Sva lica glazbe na nikad bogatijem Dok’n’Ritmu

Dok’n’Ritam, festival od A do Ž posvećen glazbi, njezinim zapisima na’filmskim vrpcama’, ukoričenim pričama i recentnim bendovima koji žare i pale scenom, već je u svoja tri dosadašnja izdanja stekao status jednog od najboljih u regiji, i ovog će lipnja obogatiti kulturnu lepezu beogradskog ljeta i ugrijati duše zaljubljenika u glazbu i njezine umjetničke ‘rukavce’.

Datumi koji se trebaju zabilježiti su od 13. do 16. lipnja, a festival se I prostorno proširio, pa su osim dosadašnjeg Doma kulture Studentski grad, nove adrese popularni Dorćol Platz, kao i nezaobilazni ‘hram’ kulture s dugogodišnjom tradicijom, Dom Omladine Beograda.

Fotografiju ustupio F’n’R

Moto ovogodišnjeg festivala je „Mi smo na putu, mi pravimo put“. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu D’n’R 04 – filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu glazbenika i iskustvima koja ona donose. S druge strane, kreiranje vlastita puta i neodustajanje od pomicanja granica je uvijek prisutna ideja, izvanvremenska, svakodnevna inspiracija za umjetnike.

Festival će 13. lipnja otvoriti regionalna premijera filma „A Dog Called Money“, dokumentarca prikazanog na Berlinalu, koji prati PJ Harvie na proputovanju na kojem na različitim destinacijama prikuplja etnomuzikološka iskustva, a u utrci za dvije festivalske nagrade je deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom na 4. Dok’n’Ritmu doživjeti svoje srpske premijere. Između ostalog, film o prvom albumu grupe “Laibach“, Vladi Kreslinu, Marku Raineyu, raznovrsnim doživljajima bendova tijekom dugih turneja, multimedijalnim punk i jazz umjetnicima, „Nebesku temu“, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa. O nagradama će, kao i dosad, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – redatelj, glazbenik i novinar.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala bit će promocija knjige “Život s Idi(j)otima” i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, i to u okviru programa Notabook, koji će predstaviti i knjige „Našao sam dobar bend“ Borisa Hrepića, „Pamtite me po pjesmama mojim“ Bogice Mijatovića, „Trenutak koji čeka“, Miroslava Dimića i „Muzika i muabeti I & ll “ Nenada Georgievskog.

Na D’n’R 04 svirat će se blues koji stiže izravno iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će zabaviti goste na otvaranju festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobjednik ovogodišnjeg festivala Bunt Rok.

Hrvatske ‘glazbene boje’ na 4. Festivalu glazbenih dokumentaraca Dok’n’Ritam brane vrlo hvaljen film Vladimira Gojuna ‘Bebe Na Vole – Time of Great Depression’ o poznatom hrvatskom indie-blueseru Adamu Semijalcu, ‘Putnici’ u režiji Tine Šimurine, koji prati neobičnu ljubavno-umjetničku priču o Margareti Vidmar I Draženu Pavalića ‘rođenu’ iz punka i njegove ideologije, kao I ‘šećer na kraju’, promocija autobiografske knjige “Život s Idi(j)otima” , bivšeg basista pulskog punk benda KUD Idijoti, Nenada Marjanovića Dr. Fritza u izdanju Dallas Recordsa, koja se bavi diskografski najplodonosnijim dijelom karijere tog sastava. Na 4. Dok’n’ Ritmu glazbeni dokumentarac ‘Od Lonjskog polja do Memfisa’ premijerno će predstaviti redatelj Miroslav Dimić.

Posljednju večer festivala za uzavrelo rokersku atmosferu pobrinut će se bend  ‘pola Divljih jagoda’, odnosno 4Towners u sastavu Boris Hrepić, Zlatan Ćehić, Miro Dimić I Ante Toni Janković.

Detaljnije o programu na službenoj web-stranici Festivala D’n’R

[izvor informacije Iva Cikojević]