Spider-Man: Far from Home 3D (2019.)
Redatelj: Jon Watts
Glume: Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Samuel L. Jackson

Nakon animiranog Spider-Mana u kinima je novi igrani film koji se nastavlja na zadnje ‘Osvetnike’ (puni naziv ‘Osvetnici: Završetak igre’). Spider-Man plete mrežu to pod kapom Sonyja, a Disney je stavljanjem Marvela pod svoju ingerenciju objedinio razne superjunake koji se zajedničkim snagama bore protiv opakih negativaca. Od jednog superzlikovca čak su i izgubili bitku (svemir je postao prenapučen, pa ga je trebalo prorijediti), ali u posljednjem filmu (Avengers: End Game) Osvetnici su vratili status quo, a nestali ljudi i superjunaci ponovo su se pojavili kako bi dalje parirali negativcima.

Spider-Man: Daleko od kuće ; Fotografiju ustupio CF

Spider-Man u najnovijem filmu koncipiran je kao kvartovski superjunak, samozatajni mladić koji se ne želi se isticati s ostalim superjunacima, ali s obzirom na to da su veliki junaci odsutni, njegova pomoć je neophodna. Zbog krizne situacije Nick Fury (Samuel L. Jackson) traži pomoć Spider-Mana (Tom Holland), koji želi otići na školsku ekskurziju u Europu, prvo u Veneciju, onda u Prag, pa na kraju u London…

Sada opasnost izvire iz drugog paralelnog svemira iz kojeg dolaze čudovišta utjelovljena iz četiri osnovna elementa Vode, Zraka, Vatre i Zemlje. S njima dolazi tajanstveni Mysterio (Jake Gyllenhaal) koji se žestoko bori protiv njih. U Veneciji vodeno čudovište skoro uništilo grad, ali su ga obranili Mysterio i Spider-Man. U Pragu je situacija bila još dramatičnija, ali je uspješno riješena. U međuvremenu Spider-Man je dobio naočale koje je konstruirao Iron Man i kao svoj oproštajni poklon ostavio Spider-Manu kao svojem supernasljedniku. Naočale su zanimljive jer pomoću njih može se pomoću raznih oružja vezanih za satelite koji kruže oko Zemlje upravljati u kriznim situacijama. Međutim, Spider-Man toliko je skroman da ne želi to oružje, i velikodušno ih poklanja Mysteriu nakon uspješne bitke s vatrenim čudovištem u Pragu. I tada nastaje pitanje je li Mysterio zaslućio takvo povjerenje…

Zanimljiva je činjenica da Spider-Man, odnosno Peter Parker, ima šesnaest godina, tinejđer u najosjetljivijem dobu, klinac koji trpi šikanranje svojih školskih kolega, a ne može im reći da je on upravo Spider-Man, superjunak koji čini dobra dijela. Stidljivi Peter ne može se odlučiti kako bi izjavio simpatije prema školskoj kolegici koja mu se sviđa. Stručna ekskurzija idealna je da se malo odmori od svojeg superjunaštva, ali tu ga čeka nekoliko zahtjevnih zadataka. Najveći problem je sukob s maštovitom iluzijom stvarnosti koju nameće Mysterio. U tim akcijskim scenama teško je razabrati što je stvarnost, a što iluzija, jer Mysterio se služi trikovima kako bi poništio realnost. Autori filma za vizualizaciju iluzija poslužili su se djelima nekih poznatih slikara (što možete vidjeti u odjavnoj špici).

U ulozi Spider-Mana / Petera Parkera bilo je nekoliko glumaca koji su više (Toby Maguire) ili manje (Andrew Garfield) uspješno odigrali tog akcijskog superjunaka. Najnoviji Tom Holland pokazao se kao puni pogodak, jer Spider-Man je tinejđer koji se bori sa svojim mladenačkim frustracijama, a istovremeno se mora iskazati kao nepogrešeivi superjunak.

Redatelj Jon Watts radio je kratke filmove i serijale na televiziji, a dugometražni igrani (osim ‘Daleko od kuće’) pod njegovom redateljskom palicom su triler ‘Cop Car’ (2015.) i prehodni Spider-Man ‘Spider-Man: Homecoming’ (2017.).

Max City u Puli – Foto RJ

Spomenuo bih da sam ‘Spider-Man: Povratak kući’ u 3D-u pogledao u novootvorenom CineStaru u Puli. Multipleks u sklopu (također novootvorenog) trgovačkog centra Max Citya, ili bolje rečeno minipleksu od tri kina nalazi se u neposrednoj blizini gradske plaže, pa se odlično može kombinirati osvježenje u moru sa šopingom.

Robert Jukić, Pula, 07.07.2019.

Informacije o filmu:

Spider-Man: Daleko od kuće 3D
Columbia Pictures, Marvel Studios, Pascal Pictures, 2019.
Trajanje: 129 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Black and White (ACES)| Color (ACES)
Zvuk: Dolby Surround 7.1 | Dolby Atmos | Dolby Digital
Scenarij: Chris McKenna, Stan Lee, Steve Ditko i Erik Sommers
Glazba: Michael Giacchino
Još glume: Marisa Tomei, Jon Favreau, Jacob Batalon, Tony Revolori, Angourie Rice, Remy Hii, Martin Starr, J.B. Smoove, Jorge Lendeborg Jr., Cobie Smulders, Numan Acar

Film je pogledan u kinu CineStar Pula

Spider-Man: Daleko od kuće – Movie Site
Spider-Man: Far from Home – IMDb