Neambiciozan ali zabavan ugriz
Crawl (2019) // PLIJEN

Režija: Alexandre Aja
Glume: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Morfydd Clark…

Ovo je ili/ili.

Ili možete zagristi u scenarije sa zloćudnim jedućim životinjama ili su vam blesavi. Uz ovo potonje, nije kontradikcija ako čisto s filmofilske strane cijenite ‘Ralje’, remek-djelo žanra.

‘Plijen’ nisu ‘Ralje’ ali ugriz je zabavan i drži pažnju. Režiju potpisuje Alexandre Aja koji je privukao pozornost sjajnim slasherom s LGBT podkontekstom, ‘Krvava romansa’ (2003) i komercijalnim no efektivnim ‘Zrcalima’ (2008). Niz je nastavio jeftinom eksploatacijom ‘Pirana 3D’ (2010) ali i vrlo zanimljivom dark fantasy dramom ‘Rogovi’ (2013).  Dakle, riječ je o redatelju s mnogo potencijala usmjerenom na komercijalne horore i žanrovske hibride.

Uz režiju, svakako treba istaknuti da je jedan od producenata ‘Plijena’ Sam Raimi, velikan poznat po režiji evergreena ‘Zla smrt’ (1981), suvremenom klasiku ‘Odvuci me u pakao’ (2009) ali i adaptaciji Marvelovog ‘Spidermana’ (2002) i produkciji suvremenijih horora poput ’30 dana noći’ (2007).

Velika imena svakako su adut filma no malo je afirmiranih filmaša koji mogu kontinuirano održati tempo i zadovoljiti publiku.

Plijen ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

‘Plijen’ je slično koncipiran kao ‘Opasnost iz dubine’ (2016.) sa sjajnom Blake Lively koja je pokazala da itekako zna plivati u horor vodama. Ovdje je vodeća uloga nepoznata ali vrlo uvjerljiva Kaya Scodelario, uz Barrya Peppera kojeg poimence rijetko tko zna ali uz pojavu na ekranu brzo povežete lice s upečatljivim epizodnim ulogama u ‘Spašavanju vojnika Ryana’ i ‘Zelenoj milji’.

Priča ima neke neizbježne klišeje. Na dramaturškom planu: glavni lik sportašice koju je u djetinjstvu previše poticao otac-trener, do mjere da je ona počela patiti zbog manjka ljubavi a on, zbog osjećaja krivnje. Na akcijskom planu: junakinja je skoro pa otporna na ugriz ne jednog nego čak nekoliko aligatora. Klišeji tipični za akcijske filmove devedesetih, recimo one u režiji Rennya Harlina (Umri muški 2, Duboko modro more, Cliffhanger…) gdje slutimo da stvari ne funckioniraju baš tako u stvarnosti ali šutimo ako nam je film kompatibilna cjelina.

Isto tako, ‘Plijen’ ima jedan ozbiljni gaf koji ne utječe na kvalitetu filma ali opće kulture radi:

– film je reklamirao američkog krokodila kao ‘negativca’, štoviše, u IMDb triviji kratki je ulomak da je odabran američki ne australski krokodil jer je ponašanje američkog krokodila manje istraženo (plus, australski grabežljivac je s Lake Placidom dobio čak sedam nastavaka, vjerojatno su se htjele izbjeći usporedbe);

– tijekom filma glavni likovi uspiju dozvati pomoć uz opservaciju da je okolica preplavljena aligatorima;

Dakle, krokodil i aligator nisu ista životinja (tu je još i rođak kajman), čak ni američki krokodil nije aligator iako obje vrste (među ostalom) žive na područjima SAD-a. Neću pretjerivati s Nat Geo raspravama, kog zanima tu je Wikipedija i hrpa znanstvenih članaka na temu ali i kratki edukacijski materijali.

U međuvremenu je IMDb tim ispravio pogrešku (kad je film već bio debelo kino distribuciji), sad stoji da je negativac „američki aligator“ što je nešto točnije no pomalo konfuzno obzirom da su aligatori u odnosu na krokodile specifičniji stanovnici SAD-a. Iako nijedna kritika koju sam prethodno pročitala za film, ne spominje ovu zabunu. Dapače, većina IMDb osvrtnika koristi „aligator“ i „krokodil“ kao sinonime no ostavimo snobizam po strani. Film mi se zapravo, sviđa u danim elementima: solidna gluma, dobar CGI, dinamičnost radnje, dobre akcijske sekvence, ponešto pretjerivanja s aktivnošću i mnogobrojnošću grabežljivaca.

Alexandre Aja ne pokušava biti Jean-Luc Godard i ne krije naglašenu zabavljačku komponentu svojih horora. I nema razloga da ga se zato omalovažava. Bit ću za horor milje pomalo blasfemična i reći da više cijenim staromodni pristup Aje nego pretenciozni torture-porn Pascala Laugiera (Mučenice, Incident u zemlji duhova plus, davno i sjajno ‘Vučje bratstvo’).

Usporedimo li ‘Plijen’ s akcijskim hitovima devedesetih, dok publika nije pretjerano režala na manjak realizma nego uživala u zabavi onda nema razloga da se i sad dobro ne zabavimo uz ovaj neambiciozan ali solidan ugriz.

Plijen – Facebook
Crawl – IMDb

Iva Esterajher