Joker
Joker (2019.)
Redatelj: Todd Phillips
Glumci: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz
Žanr: kriminalistički triler
Trajanje: 122 minuta
Država: SAD

Sadržaj:

Ovo je neispričana, samostalna priča o jednom od najpoznatijih i najozloglašenijih negativaca. Joker je izmišljeni lik, supernegativac koji se pojavljuje u DC stripovima. Kroz svoja stripovska pojavljivanja, Joker je prikazan kao visoko inteligentan kriminalac čija je karakterizacija varirala tijekom različitih razdoblja. Redateljevo istraživanje Arthura Flecka (Phoenix), čovjeka kojeg je društvo odbacilo, nije samo studija o karakteru, već puno više od toga.

Uz Phoenixa, u ostalim su ulogama: dobitnik nagrade Oscar® Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Marc Maron, Bill Camp, Glenn Fleshler, Shea Whigham, Brett Cullen, Douglas Hodge i Josh Pais.

Za režiju i produkciju je zaslužan nominiran za nagradu Oscar® Todd Phillips, tvorac trilogije Mamurluk.

Studio Warner Bros. Pictures donosi neispričanu priču o najpoznatijem negativcu Gotham Cityja – Jokeru. Do sada smo u ulogama Jokera gledali legendarnog Jacka Nicholsona i Heatha Ledgera, a sada mračnu ulogu preuzima nominiran za nagradu Oscar® Joaquin Phoenix.

Joker – Movie Site
Joker – IMDb


Putovanje jednog psa
A Dog’s Journey (2019.)
Redatelj: Gail Mancuso
Glumci: Josh Gad, Dennis Quaid, Kathryn Prescott
Žanr: Avantura, obiteljski
Trajanje: 109 minuta
Država: SAD

Sadržaj:

Bailey je u prvom filmu ‘Smisao života jednog psa’ doživio čak četiri reinkarnacije u isto toliko pasmina. Mješanac australskog ovčara i bernardinca sada dane provodi u lagodnom životu na farmi u Michiganu zajedno s Ethanom, koji je kao i Bailey sada već u zrelim godinama, njegovom suprugom Hannah i njihovom unukom CJ.

Kako se Baileyjeva duša priprema napustiti ovaj život, Ethanu daje obećanje da će njegovu unuku CJ pratiti kroz svoj novi život i štiti je pod svaku cijenu.

Tada započinje nova Baileyjeva avantura koji uz CJ pronalazi svoju novu sudbinu i formira neraskidivu vezu koja će njega i ljude koje voli voditi na mjesta koja nikada nisu zamišljali.

Dugoočekivani nastavak dirljivog globalnog hita ‘Smisao života jednog psa’, nastao je na temelju bestselera Brucea Camerona, koji je je ispričan kroz pseći pogled na svijet.

Putovanje jednog psa – Movie Site
A Dog’s Journey – IMDb


Godina vjenčanja
The Wedding Year (2019.)
Redatelj: Robert Luketić
Glumci: Sarah Hyland, Tyler James Williams, Jenna Dewan, Matt Shively
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 90 minuta
Država: SAD

Sadržaj:

Mara je bezbrižna 27-godišnjakinja s težnjom da postane fotograf. Na Tinderu upoznaje momka po imenu Jake te s njim razvije neočekivanu vezu. Stvari idu dobro sve dok ne počnu dolaziti pozivnice za vjenčanje što je za Maru noćna mora, ali Jake je oduševljen. U masi pozivnica zajdnički odlučuju na kojim vjenčanjima će prisustvovati te kreću u zajedničku avanturu gostovanja na vjenčanjima.

Kako sezona vjenčanja počinje, Mara na vjenčanjima pronalazi inspiraciju za njene fotografije. Kroz godinu, i gosotvanju na ček sedam vjenčanja, veza Mare i Jakea se produbljuje te je Jake zaprosi. Iako Mara pristaje na prosidbu, nije u potpunosti sigurna u svoju odluku, što dovodi do raspada veze. U početku Mara misli da je bolje samoj, ali onda shvati što je izgubila. Jake je krenuo dalje i izugradio je nov život te Mara konačno počinje razvijati svoju strast prema fotografiranju. Na jednom od sljedećih vjenčanja Mara priznaje da još uvijek voli Jakea te počinju iznova.

Godina vjenčanja – Twitter
The Wedding Year – IMDb


Dnevnik Diane Budisavljević
Dnevnik Diane Budisavljević (2019.)
Redatelj: Dana Budisavljević
Glumci: Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Areta Ćurković
Žanr: drama, igrano-dokumentarni
Trajanje: 88 minuta
Država: Hrvatska

Sadržaj:

Nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za režiju, montažu i glazbu te nagradama publike i filmskih kritičara, ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ najiščekivaniji je hrvatski film ove jeseni.

‘Dnevnik Diane Budisavljević’ istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Diana Budisavljević u jesen 1941. doznaje da se majke i djeca pravoslavnog podrijetla odvode u logore u blizini Zagreba. Broj i oznaku nepodobnog dobiva i njezin suprug, poznati zagrebački liječnik Julije Budisavljević. U atmosferi straha i prijetnji, nepokolebljiva i predana ideji humanosti, Diana s nekolicinom prijatelja iz svoga stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno više od 10 tisuća djece. Završetkom rata njezino austrijsko podrijetlo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugome svjetskom ratu prešućene do današnjih dana.

Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je pomno vodila kartoteku dječjih sudbina, no nju će joj bespovratno otuđiti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko podrijetlo postaju nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Dnevnik Diane Budisavljević – Movie Site
Dnevnik Diane Budisavljević – IMDb


My People, My Country
Wo he wo de zu guo (2018.)
Redatelji: Kaige Chen, Hu Guan, Hao Ning, Muye Wen, Zheng Xu, Xiaolu Xue, Yibai Zhang
Glumci: Kara Wai, You Ge, Beibi Gong, Yi Zhang, Bo Huang
Žanr: drama
Trajanje: 158 minuta
Država: Kina

Sadržaj:

The movie consists of 7 stories, which are based on 7 memorial moments since the foundation of People’s Republic of China. The stories are about what normal people do for the country and why they do that, showing the close relationship between citizens and the country – It seems that the concept of a country is so big while a citizen is too small, but they can’t exist without each other. Produced in 2019, the year of the 70th anniversary of China, the film is a gift to every Chinese living in the Country and overseas.

My People, My Country – www.xinhuanet.com
Wo he wo de zu guo – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, i IMDb]