UTORAK NA 28. DHF-u: DODJELA NAGRADA, NOVO LICE PETERLIĆEVE INTIME I DOKUMENTARNO-ANIMIRANA UZBUĐENJA

Dani hrvatskog filma polako idu k svome kraju, no prije večerašnjeg vrhunca u ceremoniji dodjele nagrada (21:30 na platou iznad Kinu Tuškanac, u slučaju nepovoljnog vremena u dvorani kina) očekuje nas još pregršt aktualnih i retro filmskih uzbuđenja, kao i prezentacija rezultata radionice found footagea posvećene Anti Peterliću.

U programu koji u Kinu Tuškanac počinje u 17 sati može se tako vidjeti trolist izvrsnih dokumentaraca – Vlatka Vorkapić predstavlja brodsku posadu otočkih vodonoša u Pusti Dobre, pusti, zahvaćajući kako njihove međusobne odnose, tako i neizbježna trvenja koja donosi podivljali turizam, David Lušičić donosi atmosferično i potresno birtijaško svjedočenje u Fajrontu, a Maja Alibegović predstavlja netom estetski korigiranu bivšu manekenku Ivu. Projekciju upotpunjuju intrigantni animirani film Dine Krpana Malleus Dei o srednjovjekovnom progonu vještica i već slavni spot Dalibora Matanića za europsku prijestolnicu kulture Rijeka 2020 – Port of Diversity. Kao i svakoga dana, očekuje se i mogućnost stjecanja dubljih uvida u nastanak ovih djela kroz razgovore s autorima.

Projekcija filmova iz serijala Inspektor Maska bit će ponovljena u 18 sati u kinodvorani Centra za kulturu Trešnjevka.

U 19 sati nastavlja se primarno dokumentarno-animirani, a potom eksperimentalni utorak s filmovima kao što su Strujanja Katerine Dude (o svojevrsnim visećim vrtovima socijalističke modernističke gradnje u poslovnom prostoru), Zabava Bojana Mrđenovića (autorski pogled na Zrće), nokturalno prekrasna Remiza Arona Kovačića o naslovnom “lokalitetu”, Eutanazija Joška Marušića (nastavak doajenove recentne preokupacije pitanjima suvremenog morala), Prvi korak Petre Kožar (o savladavanju straha od putovanja i nepoznatog) i Ne ću Jasne Čagalj o jednom grotesknom žabljem domjenku s potencijalom brojnih alegorijskih interpretacija. Liliana Resnick predstavlja nam, pak, plesni film Izvana, a Anita Čeko kupališnu Blizinu. Program je dopunjen nizom namjenskih filmova autora kao što su Luka Vucić, Dalija Dozet, Filip Zadro i Dario Juričan. S autorima će razgovarati Boško Picula.

U 19 sati u Maloj dvorani Kina Tuškanac Damir Čučić i polaznici radionice found footagea predstavit će rezultate svoga višetjednog rada s vizualnim materijalom izgubljene TV drame Ante Peterlića Intima iz 1965. i tonskim zapisima radiodrama Zvonimira Bajsića.

Uoči ceremonije dodjele nagrada bit će prikazan restaurirani dokumentarni film Most Zlatka Sudovića iz 1965. godine. Riječ je o opservacijskom filmu, jednom od najboljih u opusu ovoga redatelja i dramaturga, koji funkcionira kao dokument o ljudskoj naravi što uvijek teži liniji manjeg otpora i psihologiji grupe. Filmu koji bilježi svakodnevni promet užurbanih pješaka preko tri željeznička kolosijeka bez signalizacije sadrži i pisma “autoritetima” o potrebi izgradnje pješačkoga mosta, a potom ona o potrebi njegova uklanjanja (jer se pješaci radije provlače kroz bodljikavu žicu kako bi brže došli na drugu stranu). Sudovićev Most i danas živi kao dokument modernoga doba u kojem je ljudska pamet podlegla volji “većine” i utrci s vremenom.

Nakon ceremonije dodjele nagrada, koju će voditi glumci Marina Redžepović i Asim Ugljen, bit će prikazan pobjednički film 28. Dana hrvatskog filma – dobitnik Grand Prixa što ga dodjeljuje glavni (stručni) žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Fili Tot i Mia Melcher. Osim Grand Prixa, isti će žiri dodijeliti i nagrade za režiju, scenarij, glumu, kameru, glazbu, montažu i manjinsku koprodukciju, a bit će dodijeljene i Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara (najboljem filmu svakoga roda), Nagrade Vladimir Vuković istoga društva najboljem i najboljem novom filmskom kritičaru/kritičarki u protekloj godini, Nagrada Jelena Rajković najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina, Nagrada za etiku i ljudska prava, Nagrada Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila i Nagrada publike.

Ceremonija dodjele nagrada počinje u 21:30 na platou iznad Kina Tuškanac, a u slučaju nepovoljna vremena premješta se u veliku dvoranu toga kina. Od 23 sata uzvanike i posjetitelje u Kulturnom centru Mesnička očekuje završni party 28. Dana hrvatskog filma.


PONEDJELJAK NA 28. DHF-u: NOVI ŽILNIK, BEST OFF ANIMACIJE I RENESANSA HRVATSKE ROCK SCENE

Početak još jednog filmskog dana na 28. DHF-u u novom radnom tjednu nešto je kasniji, ali zato donosi možda i najatraktivniji program cijeloga festivala, naročito u dokumentarnom i animiranom rodu. Od 17 sati u Kinu Tuškanac nakon Dana ludila Damiana Nenadića o nošenju s psihičkim smetnjama uz pomoć vitalističke energije, hobija, svjedočenja i introspekcije, slijedi trojac na proteklom Animafestu zapaženih i nagrađivanih animiranih filmova. I dok mlada Matea Kovač u Osmijehu uz pomoć uistinu originalnog dizajna likova ispituje (ne)održivost ljubavi u konzumerističkom društvu, Petra Zlonoga u Jednom od mnogih daje još jednu poetičnu meditaciju o čovjeku i njegovim relacijama, služeći se omiljenim biološkim motivima, ali i matematičkom bilježnicom u djelu u kojemu, po njezinu dobru običaju, ništa nije suvišno. Majstori lutka-filma Ivana Bošnjak i Thomas Johnson predstavljaju pak, nakon Oberhausena, Animafesta i Annecyja, i na DHF-u film Udahnut život o povezivanju jedne žene sa životnom energijom prirode posredstvom taksidermijskog talenta, ali i metafilmskog naklona. Briljantno atmosferičan i začudan film s fantastičnom premisom i nadrealističkom, snolikom kauzalnošću, uspijeva, pritom funkcionirati i kao psihološki film misterije.

U 19 sati na rasporedu je podjednako filmofilska poslastica i nezaobilazna lektira za one koji se zanimaju recentnim velikim migracijama – Želimir Žilnik u Najljepšoj zemlji na svijetu prati skupinu mladih migranata u Beču pri probijanju kroz administrativne labirinte provjera, stjecanju statusa azilanta i dozvole boravka. Film je također priča o novim i starim prijateljstvima, o osjećaju slobode u novoj sredini, bez pritiska ratnih prijetnji i patrijarhalnih obiteljskih stega.

Restaurirani animirani film Nikole Kostelca Djevojka za sve iz 1959. godine uvod je u večernji program od 21:30 na platou iznad Kina Tuškanac kojim također dominira animacija. Nastala u suradnji više autora Zagrebačke škole, Djevojka za sve ogledni je primjerak ovog globalno utjecajnog pokreta reducirane animacije. Istodobno “klasična” i prispodobiva dehumaniziranomu modernom dobu priča je to o “osveti” antropomorfizirane tehničke tvorevine svomu tvorcu. Dinamično naganjanje animiranih likova po laboratoriju, pod morem, u zraku i u svemiru prate alegorijska potka, humor i druge česte značajke Zagrebačke škole kasnih 1950-ih − plošni grafizam i konstruktivistička pretvorba likova.

Slijede Gradovi u kojima nisam bio proslavljenog eksperimentalista i dokumentarista, ali i Zlatnom arenom nagrađenog redatelja igranog filma Damira Čučića, vizualno poticajno fotogramsko putovanje u kojem se miješaju (retro)futurizam i promišljanje prostora, potom Square talentirane kinoklubašice Morane Franov, o jednom posve neposebnom kružnom toku na kojem se, međutim, odvija život u svojim brojnim nespecifičnim facetama, te Još jedan odlazak Renate Poljak, simbolička brijunska registracija ubijanja prošlih vremena koja slikom ide ukorak s najboljim radovima novije svjetske produkcije eksperimentalnog filma.

Središnji “događaj” programa od 21:30 svakako je, međutim, tek četvrta hrvatska projekcija nažalost kontroverznog animiranog dokumentarca Chris the Swiss. Svojim prikazom života i smrti švicarskog novinara i legionara u postrojbi Eduarda Rózsa-Floresa zvanog Chico tijekom Domovinskog rata film je isprovocirao one koji ne vjeruju u otvorenost interpretacije kada je riječ o sankrosanktnim temama. Nikada u potpunosti razjašnjeno ubojstvo godinama kasnije preraslo je u opsesiju autorice filma koja stvara istraživački, ali i osobni film služeći se mahom crno-bijelom animacijom u pokušaju rekonstrukcije Chrisovih kretanja.

Ponedjeljak na Danima hrvatskog filma okončat će od 23 sata glazbena poslastica “teške kategorije” – Niko Gulam pronašao je, naime, na široj publici neočekivanom mjestu renesansu hrvatskog rocka i srodnih, uglavnom heavy i hard podžanrova. Rockumentary Sinj City predstavlja nam živu scenu, zabavnu i vibrantnu sliku novog rođenja subkulture kroz generacijsko povezivanje i otpor kiču. Sinj City je kulturološko-antropološki dokument o vatrometu mladosti i radosti koji nam otkriva skriveno bogatstvo Cetinske krajine, razbijajući naše stereotipe o njezinu kulturnom životu.

U slučaju nepovoljnog vremena filmski programi s platoa se prebacuju u dvoranu Kina Tuškanac.


NEDJELJA NA 28. DHF-u: KOLINJE U ISTRI, A INSPEKTOR MASKA NA TREŠNJEVCI

Nedjelju na Danima hrvatskog filma u Kinu Tuškanac otvaraju od 15 sati projekcije Natjecateljskog programa 8 koji donosi mahom eksperimentalne filmove i videospotove, ali i nekoliko iznimno zanimljivi dokumentaraca. Prije svega tu je Na kraju tame Ranka Paukovića smješten u legendarni rudnik Breza gdje rudarke iščekuju mirovinu na razmeđu starih i novih društvenih vrijednosti, prisjećajući se svoga radnog i privatnog života. Može se preporučiti i pogled u težak i zanimljiv život jedne ruske doseljenice, dan iz očišta djevojčice, ali na način da se kroz jednu egohistoriju reflektira i dobar dio 20. stoljeća (Kako je Tanja ostala sama, r. Mia Sidorov). Iz eksperimentalne konkurencije mogu se izdvojiti prekrasni metafilm Traženje riječi Tene Trstenjak i Dražena Žerjava, veterinarski Catamine Sunčice Ane Veldić i Vedrana Husremovića te Lost Generation Marcelle Zanki koji također supostavlja prošlost i sadašnjost. Među glazbenim videospotovima redom se nalaze jake snage ovoga dijela domaće produkcije poput Dinka Čvorića, Ire Tomić i Johna Karduma, Filipa Filkovića i drugih.

Program u Kinu Tuškanac u 17 sati nešto je koherentniji jer se sastoji od tek dva naslova – Kartoline grupe autora serija su turističkih minijatura specifičnog humorno-namjenskog senzibiliteta, a Polarni san Đure Gavrana uzbudljiva je, koliko na trenutke i meditativna kronika osvajanja Južnoga pola praćena solilokvijem protagonista Davora Rostuhara.

Termin u 19 sati rezerviran je isključivo za dokumentarističke prinose vrlo raznorodne tematike. Tomislav Žaja u Susjedima promatra uključivanje osoba s psihičkim smetnjama u svakodnevni život iz perspektive nekolicine intrigantnih protagonista, Elvis Lenić u filmu Meso vizualno istražuje fenomen kolinja u Istri na način koji nije aktivistički per se, ali ostavlja prostora nelagodi, dok talentirani Mladen Stanić posreduje autentične verbalne razmjene momaka s nogometnog igrališta u Glavi u balunu.

Istovremeno s ovom projekcijom, u 19 sati u Maloj dvorani Kina Tuškanac započinje i predstavljanje knjige Branko Belan – zaboravljeni klasik Nenada Polimca i Željka Ivanjeka. Belan je bio iznimno značajan filmski redatelj, između ostaloga i autor protomodernističkoga Koncerta, ali i  književnik, publicist, filmski kritičar i profesor na ADU, gdje je utemeljio studij montaže. Knjiga stoga Belana po prvi puta predstavlja u cijelosti – kao filmskoga kritičara kojemu su sjajni filmofilski osvrti tijekom 1970-ih i 1980-ih priskrbili kultni status; kao redatelja niza kratkih dokumentaraca čiji se i drugi dugometražni igrani film, ratna drama Pod sumnjom, ističe provokativnošću i modernističkim prosedeom, te kao prozaika čije izvrsne romane i pripovijetke poput Kutije od ebanovine i Kadence tek očekuje nova i temeljita valorizacija. Dakako, predstavlja ga i kao iznimno upućenog i pronicljivog filmskog teoretičara i esejista, pisca znanstvenofantastičnih priča, autora niza radio-igara i TV drama, književnoga prevoditelja i urednika utjecajnog tjednika Telegram.

Najatraktivniji večernji program pod zvijezdama na platou iznad Kina Tuškanac otvorit će još jedan klasik – Krešo Golik koji je u kratkom dokumentarnom filmu Koliko to vrijedi dao svojevrsni muški pandan svome remek-djelu Od 3 do 22. U Natjecateljskom programu 11 potom gledamo fantastično snimljene, gotovo eksperimentalne Sovjetske pse mlade zvijezde hrvatske kinematografije Nikice Zdunić, beskompromisan film o mladenačkoj seksualnosti u “digitalnom dobu” Lovebox Ivana Turkovića Krnjaka, još jedan, ovoga puta igrani film Mladena Stanića Bila soba o dvojici karakterno različite braće koji se nakon majčine smrti sastaju na istom poslu, te dva filma iz omnibusa Duboki rezovi – pomalo hanekeovsku (u smislu istraživanja sadizma u čovjeku) Smrt bijelu kost Filipa Mojzeša i Predmete koji tonu Filipa Peruzovića.

Od 23 sata nedjeljni program Kina Tuškanac zaključit će blok posebnih filmskih senzibiliteta Izvan okvira u kojemu možemo vidjeti animirani film zagrebačkih zatvorenika Paklena limunada, grotesknu jukstapoziciju obiteljskog ručka i mamurluka Glavno jelo, kućni video s proputovanja Nikica Tanja Amerika, meta anti-film Oproštaj Ivane Emily Škoro te mahom tekstualni, ali podjednako egzistencijalistički, cinični, duhoviti i precizni rezime ljudskoga života Chop Chop Morane Franov koji vizualno podupiru – slike groblja.

Najatraktivniji nedjeljni filmski događaj na 28. Danima hrvatskog filma za sve generacije svakako je projekcija 7 filmova iz animirane serije Inspektor Maska skupine autora svjetski slavne Zagrebačke škole crtanog filma. U 21:30 u Parku Stara Trešnjevka na otvorenom poznati detektiv sklon presvlačenju u najrazličitije likove i predmete očekuje vas sa svojim briljantnim dedukcijama, gegovima i poigravanjima reduciranom animacijom u kriminalističkom žanru. Serijal maštovitih, dinamičnih, iznimno duhovitih, efektno pomaknutih, apsurdom i groteskom intenzivno prožetih, pop-artom i elementima psihodelije znatno obilježenih te sjajno animiranih humorističnih krimi-priča realizirali su Zlatko Grgić, Borivoj Dovniković, Boris Kolar, Dragutin Vunak, Nikola Kostelac, Milan Blažeković, Zdenko Gašparović, Vjekoslav Kostanjšek, Vladimir Tadej i Vatroslav Mimica, uz glazbu Miljenka Prohaske, Stipice Kalogjere, Davora Kajfeša i Aleksandra Bubanovića te scenografije Ice Voljevice, Pavla Štaltera i Mladena Pejakovića. Bogatstvo detalja, iskričav duh, impresivna vizualnost, konstantna (auto)ironija i dinamizam vrline su koje ”crtiće” o inspektoru Maski čine ne samo suvremenima, odnosno svevremenima, nego i podjednako zanimljivima i zabavnima svim generacijama gledatelja.

28. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 14. do 18. lipnja 2019. u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička. Uz prestižni natjecateljski program sa 106 filmova festival donosi i program obnovljene baštine „Retro“ s filmovima Glušćevića, Golika, Kostelca i Sudovića, sekciju „Izvan okvira“ s djelima atipičnog senzibiliteta koja izmiču srednjostrujaškom ukusu, klasičnu animiranu seriju Inspektor Maska na otvorenom, radionice filmske kritike i found footagea, okrugli stol o glumi, izložbu filmskih fotografija Marije Kohn te zabavni program u KC Mesnička.

[izvor informacije Dani hrvatskog filma]