Rambo: Last Blood (2019.)
Redatelj: Adrian Grunberg
Glume: Sylvester Stallone, Paz Vega, Louis Mandylor

Rambo je postao sinonim za nabildanog tipa koji se žestoko suprostavlja svojim protivnicima, a filmofili znaju kako se Rambo razvijao kroz filmove. Prvog ‘Ramba’ snimio je Ted Kotcheff 1982. Godine, prema romanu Davida Morrella s mladim Sylvesterom Stalloneom u naslovnoj ulozi, koji je već stekao planetarnu popularnost kao boksački šampion ‘Rocky’ (1976.) u režiji Johna G. Avildsena. Važno je napomenuti da je scenarij ‘Rockyja’ napisao upravo osobno Sylvester Stallone. Šest godina kasnije Stallone glumi vijetnamskog povratnika koji se u nekoj planinskoj zabiti sukobi s lokalnim arogantnim šerifom koji ga je smatrao običnom skitnicom. Ispostavi se da je Rambo vrhunski specijalac protiv kojeg se nije jednostavno boriti. Rezulatat je općepoznat, Rambo se nastavlja boriti protiv ‘sile i nepravde’ u još četiri film.

Rambo: Do zadnje kapi krvi ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Ovaj novi, u režiji Adriana Grunberga, pokazuje kako su se iscrpile ideje, kako Stalloneove, tako i njegovih suradnika, u osmišljavanju priče u koju bi trebalo ubaciti što opakije neprijatelje. Ovaj put Rambo se sukobljava s meksičkim narkokartelom, što asocira na ‘Sicaria’ (2015.) Denisa Villeneuvea, film koji je postavio nove standarde akcijskih trilera. Međutim, u svojem najnovijem ‘Rambu’, za koji je supotpisao scenarij, Stallone se pogubio i napravio nekoliko grešaka, koje su poništile dojam o njemu kao vrhunskom specijalcu.

Prva i osnovna njegov je potpuno nespreman odlazak u gnijezdo otmičara njegove mlade štićenice, kada bude gotovo ubijen. Zna da se mora naći i suprotstaviti organiziranim i bešćutnim kriminalcima kojima ljudski životi ništa ne znači, a on se ponaša kao molećivi Mahatma Gandi. Zar je stvarno mislio da će njegovu zamolbu pustiti na slobodu djevojku za koju imaju već spremne planove. Nakon što jedva izvuče živu glavu, uz pomoć lokalne novinarke koja je i sama imala sličan slučaj, Rambo se konačno odluči na djelovanje, ali prekasno.

Kao da je jedini cilj osveta, Rambo pušta da unište ono do čega mu je najviše stalo. Tek kad izgubi ono što je trebao braniti, u Rambu se probude instinkti vrhunskog specijalaca, i ono što slijedi krvoločna je osveta opakim mafijašima. Trebala se dogoditi tragedija da Rambova ingenioznost proradi u spremanju opasnih zamki na svojem imanju gdje je godinama mirno živio, a u koje će namamiti čitavu vojsku kriminalaca. Problem je da je sada prekasno za sve što poduzme, stvar je učinjena i ne može se popraviti. Osveta je najbolja kada je hladna, kako je rekao jedan od filmskih likova, a u ovom slučaju, osveta je uzaludna, i nema prave katarze, a Rambo se pokazuje kao gubitnik u čitavoj priči. Što se pak same akcije tiče, film kompilira već viđeno u istom žanru.

Vratimo se na početak Stalloneove glumačke karijere, prije nego što je postao svjetski popularan. Imao je male uloge, gotovo nezapažene, u filmovima kao što su komedija ‘Bananas’ (1971.) Woodyja Allena, komedija ‘The Prisoner of Second Avenue’ (1975.) Melvina Franka, biografski ‘Capone’ (1975.) Stevea Carvera, akcijska komedija ‘Death Race 2000’ (1975.) Paula Bartela. triler ‘Farewell, My Lovely’ (1975.) Dicka Richardsa i akcijska komedija ‘Cannonball’(1976.) Paula Bartela.

Robert Jukić, Zagreb, 13.10.2019.

Informacije o filmu:

Rambo: Do zadnje kapi krvi
Lionsgate, Millennium Films, Campbell Grobman Films, 2019. / 2019., Blitz
Trajanje: 89 min. / 101 min (Extended Version)
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Matthew Cirulnick & Sylvester Stallone
Priča: Dan Gordon & Sylvester Stallone
Glazba: Brian Tyler
Još glume: Sergio Peris-Mencheta, Adriana Barraza, Yvette Monreal, Genie Kim, Joaquín Cosio, Pascacio López, Óscar Jaenada, Alexander Dimitrov, Aaron Cohen, Nick Wittman, Jessica Madsen, Owen Davis

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Rambo: Do zadnje kapi krvi
Rambo: Last Blood – IMDb