ONO: Drugo poglavlje

„Jeka se ponavlja Derryem svakih 27 godina.“ Jeka je straha gladno zlo, najčešće uobličeno u klauna Pennywisea, prilagodljiva svačijoj fobiji.

Na banalnoj razini, roman Stephena Kinga iz 1986. može se protumačiti kao bajka o čudovištu koja jede malu djecu i „puca“ na iracionalne nadnaravne fobije no knjiga koja danas zasluženo uživa status klasika, uspjela je horor priča o odrastanju. Jednostavnim rječnikom no izvanrednom imaginacijom, ‘Ono’ objedinjuje cikluse odrastanja, formiranja ličnosti i međuljudskih odnosa, sa strahom u krupnom kadru. King osim nadnaravnih elemenata gradi prijetnju prikazom vršnjačkog, obiteljskog, seksualnog i  nasilja općenito; čudovišta pronikla iz ljudske psihe snažna su jednako kao demoni iz drugog svijeta.

Nažalost, magija Kingovog klasika teško je prenosiva na filmsko platno.

Prva ekranizacija, TV serija iz 1990. pamtljiva je zbog izvrsnog Tima Currya u ulozi zlog klauna.

Ono: Drugo poglavlje : Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Andy Muschietti je 2017. odlučio napraviti dva filma (točnije, projekt mu je predan nakon što ga je 2015. napustio Cary Fukunaga, scenarist i redatelj najpoznatiji po seriji ‘Pravi detektiv’). Prvi, ispričan iz perspektive protagonista kao djece (2017.) i nastavak (2019.) kao završno poglavlje s odraslim članovima Kluba Gubitnika.

Prvi dio, iako komercijalan i razvodnjen u komparaciji s knjigom (npr. stalne reference na pop kulturu osamdesetih) ispao je dobar, zabavan, s odličnim dječjim glumcima (posebno iskače talentirana Sophia Lillis kao mlada Beverly) koji su imali dobru kemiju kao škvadra. Iako ispričan kao dječja priča, film nije preskočio mračne elemente vršnjačkog i obiteljskog nasilja.

‘Drugo poglavlje’ počinje s jednim od naujpečatljivijih ubojstava u knjizi (jer zlo započinje s ljudskim faktorom – homofobija) i cameom Xaviera Dolana, cijenjenog francuskog redatelja koji na prvu, zbog svog opusa, možda ne djeluje kao hororofil ali je na društvenim mrežama među prvima iskazao oduševljenje prvim Muschiettijevim filmom. Slijedi ponovno okupljanje Gubitnika, s (vrlo) kratkim uvodom u njihove životne pozadine u odrasloj dobi. Bill Denbrough, Beverly Marsh, Richie Tozier, Ben Hanscom i Eddie Kaspbrak (uz iznimku Stanleya Urisa) pohitali su nakon 27 godina odsustva natrag u Derry na poziv starog prijatelja Mikea Hanlona – zlo se vratilo u Derry a Gubitnici moraju dokučiti njegov misterij i stati mu na kraj. 

I već na početku, film upada u dug prazan hod s flešbekovima iz djetinjstva junaka. Već imamo prvi film u kojem je sve rečeno, čemu ponavljanje? Zašto Muschietti nije umjesto recikliranja materijala iz 2017., posvetio minutažu odraslim Gubitnicima, izgradio ih kao likove? Tim više što je okupljena glumačka postava izvrsna, od dokazano odličnih Jessice Chastain i Jamesa McAvoya, Billa Skarsgårda do Billa Hadera koji je neočekivano ukrao pozornost kao Richie (humor i karizma savršeno su sinkronizirani s likom). Konstantnim (i nepotrebnim) ispreplitanjem radnje 1989. i 2016. film se ne fokusira ni na jednog Gubitnika u prvom planu. Imam ovdje na umu da je svako iščitavanje originalne priče podložno subjektivnom dojmu no malo tko se ne može složiti da je horor pisac Bill Denbrough epicentar radnje. Sve počinje ubojstvom njegova mlađeg brata Georgija i roman se često bavi njegovim tugovanjem, odrastanjem, studentskim danima, afirmiranju kao pisca, razočaranju u braku… Naravno, doznajemo i detalje iz života drugih Gubitnika, recimo, zanimljiva je paralela između suživota Beverly Marsh sa zlostavljačkim ocem i podjednako zlostavljačkim mužem. Zatim, sporedna ali zanimljiva priča oko huligana Henrya Bowersa u filmu je svedena na karikaturu.

Mucavi Bill koji bi trebao nositi priču, u filmu samo besciljno trčkara uokolo, gluma Jamesa McAvoya svedena je na dvije grimase i dijaloge od dvije rečenice. Iznimka je sjajan cameo Stephena Kinga kao gunđavog vlasnika antikvarijata gdje Bill kupuje svoj stari bicikl. King u autoironičnoj ulozi kao kritičar, spočitava Billu da je loš pisac i da su mu „završeci loši“. Stephen King se vjerojatno dobro zabavio snimajući scenu koja je uz uvodni cameo Xaviera Dolana i jedan prijeteći monolog Pennywisea, najbolje što ovaj film nudi. Treba izdvojiti i maštovitu završnicu i razradu mitologije. Tkogod je čitao roman, složit će se da su neki elementi (npr. pojašnjenje Pennywiseovog kozmičkog nemesisa, Kornjače) teško ili nikako prenosivi na platno. Ponuđeno scenarističko rješenje sasvim je zadovoljavajuće no između upečatljivih camea i finala dijeli nas skoro tri sata.

Intervencije u radnju još bi se mogle tolerirati, dosljednost predlošku nije preduvjet za dobar film, dokazano nebrojeno puta ali ‘Ono: Drugo poglavlje’ ima jednog demona koji je doslovno pojeo film. I nije riječ o klaunu. Loš, dapače očajan CGI čudovišta – negdje između loše animacije za videoigru i maskota za sportske utakmice. Pored toga, zašto uopće potreba za CGI čudovištem uz izražajnog glumca kao što je Bill Skarsgård, glumca koji većinu dosadašnjih nastupa gradi na tjelesnim preobrazbama, igri s grimasama i tonalitetom glasa. Primjera radi, jedna od scena koju sam izdvojila među upečatljive (a dio je trailera pa ne otkrivam previše) gdje Pennywise uz prijeteći monolog Beverly, nanosi šminku u njenoj staroj kući. U tih nekoliko minuta vidimo fantastičnu glumu ljudskog lica i glasa, Skarsgård  u sceni čak nema cijeli kostim. Neshvatljivo zašto se Muschietti umjesto davanja prostora odličnim glumcima odlučio na forsiranje CGI-ja i zašto je to uradio toliko loše.

Nadalje, film je nagrižen lošim, infatilnim humorom i na trenutke sam imala dojam da mi je netko podvalio prerađene (i lošije) ‘Ghostbusters’ i da je velikim dijelom, film skrojen kao superjunačka komedija umjesto obećanog R rated horora s dramskim elementima. 

Andy Muschietti imao je na raspolaganju izvrsnu glumačku ekipu i klasik mnogih djetinjstava no prilika nažalost, nije iskorištena. Film nije ispunio očekivanja nakon obećavajućeg prvog dijela no nevezano uz književni predložak, funkcionira kao neobavezna blockbuster zabava uz kokice.

Ono: Drugo poglavlje – Movie Site
It Chapter Two – IMDb

Iva Esterajher

 

Stilus predstavlja: Ono