U Zagrebu je od 29. do 30. studenog 2019., u prostorima Studentskog centra, održan prvi festival akustične glazbe pod znakovitim i duhovitim nazivom Kuršlus. Koncepcija Festivala, čiji je kreativni direktor Zoran Pezo, a programski direktor Admir Ćulumarević, uključuje dvadeset četiri! sata programa glazbe ‘bez struje’ različitih žanrova, stilova i naslova, uz neformalno druženje izvođača i posjetitelja u okviru popratnih sadržaja u razmacima koncerata.

Vrhunski izvođači, kao što i moraju biti oni koji se oslanjaju samo na ‘prirodu’ instrumenta, a ne holograme tehnologije, došli su iz zemlje i inozemstva, a prostor Studentskog centra, odnosno različiti oblici, kapaciteti i odnosi objekata u kojima se odvijaju glazbeni i popratni programi (Velika i Polukružna dvorana Teatra &TD-a, predvorje i kavana &TD-a i otvoreni prostori pred njom te Francuski paviljon) omogućili su okupljanje, ali i kretanje publike, izmjenu konteksta događaja i razmjenu komentara.

Elma Burnić u Francuskom paviljonu – Foto RJ

Festival je otvoren u petak 29. studenog koncertom Andreje, Rundeka & Ftičeka u Velikoj dvorani Teatra &TD, s osuvremenjenom vokalnom, instrumentalnom i scenskom interpretacijom tradicionalnih međimurskih pjesama. Slijedio je Filmmusicorkestar u Polukružnoj dvorani.

Subotu je glazbom otvorila Elma Burnić u obnovljenom Francuskom paviljonu. Centralni, simetrični, vertikalama svjetla artikulirani interijer Paviljona iskorišten je kao efektna pozornica za lirsku, osjetljivu i autorski snažnu interpretaciju. Elma Burnić u bijelom, s gitarom, u središtu kruga koji čini začarana publika, uspjela je ostvariti prijelaz iz komornog i specifičnog do univerzalne empatije. Program naslovljen ‘Elma pjeva Jadranku’ povezivao je naslove iz repertoara danas manje poznate pjevačice Jadranke Stojaković s izborom autentičnih sevdalinki u jedinstvenoj umjetničkoj izvedbi. Iako predstavlja izraz specifičnog kulturnog i civilizacijskog konteksta, svojim ekspresijom arhetipske ljudske čežnje za izgubljenim i nedohvatljivim, sevdah pripada općoj svjetskoj glazbenoj baštini.

Rock energija gitare Branka Bogunovića Pifa ispunila je euforijom rano popodne Kuršlus centra, u kojem je trebalo biti više slušatelja. Večernji program ostvario je Adam Ben Ezra (Polukružna dvorana &TD) virtuoznom svirkom na nekoliko instrumenata i glazbenim ‘putem oko svijeta’, a doslovce vruću (hot jazz) završnicu Festivala ostvarili su uigrani i ubrzani Kukuruzović Django Strings. Puni Program (dostupan na LINKU), obuhvaćao je i druge izvođače (Radio Clash, Veli Jože, Sunnysiders, Čudnoređe…) te produžene i ponovljene spontane nastupe.

Životna ‘struja’ Festivala

Kontinuitet i koncentracija glazbe u pravilu (ne strogo) ‘un plugged’ (jer sloboda interpretacije ne da se isključiti! 🙂  ), u prostoru koje u isto vrijeme povezuje i omogućuje kretanje i komuniciranje, ima potencijal stvaranja atmosfere u kojoj glazba u potpunosti zaokuplja publiku. Ono što je ovom prvom izdanju Festivala bilo potrebno, to je više publike, a da se to ostvari, potreban je njegov kontinuitet, u kojem će dojmovi s prethodnog prenositi na buduća izdanja. S optimizmom očekujem sljedeći Kuršlus.

Ada Jukić
Zagreb, 1.12. 2019.