“CABARET SACCO E VANZETTI” – RED SUZA, RED SMIJEHA KROZ JEZIK CABARETA

Riječka premijera predstave “Cabaret Sacco e Vanzetti” Michelea Santerama, nastale u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Teatra dei Borgia iz talijanske Barlette, na programu je u utorak, 5. studenoga, s početkom u 19.30 sati.

Cabaret Sacco e Vanzetti ; Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc

U vrijeme kada su migracije, rasne predrasude, pravda i pravo vrlo aktualne teme, Talijanska drama i Teatro dei Borgia odlučili su posvetiti se upravo njima. Predstava čiju režiju potpisuje Gianpiero Borgia donosi, mnogima poznatu, priču dvojice emigranata: Nicole Sacca i Bartolomea Vanzettija – modernih heroja, osuđenih na smrt zbog zločina kojeg nisu počinili, a nakon politiziranog procesa koji je postao paradigmom suštinske nepravde.  Duge godine u zatočeništvu od dvojice potpuno različitih ljudi stvorile su iskrene prijatelje. Usamljeni dvojac, kojeg glume Raffaele Braia i Valerio Tambone, priča o sukobima, prijateljstvu i sedam zatvorskih godina. Njihova borba za pravdu iznesena je, slično kao ranije u predstavi „Cabaret D’Annunzio“, kroz specifičan kazališni žanr  – a capella pjevanje, skečeve, pripovijedanje i ples. Cabaret, kakvog afirmira ova predstava, u svojoj suštini njeguje tri elementa: commediju brillante odnosno vodvilj, brehtijanski teatar i povijesnu priču.

Cabaret nonšalantno klizi između raznih žanrova, generirajući eksplozivan spoj koji zabavlja, potiče na razmišljanje, poučava i iznenađuje u velikom nemogućem i vječnom stremljenju teatra: promijeniti – ako ne tijek – bar interpretaciju povijesti.

Glazbu potpisuju Papaceccio MMC i Roberta Carrieri, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Vincenzo Mascoli.

Predstava je već naišla na veliko odobravanje talijanske publike i kritike koja o njoj piše: „Predstava koja ima “ležernu” formu, ali ne i sadržaj, koja ne zapada u jednostavnu retoriku i stvara humane i dostojanstvene protagoniste.” (Claudia Pinelli, Il Teatro a Milano)

„Iz „Cabareta Sacco e Vanzetti“ izlazi rijeka smijeha, suza i plesnih koraka.“ (Caterina Piccione, Il Pickwick)

Durata: 70 minuti/ Trajanje: 70 minuta

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]