Niz novih proznih, publicističkih i dječjih naslova objavljen je u Profilovu izdanju.

Izgubljeni čovjek treći je i, po sudu kritike i čitatelja, najbolji krimić majstorice žanra Jane Harper. Radnja romana smještena je u zabačenom dijelu Australije gdje najbliže susjede dijele tri sata vožnje po nemilosrdnoj pustinji. Tu je i sjajna zbirka priča Znaš da to želiš Kristen Roupenian, autorice koja je svjetski slavna postala nakon što je njezina priča Cat Person, objavljena u časopisu New Yorker, doslovno preko noći postala viralna senzacija. Po ovoj zbirci, koja se prevodi na više od 25 jezika, bit će snimljena i serija u produkciji HBO-a.

Nemoguća djevojka, dobitnice Pulitzerove nagrade i omiljene američke autorice Anne Tyler, zaigrana je romaneskna prerada komedije Ukroćena goropadnica. Nakon Vražjeg okota Margaret Atwood to je drugi prijevod iz edicije Hogarth Shakespeare u izdanju Profila. Riječ je o nizu za potrebe kojeg su neki od najboljih autora našeg doba napisali romaneskne prerade Shakespeareovih drama.

„Poput Ljubavnika, moćne knjižice Marguerite Duras, i ovo je čista strast u zatvorenom emotivnom i fizičkom prostoru“, istaknuli su kritičari o međunarodnom bestseleru Tupa bol talijanske spisateljice Milene Agus. Po ovom romanu snimljen je i film u režiji Nicole Garcia s Marion Cotillard u glavnoj ulozi.

Sv. Pavao: biografija detaljna je biografija u kojoj se prati Pavlov životni put od revnog progonitelja mlade Crkve, preko njegovih putovanja do vjerojatne smrti kao kršćanskog mučenika od Neronove ruke sredinom šezdesetih godina prvog stoljeća. Autor knjige Tom Wrigt, kako ističu u Newsweeku, vodeći je svjetski stručnjak za Novi zavjet. Od publicističkih naslova izdvajamo i Marilyn Monroe – javni i tajni život autora Charlesa Casilla. Temeljena na višegodišnjem istraživanju knjiga je to koja donosi detaljan prikaz života jedne od ikona 20. stoljeća, glumice koja još uvijek fascinira milijune.

Jura i gospođica Zavissst nova je pak slikovnica genijalnog, nagrađivanog tandema Romana Simića i Manuela Šumberca. Ovaj put Jura se hvata ukoštac s novim problemom – zavišću.

IZBOR PROFILOVIH NOVITETA 

PROZA

Milena Agus
Tupa bol

prevela Ana Badurina<

Mlada, neimenovana žena prisjeća se života svoje ekscentrične, nekonvencionalne bake. Baku upoznajemo 1943. – dok američke bombe padaju na Cagliari – kao  tridesetogodišnjakinju koja živi s roditeljima, a sredina je smatra usidjelicom.

Nakon što bombardiranje prestane, otac je prisili da se uda za prvog muškarca koji je zaprosi, starijeg udovca kojeg ne voli.  Nakon nekoliko pobačaja suprug je pošalje u toplice gdje upoznaje strastvenog ratnog veterana. Devet mjeseci nakon povratka iz toplica dobiva dijete, a godinama poslije pokušat će ući u trag ljubavi svog života.

Milena Agus nagrađivana je talijanska spisateljica. Tupa bol roman je koji joj je donio međunarodnu slavu, a po njemu je snimljen i film u režiji Nicole Garcia s Marion Cotillard u glavnoj ulozi.


Kristen Roupenian:
Znaš da to želiš

prevela Lada Furlan Zaborac

Znaš da to želiš knjiga je o seksu, izlascima i suvremenom životu. Zbirka sablasnih priča o životima žena danas, njihovim iskustvima na poslu, kod kuće, kod doktora, s prijateljima, partnerima i obitelji. U nekima od ovih priča žene trpe užas, u drugima ga nanose i pritom se nose sa žudnjom, krivnjom, kaznom i ljutnjom kako znaju i umiju. Kristen Roupenian svjetski je slavna postala nakon što je njezina priča Cat Person, objavljena u časopisu New Yorker, doslovno preko noći postala viralna senzacija. Doktorirala je književnost na Harvardu. Znaš da to želiš njezin je prvijenac koji se objavljuje na više od 25 jezika.


Anne Tyler
Nemoguća djevojka

preveo Saša Stančin

Kate Battista osjeća se zatočenicom vlastita života. Kako li je samo došlo do  toga da se njezin život svodi na vođenje kućanstva i brigu o ekscentričnom ocu znanstveniku te umišljenoj mlađoj sestri? Ni na poslu nije bolje. Kateina oca muče druge brige. Na pragu je velikog otkrića koje bi moglo pomoći milijunima. Postoji samo jedan problem: njegov sjajni asistent, Pjotr, uskoro će biti deportiran… Američka spisateljica Anne Tyler, dobitnica Pulitzerove nagrade, u svojoj razigranoj romanesknoj preradi čuvene Bardove komedije Ukroćena goropadnica, postavlja pitanje bi li se suvremena žena ikad žrtvovala kao Shakespeareova Kate. Odgovor iznenađuje, baš kao i njezina Kate.


Jane Harper
Izgubljeni čovjek

preveo Dražen Čulić

U zabačenom dijelu Australije domove najbližih susjeda dijele tri sata vožnje, stotine kilometara vožnje po nemilosrdnoj pustinji. Mjesecima nakon što su se zadnji put vidjeli, braća Nathan i Bub Bright susreću se na ogradi koja odvaja njihove posjede. Mjestu na kojem je pronađeno tijelo trećeg brata – Camerona, srednjeg sina, izabranog da vodi obiteljsko imanje… Izgubljeni čovjek treći je roman nagrađivane autorice bestselera Jane Harper. Mračnom, uzbudljivom pričom smještenom u veličanstvenom, ali duboko zastrašujućem australskom krajoliku Jane Harper opravdala je status jedne od najboljih autorica krimića našeg doba.


PUBLICISTIKA

Tom Wright
Sv. Pavao: biografija

preveo Tihomir Tonković

Pavao iz Tarza, kojega mnogi smatraju utemeljiteljem kršćanstva, jedna je od najkontroverznijih i najsnažnijih povijesnih ličnosti. Njegovi su spisi imali neprocjenjiv utjecaj na zapadnu kulturu pa i izvan nje, a njegove su riječi do danas ostale vodič u životima više od dvije milijarde kršćana diljem svijeta. U ovoj čudesno detaljnoj biografiji Tom Wright – po mišljenju kritičara Newsweeka vodeći svjetski stručnjak za Novi zavjet – prati Pavlov životni put od revnog progonitelja mlade Crkve, preko njegovih putovanja do vjerojatne smrti kao kršćanskog mučenika od Neronove ruke sredinom šezdesetih godina prvog stoljeća.


Charles Casillo
Marilyn Monroe – javni i tajni život

prevela Branka Maričić

Kako je se sjećamo: haljina joj zauvijek leprša nad ventilacijskim otvorom podzemne željeznice, gola počiva na crvenoj pozadini od pliša, izmiče zboru muškaraca u frakovima dok pjeva odu dijamantima, bježi od napasne gomile na izlasku iz bolnice, zavodljivo prede Happy Birthday 36. američkom predsjedniku i pomalo drogirano na audiosnimci izgovara: „Mislim da ću se zadovoljiti time što jesam.“ Marilyn Monroe (1926. – 1962.) bila je najslavnija žena svijeta. Milijuni bi dali sve da dobiju njezin telefonski broj, da s njom ručaju, razgovaraju, poljube je. Unatoč tomu osjećala se usamljenom, pa je jednom tužno zapisala: „Sama sam. Uvijek sam bila sama, bez obzira na sve.“ Umrla je u zoru feminizma i procvata pokreta za zaštitu građanskih prava. Živjela je u doba kad su ljudi bili kategorizirani, a uloge točno određene i strogo nadzirane. Granice su se vrlo teško pomicale. Ovo je priča o njoj.


Stefan H. Verstappen
Trideset šest drevnih kineskih strategija – za primjenu u politici, diplomaciji i špijunaži

prevela Iva Karabaić

Kina je Hrvatskoj, i ne samo Hrvatskoj, još uvijek velika nepoznanica, pa su nam tako nejasne i tajanstvene njezine taktike „dvostrukih varki“, „namještaljke“ ili taktika „namami pa zamijeni“, kao i poslovice „osmijehom sakrij bodež“ ili „ubij posuđenim mačem“. Kina svoju strategiju ne zasniva na proučavanju peloponeskih ili balkanskih ratova već je izvlači iz vlastitog „razdoblja zaraćenih država“. Trideset šest drevnih kineskih strategija zbirka je drevnih kineskih poslovica koje opisuju ratne taktike. Kineska strategija ima cilj preuzimanje vodeće uloge u 21. stoljeću. Male su mogućnosti da rivalske globalne i regionalne sile spriječe napredak Kine u tom pravcu. Sukus Trideset šest kineskih strategija jest ostvariti pobjedu i preuzeti globalno vodstvo ma koliko protivnik bio jak. Suvremene kineske strategije i taktike ne pišu sveučilišni profesori već visoki vojni časnici koji imaju čak i posebno rezervirane dijelove velikih knjižnica, u kojima za civile nema mjesta.


KNJIGE ZA DJECU

Roman Simić, Manuel Šumberac
Jura i gospođica Zavissst

Nakon Grigorom Vitezom nagrađene slikovnice Jura i kuckalo protiv dosade u kojoj su autori maštovito pokazali kako svladati dosadu, u novoj slikovnici genijalnog tandema Jura se hvata ukoštac s novim problemom. Jura je stigao na rođendansku zabavu svog najboljeg prijatelja Roka odjeven u gusara, baš kako je na pozivnici i pisalo. No ondje na našao mnoštvo djece i niti jednog jedinoga gusara! Iako nije svjestan toga, osjeća zavist i tugu. I brže-bolje pobjegne od svih u dvorište. Ondje nađe svog djeda koji odmah shvati o čemu je riječ i ispriča mu svoju priču o tome kako su on i njegov najbolji prijatelj plovili Amazonom i djedu se pod kožu uvukla zmijica koja se hrani zavišću, rasla je i šaptala ružne stvari. Nije znao kako se tome othrvati pa je pobjegao s broda i više nikad nije vidio svog najboljeg prijatelja. Jura mu silno želi pomoći i dok daje savjete djedu, shvaća kako će sam svladati tu strašnu guju.


Gilbert Delahaye, Marcel Marlier
Maja uči kuhati, prevela Andrea Pongrac

Kako izgleda kad Maja otkrije svijet kuhanja i čaroliju spajanja novih okusa, doznajte iz nove slikovnice iz serije izdavačkog fenomena uz koji se vežu fascinantni podatci – u svijetu je prodano više od vrtoglavih 105 milijuna ovih slikovnica, a godišnje se samo u Francuskoj proda više od 1,2 milijuna. Maja je prevedena na čak 34 jezika i objavljena u rekordne 52 zemlje.


Emma Yarlett
Gricko, lov na čudovište, preveo Ozren Doležal

Gricko, čudovište koje gricka knjige, nastavio je svoju avanturu i radi, kao i uvijek, ono što najviše voli. Ovoga se puta zadržao na polici s publicistikom: projurio je kroz knjigu o svemiru – 3, 2, 1… izletio je kroz onu o brojevima. Izmiješao je boje, no zadržao je svoju žutu… Napravio je, kao i uvijek, neviđen nered, ostavio za sobom krš i lom. Hoćemo li ga uspjeti zadržati među koricama ove knjige? Emma Yarlett nagrađivana je spisateljica i ilustratorica. Njezina prva slikovnica prevedena na hrvatski Gricko, čudovište koje gricka knjige prodana je u više od pola milijuna primjeraka na pet kontinenata, dobila je brojne nagrade i pohvale. Bez sumnje, Gricko je izgrickao svoj put do polica i mašte djece diljem svijeta. Gricko, lov na čudovište druga je njezina knjiga u Profilovu izdanju.

[izvor informacije Profil knjiga]