Poms (2019.)
Redatelj: Zara Hayes
Glume: Diane Keaton, Pam Grier, Jacki Weaver

Zlatno doba života, ili zlatne godine, na određeni način ironično je shvaćanje završnice ljudskog života, koja jer sve samo ne zlatno. Starost donosi neugode, od raznih bolesti, slabosti, osamljenosti, vezane uz gubitak prijatelja i vršnjaka te nerazumijevanje obitelji. Ni visoki standard nije riješenje za usamljene starce, kao i odlazak u staračke domove ili zajednice, koji opet imaju svoja vlastita pravila ponašanja.

‘Navijačice’ pokušavaju pronaći vlastito rješenje. Film počinje uličnom rasprodajom. Martha (Diane Keaton), nakon liječničke dijagnoze da joj preostaje još malo vremena, rasprodaje svoje stvari i seli u prestižno apartmansko naselje zatvorenog tipa namijenjeno imućnim umirovljenicima.

Navijačice ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Uprava za svoje štićenike ima razne programme i aktivnosti u koje se mogu priključiti, a mogu pokrenuti i vlastite inicijative. Martha želi posljednje dane provesti u osami, ali to nije jednostavno, jer neki vitalni starci željni su druženja. Kako joj ništa od ponuđenog ne odgovara, Martha odluči, na užas uprave, osnovati grupu navijačica, sa staricama koje konačno mogu realizirati neke svoje zapretene snove. Ni prvotni neuspjeh na javnom nastupu neće ih obeshrabriti, jer će pronaći rješenje za nastavak svojeg djelovanja…

Apsurdna situacija u kojoj grupa starica, od kojih je jedna u invalidskim kolicima, ostvaruje svoje mladenačke snove, uz protivljenje okoline i rodbine, postaje postupno prihvatljiva. I djevojke koje ih s podsmjehom ispočetka gledaju prihvatit će ih, ne samo zbog njihove upornosti, nego i stila kojim se prezentiraju.

Duhovit film o staricama koje žele kroz grupno djelovanje iskazati svoje osobnosti. Film za sve generacije, osobito za mlađe za koje je svijet starijih i njihovih potreba i mogućnosti gotovo nepoznato područje.

Redateljica Zatra Hayes zanat je učila na televizijskim serijalima i dobro ocijenjenim dokumentarnim filmovima, od kojih možemo spomenti ‘Clothes to Die For’ (2014.). ‘Navijačice’ su joj prvi igrani dugometražni film.

Robert Jukić, Zagreb, 01.10.2019.

Informacije o filmu:

Tres Chic: Navijačice
Sierra / Affinity, Mad As Birds, Rose Pictures, 2019.
Trajanje: 90 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Robert Mark Kamen, Matt Cook & Ric Roman Waugh
Glazba: David Buckley
Još glume: Celia Weston, Alisha Boe, Charlie Tahan, Rhea Perlman, Phyllis Somerville, Patricia French, Ginny MacColl, Carol Sutton, Bruce McGill, Alexandra Ficken, David Maldonado, Karen Beyer

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Tres Chic: Navijačice – Movie Site
Poms – IMDb