Amelia E., krstna uprizoritev na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka, nadaljuje sezono 2019/20 v Mali drami

Na oder Male drame prihaja krstna uprizoritev Amelia E., ki je nastala na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka. V uprizoritvi igra Zvezdana Mlakar. Monodrama Preživela zrcali pomembna vprašanja sodobnega človeka. Navdihnila jo je življenjska zgodba fascinantne ameriške pustolovke Amelie Earhart, močne in presežne ženske, ki je kot prva pilotka preletela Atlantik. Končno uprizoritveno različico besedila, ki sta ga deloma dopisala tudi Zvezdana Mlakar in režiser Dorian Šilec Petek, je oblikovala ustvarjalska ekipa. Dramaturginja uprizoritve je Darja Dominkuš, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Tina Bonča, lektor Arko, dramaturška sodelavka in asistentka režiserja Urša Adamič in oblikovalka luči Mojca Sarjaš. Premiera bo v petek, 4. oktobra 2019, ob 20.00 na odru Male drame. Prvi ponovitvi v soboto, 5. oktobra, ob 20.00 bo sledil pogovor z ustvarjalci v okviru programske platforme Družabno Družbeno, ki ga bo vodila dramaturginja in dramatičarka Simona Hamer. Predstava bo ta mesec na sporedu še 26. oktobra.

Fotografiju ustupila SNG Drama

Amelia Earhart je zelo odstopala od norm svojega časa. Delala je vse, kar je bilo takrat za ženske nenavadno ali celo nesprejemljivo. Bila je ženska, ki je okusila slavo, a tudi lakoto in prezir, ženska, ki si je upala leteti visoko, dejansko in v prenesenem pomenu besede. Bila je ženska, ki je navkljub prepričanju javnosti že pred stoletjem javno trdila, da so ženske prav tako pogumne kot moški. Bila je ženska, ki je kršila tabuje, razbijala patriarhalne ščite.

»Njena zgodba je bila zame hvaležna iztočnica, saj se skozi Amelijino življenjsko zgodbo zrcalijo pomembna vprašanja sodobnega človeka. Gre torej prej za poligon avtoričinih izpraševanj kot za biografijo, torej za psevdobiografijo. Besedilo Preživela je sicer doživelo precejšnjo okrajšavo in predelavo, Zvezdana Mlakar je dopisala del besedila, del pa tudi režiser Dorian Šilec Petek, gre torej za avtorski delovni proces ekipe, ki se je ob mojem izvirnem besedilu bolj inspirirala in celoto precej predrugačila. Amelia Earhart je v besedilu Preživela (izvirno besedilo je v celoti objavljeno na strani www.majagalstromar.si) v današnjem svetu sprenevedanja, divje razvrednotenosti, subtilnih ali manj subtilnih uklanjanj patriarhatu in argumentom moči še zelo živa,« zapiše v gledališkem listu avtorica Maja Gal Štromar. Monodramo z naslovom Preživela je napisala ne le kot biografsko pričevanje, temveč kot klic sodobne ženske k prebujenju.

»Občutek na nebu, med letom, je edinstveno dejanje svobode, ki posameznika odtrga od vseh konvencij življenja na tleh. Konec se zgodi zgolj ob ponovnem pristanku. Konec se zgodi ob Pristanku, ki zaključuje, povzema, slavi preživeto življenje. Ostaja le dejstvo, da Pristanek lahko kadarkoli, grobo, neotesano prekine našo voljo, in s tem dejstvom se učimo živeti do konca. Kako živeti do takrat,« v napovedi uprizoritve zapiše režiser Dorian Šilec Petek.

O Maji Gal Štromar
Maja Gal Štromar, sicer Koprčanka, se je rodila leta 1969 v Novem mestu. Je diplomirana romanistka in diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu. Nekaj časa je bila kot igralka zaposlena v SLG Celje in v SNG Maribor, danes je vsestranska svobodna umetnica. Dela in ustvarja kot igralka, pesnica, pisateljica, prevajalka, gledališka pedagoginja in profesorica retorike, scenaristka, moderatorka ter režiserka. Intenzivno se posveča gledališki pedagogiki, zanimata jo psihologija in psihoanaliza. Doma in v tujini je odigrala 87 gledaliških vlog, posnela 35 filmov. Leta 1991 je prejela Severjevo nagrado za igralske dosežke, leta 2017 so v zborniku Dalkey Archive BEF ‒ Best European Fiction objavili odlomek iz njenega romana Misli name, ko ti je lepo / Think of Me in the Good Times, leta 2019 pa je dobila nagrado za najboljšo režijo na 15. Festivalu komedije Pekre za uprizoritev Norci ter nagrado za sodoben družbenokritični pristop na Linhartovem srečanju za besedilo in uprizoritev Norci. Večkrat je bila tudi nominirana za literarno nagrado mira.

O Zvezdani Mlakar
Zvezdana Mlakar igra v SNG Drama Ljubljana že vse od leta 1979, od leta 1987 kot redna članica ansambla. V tem času je preigrala širok razpon vlog v domači dramatiki, od Ane Skočir v Profesorju Klepcu Ferda Kozaka do Župnikove kuharice v Evropi Vinka Möderndorferja. Vmes je ustvarila vidne vloge v delih Cankarja, Gruma, Jesiha, Šeliga, Jovanovića, Jančarja, Zupančiča in drugih. Za vlogo Ane v Metuljevem plesu Drage Potočnjak je leta 1997 prejela Borštnikovo nagrado. Za vlogo Ruth v Pinterjevi igri V prah se povrneš je leta 1998 prejela nagrado Sklada Staneta Severja, revija Stop pa jo je že leta 1978 izbrala za igralko leta za vlogo Suzane v filmu Franceta Štiglica Praznovanje pomladi. Širša javnost jo pozna tudi s televizijskih zaslonov. Veliko je sodelovala v otroškem programu Televizije Slovenija, zadnjih nekaj let pa vodi pogovorno oddajo Zvezdana, v kateri s številnimi gosti iz Slovenije in tujine odkrito in pogumno razpravlja o vprašanjih in problemih, ki mučijo sodobnega človeka in današnjo družbo.

O režiserju Dorianu Šilcu Petku
Dorian Šilec Petek je študiral gledališko režijo na AGRFT v Ljubljani, poleg režije pa ustvarja tudi na področjih scenografije, videa in fotografije. V SNG Drama Ljubljana je v okviru Drama Laboratorija režiral Solzice po motivih črtice Prežihovega Voranca in oblikoval scenografiji za uprizoritvi Prekleti kadilci
in O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni. Ob Amelii E. v letošnji sezoni na odru Male drame režira še prvo slovensko uprizoritev drame Alice v postelji Susan Sontag in sodeluje kot scenograf pri uprizoritvi Ibsenove Gospe z morja v režiji Tina Grabnarja na velikem odru. Obe premieri bosta v novembru.
Kor avtor je sodeloval pri projektih Drugi, Slepi, Stabat Mater: Passion (The Watermill Center, New York), kot avtor, scenograf in oblikovalec videa pri projektu You Need the Glass and You Need the Milk ter kot oblikovalec videa v muzikalih Alica v čudežni deželi in Romeo + Julija. Bil je režiser in scenograf Sofoklove Antigone in Pasolinijevega Svinjaka ter sodeloval kot asistent režije pri celovečernem filmu Futura: Na odprtem in pri glasbeno-gledališkem projektu Fauvel.
Njegove fotografije objavljajo v številnih domačih in tujih medijih ter publikacijah, s projekti pa se je predstavil na milanskem Trienalu, v Watermill Centru v New Yorku, na festivalu Transgeneracije in na mednarodnem festivalu radikalnega gledališča FLARE v Manchestru.