The Current War (2017.)
Redatelj: Alfonso Gomez-Rejon
Glume: Benedict Cumberbatch, Michael Shannon, Nicholas Hoult, Tom Holland, Katherine Waterston

Film o uzbudljivim vremenima početka elektrifikacije svijeta koje se u manje od stoljeća iz čuda pretvorilo u osnovnu ‘ljudsku’ potrebu. Radnja bazirana na povijesnim događajima i osobama u borbi za jedno od dva moguća rješenja u proizvodnji i primjeni električne energije predstavljena je naglašenom brzinom i uočljivim redateljskim postupcima, uz krupne kadrove, snimke iz žablje i ptičje perspektive, nagnutu kameru, ubrzane i usporene snimke, čak i podijeljeni ekran s istovremenim prikazom različitih događaja. U nekoliko navrata ostvaruju se spektakularni prizori i (stvarne ili računalne) masovne scene. Uloženi su napori u kostimografiju i rekonstrukciju interijera, eksterijera i gadgeta toga vremena te kvalitetne dijaloge. Glazba naglašava napetost. Sve je učinjeno da se radnja se odvija takvim tempom, kako publika navikla na akcijske i fantastične vratolomije ne bi izgubila strpljenje. U scenarij su utrošene godine, izmijenjeno je nekoliko autorskih garnitura i opcija castinga, a film je doživio posljedice Weinstein skandala i promjene distribucijskih kanala, što je odgodilo i udaljilo njegov izlazak. Učinjen je i naknadni doslovni redateljski cut, kojim je skraćena već dovršena cjelina.

Rat struja ; Fotografiju ustupio CineStar

Film sam prvi put gledala u srpnju u Engleskoj, kad još nije bilo sigurno da će se prikazati kod nas, a profitirala sam još jednim gledanjem u domaćem multipleksu (ne samo zbog titlova 🙂 ), već i detalja koji su mi mogli promaći u ubrzanom ritmu i ‘gustoći’ originalnog filmskog teksta. A prvo što domaćeg gledatelja može privući filmu jedan je od tri glavna lika.

Međutim, ovo nije film o Nikoli Tesli, iako se mladi Tesla pojavljuje kao egzotična i slikovita epizoda. Nije ni (samo) o Edisonu, iako počinje i završava Edisonovim postignućima i patetičnim detaljima prati njegov izumiteljski i osobni život. Junak filma je idealizirani Westinghouse (Michael Shannon), staložen i pouzdan industrijalac koji u mračnim danima krupne akumulacije kapitala omogućuje svojim radnicima petodnevni radni tjedan i žali za prijateljem koji napravi fatalnu grešku u najgorem trenutku razvoja projekta. On (kako ga optužuje Edison) kupuje patente i kompilira rizična, ali ekonomična energetska rješenja, ostvarujući praktičnu i time održivu viziju svijeta u kojem je električna struja dostupna svima, ali nije besplatna (kao što sanja Tesla) niti potpuno sigurna (kao što inzistira Edison), već nešto između, u zlatnoj ‘profitnoj sredini’. Westinghouse služi kao filmski pokazatelj da je moguće i u najtežim konkurentskim manevrima zadržati moralni kompas (samo jednom je, u okolnostima u kojima bi mu oprostio i etički čistunac, prekršio pravila poštene igre). S druge strane, Edison, koji od početnog humanizma dospije u morbidnu sferu u kojoj se bavi ubijanjem životinja i blaćenjem suparnika pokazuje kako ni veliki čovjek ne može upravljati svojim životom i kako se može naći na suprotnoj strani vlastitih ideala. Ta faustovska složenost njegovog lika, međutim, u filmu nije nijansirana i konturirana, već je predstavljen u diskontinuiranim skokovima od ekscentrika do gotovo zlikovca i natrag, s istaknutom rolom sentimentalnog supruga. Uzgred, i Westinghouse i Edison predstavljeni su u solidnom i skladnom bračnom paru, njihove supruge imaju konstruktivni utjecaj na njihov rad i postignuća, zapravo i izgledaju slično, samo što jedna od njih ranije umre.

Slijedeći povijesne i biografske podloge uzbudljivog kraja XIX stoljeća, autori filma predstavljaju i pragmatičnog investitora Morgana te još jedan poduzetnički lik u velikom ‘strujnom krugu’, najvećeg negativca u najkraćem nastupu u filmu, koji otima Tesli patente i potcjenjuje ga kao osobu (osnivač Union Electrica). U igri riječima current (struja) i currency (valuta, novac), on povezuje naslov filma i cilj ne samo ovog, već svih nadmetanja za novac i moć, u kojima se razvijaju i uništavaju i talenti. Igrajući se dalje riječima, taj ‘Current War’ iz naslova mogao bi se prevesti i kao ‘tekući’, to jest ‘postojeći’, samo se njegovo žarište pomaknulo s elektrike na elektroniku. Uzbuđenje koje je krajem XIX stoljeća izazivala upaljena žarulja, prenijelo se krajem XX na područje računala i interneta, a današnja umrežena generacija vjerojatno i ne misli na struju, osim kad puni mobitele. Začudna aureola električne energije istrošila se rutinskom dostupnošću, a ljudi su se okrenuli drugim uzbudljivim pojavama. Žrtva tog pomicanja interesa je i sam film, jer iako govori o presudnim tehnološkim godinama i osobama koji su osnova današnjih tehnoloških pojava i celebritija, izvan su neposrednih senzacija koje zaokupljaju ljudsku maštu, a to su rijetko bitne ili temeljne stvari 🙂 .

Ada Jukić
Zagreb, 11.11.2019.

Informacije o filmu:

The Current War
Bazelevs Production, Film Rites, FlightAV.com, 2017.
Trajanje: 107 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Michael Mitnick
Glazba: Danny Bensi & Saunder Jurriaans
Još glume: Tuppence Middleton, Matthew Macfadyen, Damien Molony, Louis Ashbourne Serkis, Simon Kunz, Craig Conway, Woody Norman, Amy Marston, Colin Stinton, Emma Davies

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Rat struja – Facebook
The Current War – IMDb