Arheološki muzej u Zagrebu
Izložba fotografija
Helena Kadlčíková – Sjećanja na boemsko ljeto
Galerija AMZ, Pavla Hatza 6, Zagreb od 5. do 19. rujna 2019. godine

U četvrtak, 5. rujna 2019. u 19 sati u Galeriji AMZ, Ulica Pavla Hatza 6, Zagreb, u sklopu kulturnog programa Four seasons of Czech culture održat će se otvorenje izložbe fotografija „Helena Kadlčíková – Sjećanja na boemsko ljeto“.

Fotografije umjetnice Helene Kadlčíkove bude uspomene na topli zrak pun opojnih mirisa. Zvuk vjetra koji se kreće kroz visoku travu na livadi. Krijesnice tijekom noći sjajne kao dragulji na ogrlici lijepe žene. Topla voda u seoskom ribnjaku. Pjev žaba i cvrčaka tijekom vrućeg, ljetnog dana. Šarene boje cvijeća u vrtu. Intenzivna zelena boja šume. Topla kiša koja osvježava sva naša osjetila. To su uspomene na boemsko ljeto koje je prebrzo prošlo i uspomene su jedino što nam je ostalo. Motivi kao što su to kontrast između čiste prirode, prekrasnog krajolika, kristalne vode i ženske ljepote čine potku ove zbirke fotografija.

Helena Kadlčíková, rođena 14. listopada 1975. godine., talentirana je fotografkinja i slikarica. Njezini atelijeri nalaze se u Pragu i Prostějovu. Najviše se bavi portretnom fotografijom, prilagođavajući se što više klijentima. Slikanjem i crtanjem bavi se više od 20 godina, fotografijom 10 godina. U svojoj umjetničkoj karijeri odradila je više od 700 projekata. Ona sama o fotografiranju kaže: „Velik dio fotografiranja za mene su ideje. Uživam u kreativnosti koja se spaja s tim procesom. Fotografiranje je toliko brzo u usporedbi sa slikanjem, koje se u tom smislu više približava meditaciji. S fotografijom u atelijeru povezana je posebna priča koju želim pokazati. Ja ovo nazivam portretom prilagođenom po mjeri. Ideje mi najčešće dolaze u posljednjoj minuti ili tijekom fotografiranja ali u tome se nalazi ljepota kreativnog stvaranja. Ponekad se tijekom improviziranog fotografiranja razvije lijepa priča koja je bolja od unaprijed pretpostavljene/ planirane kompozicije.“

Izložba je otvorena do 19. rujna 2019. godine.

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom 2019. godine svojim posjetiteljima i široj publici predstavlja međunarodni kulturni program FOUR SEASONS of CZECH CULTURE koji se sastoji od predavanja, izložbi, radionica za odrasle te koncerta. Cilj programa je predstaviti češku kulturu, glazbu, umjetnost i arheologiju široj hrvatskoj javnosti, ali i spojiti kulture ovih država kroz višeslojnu i plodonosnu suradnju. Navedeni program prva je međunarodna suradnja ovoga tipa i ove veličine koja je do sada izvedena u Arheološkom muzeju u Zagrebu, ali i šire na razini kulturnih institucija grada Zagreba. Prvi se put realizira kulturni program koji se sastoji od ciklusa arheoloških predavanja, glazbenih koncerata, umjetničkih i arheoloških izložbi i tradicionalnih radionica, uz jedan specifičan detalj, a to je naglasak na češku tradiciju, baštinu i suvremeno stvaralaštvo. Ostvareni su kontakti s brojnim češkim kulturnim institucijama i pojedincima, koji su više nego spremni sudjelovati u projektu ovakvog obujma i značaja.

[izvor informacije Arheološki muzej u Zagrebu]