Brightburn (2019.)
Redatelj: David Yarovesky
Glume: Jackson A. Dunn, Elizabeth Banks, David Denman

Davne 1968. godine Roman Polanski snimio je ‘Rosemaryno dijete’ (Rosemary’s Baby), film u kojem Princa Tame začinje Antikrista. Osam godina kasnije u filmu ‘Omen’ (1976.) u režiji Richarda Donnera, Zlo je utjelovljeno u ‘sinu’ američkog velesposlanika koji ima šansu postati američkim predsjednikom. Horor kao žanr može se shvatiti i kao metafora suvremenog svijeta. Okultne sile više nisu potrebne, a Zlo neće doći kao rezultat mračnih sila. U najnovijem filmskom navratu dolazi iz dubina svemira na svemirskom brodu koji se sruši blizu jedne farme u Kanzasu (nešto poznato 🙂 ).

Bračni par u ruralnom dijelu Amerike, u malom gradu Brightvunu, ne može imati djece usprkos svim nastojanjima. A onda im dijete doslovce ‘padne s neba’, to jest pronađu malu bebu u srušenom svemirskom brodu. Klinac kako odrasta pokazuje neka čudna svojstva, nikada nije bolestan, niti se može ozlijediti, a ne pokazuje ni znakove agresivnosti. Čak je i predmet sprdnje svojih školskih kolega. S dvanaest godina Brandon Brayer (Jackson A. Dunn) ubrzano otkriva neke svoje, do tada zapretene moći. Međutim, Brandon svoje supermoći neće upotrijebiti za spašavanje svijeta ili za pomoć slabijima, već za osvetu. A prvi na udaru njegove neograničene sile su njegovi bližnji…

Brandon je neka vrsta horror Supermana (koji je također došao s drugog planeta), biće koje, kada otkrije što jeste, želi zavladati svijetom. Ovako moćan supernegativac predstavlja opasnost za svijet, a u ljudskoj rasi nema ravnog protivnika. Film bi se mogao tumačiti i kao metafora pubreteta kada frustrirani klinci ogorčeni na čitav svijet u svojoj mašti realiziraju osvetu. U završnoj špici autori su naznačili kako će biti nastavak(ci), jer potencijal ovakvog lika nije iskorišten u filmovima o akcijskim junacima. Pitanje je samo u kojem svemiru, da li je to Marvelov ili DC-jev, oskoro ćemo vidjeti na velikim ekranima.

Autori ovog opakog Supernegativca su Brian Gunn & Mark Gunn koji su zanat zajednički usavršavali na televizijskim serijalima, kao i na jednom filmu (Journey 2: The Mysterious Island; 2012.). Redateljsku palicu preuzeo je David Yarowesky koji je prethodno, uz nekoliko kratkih filmova, video igre i dvije epozode tv serijala ‘Team Unicorn’ (2010. – 2013.), snimio samo dugometražni SF horror ‘The Hive’ (2014.).

Robert Jukić, Zagreb, 30.05.2019.

Informacije o filmu:

Brightburn
The H Collective, Troll Court Entertainment, 2019.
Trajanje: 90 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital (Dolby 5.1)
Scenarij: Brian Gunn & Mark Gunn
Glazba: Tim Williams
Još glume: Matt Jones , Abraham Clinkscales , Christian Finlayson , Jennifer Holland , Emmie Hunter , Meredith Hagner, Becky Wahlstrom , Terence Rosemore, Gregory Alan Williams

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Brightburn – Movie Site
Brightburn – IMDb

Horor 'Brightburn' uskoro u hrvatskim kinima, ≥http://film-mag.net/wp/?p=38590. Fotografije ustupio CF

Objavljuje F.I.L.M.Četvrtak, 14. ožujka 2019.