodna) Rose the Hat (Rebecca Ferguson). Danny i Abe morat će se sukobiti s moćnom grupom vampira koji ne biraju sredstva kako bi došli do plijena…

Iako je najavljivan kao nastavak ‘The Shininga’, ovaj film se od prethodnika razlikuje u nekoliko elemenata. Autor, odnosno Stephen King, a i redatelj, težište su stavili na vampirsku ikonografiju. U ovom slučaju vampiri ne piju krv, nego konzumiraju (udahnjuju, ili šmrkaju) ljudske duše, pa ih čak spremaju i skladište (za crne dane). Kao i u ‘The Shiningu’, efekt strave kumulativni je rezultat i djeluje više nakon nego za vrijeme gledanja filma. Završnica glavne likove dovodi u planinski Overlook Hotel gdje će biti konačni obračun u kojem će sudjelovati i njegovi (hotelski) ‘stanovnici’.

Redatelj Mike Flanagan poznat je po filmovima (hororima) kao što su ‘Ghosts of Hamilton Street’ (2003.), ‘Absentia’ (2011.), ‘Oculus’ (2013.), ‘Hush’ (2016.), ‘Before I Wake’ (2016.), ‘Ouija: Origin Of Evil’ (2016.) i ‘Gerald’s Game’ (2017.), također po priči Stephena Kinga. Spomenimo da je Mike Flanagan kreator televizijskog horor serijala od 11 epizoda ‘The Haunting of Hill House’ (2018. -2020.).

Robert Jukić, Zagreb, 19.11.2019.

Informacije o filmu:

Doktor Sleep
Warner Bros., Intrepid Pictures, Vertigo Entertainment, 2019.
Trajanje: 152 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Stephen King & Mike Flanagan
Knjiga: Stephen King
Glazba: The Newton Brothers
Još glume: Kyliegh Curran, Cliff Curtis, Emily Alyn Lind, Selena Anduze, Robert Longstreet, Carel Struycken, Catherine Parker, James Flanagan, Met Clark, Zackary Momoh, Jocelin Donahue, Dakota Hickman

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Doktor Sleep – Movie Site
Doctor Sleep – IMDb