RIJEČKI GLAZBENI SPEKTAKLI PO DRUGI PUT U PULSKOJ ARENI: TRI VELIČANSTVENE IZVEDBE KOJE SE NE PROPUŠTAJU

Nakon trijumfalnog prošloljetnog uspjeha kada je u velikom stilu, pred tisućama posjetitelja, vratio operu u Arenu u Puli, festival Summer Classics / Ljeto klasike Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca vraća se u pulski amfiteatar, najljepšu pozornicu pod otvorenim nebom. Ovoga ljeta – s čak tri programa, tri glazbena i glazbeno-scenska dragulja, tri spektakla.

Na Ljeto klasike riječke Opere u Puli pozivaju operne zvijezde s europskih i svjetskih pozornica, strastveni i karizmatični dirigenti, poznati zborovi i vrhunski orkestar:  25. srpnja na Verdijevu „Aidu“, 27. srpnja na izvedbu Beethovenove Devete simfonije te 1. kolovoza na Bizetovu „Carmen“.

Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc

Spektakularna Verdijeva “Aida”, opera svih opera, zbog velikog se uspjeha i  zanimanja što ga je izazvala prošle godine, vraća  još jednom u Arenu.

Briljantni pjevači koji su već osvojili europske i svjetske operne pozornice,  predvođeni hrvatskom i riječkom opernom divom Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi, dočarat će doživljaj drevnog Egipta u fascinantnom ambijentu antičke rimske arhitekture. U opernoj predstavi dramaturga i redatelja Marina Blaževića, a pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, uz Kristinu Kolar nastupit će glasoviti solisti Dubravka Šeparović Mušović, Luis Chapa, Giorgio Surian, Luka Ortar, Goran Jurić i drugi.

Veličanstvenu „Devetu“, najpoznatiju simfoniju Ludwiga van Beethovena, izvest će više od 150 glazbenika. Beethovenova umjetnička i humanistička oporuka svijetu, u kojem sloboda i ljubav pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamijenjuje bol, doživjet će novu interpretaciju koja će zasigurno moćno odjekivati kroz ljetnu pulsku noć.

Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove njegovog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku  na slobodu i zajedništvo. U ovoj će izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunska solistička ekipa, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Goran Jurić te orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca uz Studentski zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i zbor Coro del Friuli Venezia Giulia, a pod vodstvom karizmatičnog maestra Yordana Kamdzhalova kojeg europska glazbena kritika naziva „genijem u svijetu glazbe“ i „smjelim čarobnjakom koji očarava svih“. Svi oni pozivaju na nezaboravnu interpretaciju glasovitog djela.

Vrela ljetna noć i Arena savršena su kulisa za Bizetovu „Carmen“, opernu priču o strastvenoj, upravo slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati. Jedinstvenost ovog ambijentalnog spektakla obećava i njegovo prizorište – kamene tribine pulskog amfiteatra uz scenografske i svjetlosne intervencije koje će  pulsku Arenu transformirati u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu.

U operi  „Carmen čiju inscenaciju zajednički potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, a pod ravnanjem riječkog šefa dirigenta te europske dirigentske zvijezde Yordana Kamdzhalova, naslovnu ulogu tumači sjajna mezzosopranistica Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. Uz nju će 1. kolovoza nastupiti Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar i drugi.

Postoje barem tri razloga zbog kojih je Carmen u pulskoj Areni iznimna i nezaobilazna. Kao prvi činjenica da je Bizetova slavna opera, jedna od najizvođenijih u svijetu, režirana posebno za Arenu.  Spektakularna arhitektura Arene ujedno je i scenografija predstave – gradski trg, strme ulice, brdovita Španjolska, arena u Sevilji gdje se odvija korida.

Drugi pak što gledatelji na tribnama neće biti samo pasivni promatrači. Oni su istovremeno i gledatelji, koje solisti, zbor i balet pozivaju da im se pridruže u izvedbi. Bit će to prigoda da i publika sudjeluje u predstavi i zasigurno jedinstven doživljaj operne predstave.

Treći je razlog zbog kojeg treba doživjeti ovu „Carmen“ strastvena i ekspresivna gluma izvanrednih pjevačica i pjevača u dramatičnim ljubavnim i strastvenim scenama. Glumi se, pjeva i gleda – do posljednjeg daha!

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Ivana pl. Zajca i u sustavu Eventima.hr.

A i ovog ljeta nudi se mogućnost organiziranog autobusnog prijevoza Rijeka – Pula – Rijeka za sva tri programa Ljetne klasike. Prijevoz se uplaćuje u agenciji Arriva travel – poslovnica Rijeka, Riva 22. Informacije i predbilježbe na tel. 051/212 224, 051/212 228

Za kraj donosimo nekoliko kritičkih ocjena prošlogodišnje riječke „Ljetne klasike“ u Puli, kada je uz “Aidu” izvedena i Orffova “Carmina Burana”:

Oba događaja bila su zaista magična i dirljiva. I “Aida” i “Carmina Burana” istinski su dostojne prostora u kojemu su predstavljene te je sinergija glazbe i ambijenta djelovala neupitno omamljujuće.

Ukupni dojam dviju večeri ‘Ljeta klasike’ riječkog HNK  u pulskoj Areni može se bez pretjerivanja, ponavljanja ili konvencije obilježiti atributom spektakularnog.

Sudeći po ispunjenosti gledališta, međunarodnom sastavu publike, i stajaćim ovacijama, bio je to ogroman uspjeh. Nadamo se da ćemo ih vidjeti u Puli i sljedećeg ljeta.

Hoćete! Riječka “Ljetna klasika” uskoro se vraća u Pulu.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]