Uzbudljiva predstava koja zastrašujuće slike distopijske opcije budućnosti (iz ‘kozmičke’ perspektive šezdesetih godina prošloga stoljeća) reflektira, aktualizira i vizualno nadrealizira. Uz autora teksta i romana na osnovu koje je nastao, ‘Prikradatelj’ poznavateljima SF-a i filma asocira još jedno, filmsko ime i naslov. Veliki ruski redatelj Andrej Tarkovski snimio je (1979.) po spomenutom djelu braće Strugatski film ‘Stalker’ (efektniji naslov od literarnog originala, bliži zapadnoj publici, iako izložen nelagodi opcije između engleskog ili fonetskog izgovora 🙂 ). Film je svojim jedinstvenom poetikom i atmosferom stekao kultni status i ostao trajna inspiracija za umjetničke reinterpretacije.

U knjižici koja prati Blue Ray izdanje ‘Stalkera’, uz detalje o snimanju, objavljen je i tekst Philipa Stricka o susretu s Tarkovskim prilikom njegove posjete Londonu u vrijeme predstavljanja ‘Stalkera’ Zapadu. Na pitanja novinara o značenju simbola u njegovim filmovima Tarkovski zaključuje da umjetničko djelo ne možemo analizirati, a da ga ne uništimo. Umjetnik ne objašnjava što predstavljaju simboli, već ga zanimaju emocije koje pobuđuje svojim djelom.

Prikradatelj na premijeri; Foto RJ

Predstava je, bez obzira da li se ili se mogla inspirirati filmom, razvila vlastite izvore uznemirujućih emocija. Zahtjevnim redateljskim, scenskim i snimateljskim projektom poneseni glumci potpuno su predani ulozi, mladi, privlačni, izdržljivi, izloženi i fizičkom naporu. Scena, pretežito mračna, hladna i mokra, povezuje opipljiva sučelja i objekte s iluzijom transparentnih i zrcalnih površina te videoprojekcija, a realistički prikazi eksterijera koje se snimaju simultano s odvijanjem predstave unose u iluziju ‘Zabranjene zone’ elemente stvarnosti i dokumentarnosti. Ali i te slike zone zbilje i blizine nejasne su i teško prepoznatljive, kao da se i same integriraju u područje opasnosti i neizvijesnosti.

Predstava je zbog dužine (sat i četrdeset minuta) zahtjevna i u odnosu na publiku, tim više što se finale ne ostvaruje pojačavanjem ‘akcije’, već postupnim povlačenjem i ponavljanjem. Uz potencijal kazališne uspješnice, ‘Prikradatelj’ uočljiva je pojava u ovogodišnjem repertoaru &TD-a, koju ne bi trebalo propustiti, već skratiti.

Ada Jukić
Zagreb, 8. prosinca 2019.

Detalji o predstavi:

Multimedijska predstava PRIKRADATELJ
AUTOR: Gianni Forte
(prema motivima romana ‘Piknik onkraj puta’ Arkadija i Borisa Strugatskog)
PRIJEVOD I REŽIJA: Nenad Glavan

ULOGE:
STALKER: Toma Medvešek
PISAC: Robert Španić
PROFESOR: Domagoj Janković

DRAMATURG: Gianni Forte
SCENA: Nenad Glavan i Ana Vračarić
VIDEO I ZVUČNO OBLIKOVANJE: Dejan Gotić
KOSTIMI: Laura Špoljar
IZBOR GLAZBE: Ana Vračarić
OBLIKOVANJE SVJETLA: Tomislav Maglečić
VJ, PRIJENOS I KAMERA: Martin Šatović, Luka Dubroja, Mirsad Mahmatović
DIZAJN PLAKATA: Luka Maji Predragović
FOTOGRAF PREDSTAVE: Luka Dubroja