Brightburn
Brightburn (2019.)
Redatelj: David Yarovesky
Glumci: Elizabeth Banks, David Denman, Matt Jones
Žanr: horor, SF
Trajanje: 90 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Što bi se dogodilo kad bi nadareno dijete s druge planete sletilo na Zemlju, ali umjesto da postane junak čovječanstva, ono postaje nešto daleko zlokobnije? Nakon teške borbe s neplodnosti, Torin san o majčinstvu ostvaruju se dolaskom tajanstvenog dječaka. Brandon se čini da je sve ono što su Tori i njezin suprug Kyle ikada željeli – pametan, talentiran, znatiželjan u otkrivanju svijeta. No kako se Brandon približava pubertetu, čini se da se u njemu budi moćna tama, a Tori postaje užasnuta strašnim sumnjama o svom sinu. Jednom kad Brandon počne djelovati pod utjecajem mračnih podražaja njegovi najbliži se nađu u velikoj opasnosti. Čudotvorno dijete se pretvara u zlog grabežljivca koje nesputano hara gradom Kansas City. U filmu Brightburn filmski vizionar ‘Čuvara galaksije’ i ‘The Belko Experiment’ David Yarovesky predstavlja zapanjujući i radikalni novi žanr: superjunački horor.

Brightburn – Movie Site
Brightburn – IMDb


Stockholmski sindrom
Stockholm (2018.)
Redatelj: Robert Budreau
Glumci: Noomi Rapace, Ethan Hawke, Mark Strong
Žanr: Krimi-komedija, drama
Trajanje: 92 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Dvojica naoružanih pljačkaša su 1973. godine u Stockholmu, u razdoblju od pet dana, držali četvero zaposlenika kao taoce. Tijekom tog vremena žrtve su se dobro upoznale s pljačkašima, a po završetku talačke krize su bili toliko emocionalno povezani da su čak stali u njihovu obranu. Događaj je izazvao pažnju tadašnje cjelokupne svjetske javnosti jer su se taoci zbližili sa pljačkašima i okrenuli protiv predstavnika vlasti, što je dovelo do psihološkog fenomena danas poznatog kao Stockholmski sindrom. Film se temelji na istinitoj priči o talačkoj krizi i pljački koja se odvila u Stockholmu 1973. godine, a koja je objavljena godinu dana kasnije u članku New Yorkera pod nazivom ‘The Bank Drama, autora Daniela Langa’.

Stockholmski sindrom – www.filmandtvnow.com
Stockholm – IMDb


Satnik
Der Hauptmann (2017.)
Redatelj: Robert Schwentke
Glumci: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Bernd Hölscher, Waldemar Kobus
Žanr: Ratni, drama
Trajanje: 118 minuta
Država: Njemačka, Francuska, Poljska, Kina

Sadržaj:
Vojnik Wili Herold se nakon američkog zračnog napada odvoji od svoje postrojbe. Progone ga kao dezertera. U nekom automobilu koji je zapeo u blatu slučajno pronađe časničku odoru. Iskoristi priliku i ukrade je.
Slijedećih dana, predstavljajući se kao satnik Herold, okupi druge raštrkane vojnike i formira ‘posebnu postrojbu’. Govori kako mu je Hitler osobno naredio da izvješćuje o stanju u zaleđu. Njegova postrojba uskoro broji 30 ljudi. Zovu se Heroldova ‘posebna skupina’, odnosno ‘Heroldov prijeki vojni sud’. Moć pridobiva sa zlouporabom. Heroldu se sve više sviđa uloga koju igra. Preuzima zapovjedništvo radnoga logora koji je dio zloglasnog kompleksa logora Emsland. Vođe logora ga dočekaju kao božji dar. U logoru se razvije složen sustav ovisnosti. Naredbe nisu zakonite i počinje borba za opstanak. Mladi lažni satnik se u tome sustavu odlično snalazi. U njegovim rukama je više od 200 zarobljenika.

Satnik – Movie Site
Der Hauptmann – IMDb


Arktik
Arctic (2018.)
Redatelj: Joe Penna
Glumci: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir
Žanr: Avantura, drama
Trajanje: 98 minuta
Država: Island

Sadržaj:
Muškarac zarobljen na Arktiku nakon avionske nesreće mora odlučiti hoće li ostati u relativnoj sigurnosti svog improviziranog kampa čekajući pomoć ili krenuti na opasno putovanje u nepoznato u nadi da će sam uspjeti pronaći spas. Debitantski dugometražni film Joea Penne u kojem glavnu ulogu igra proslavljeni Mads Mikkelsen premijerno je prikazan prošle godine na filmskom festivalu u Cannesu, brutalna je i realistična priča o preživljavanju u ekstremnim uvjetima.

Arktik – Movie Site
Arctic – IMDb


Aladin
Aladdin (2019.)
Redatelj: Guy Ritchie
Glumci: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad, Billy Magnussen, Numan Acar
Trajanje: 128 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Uzbudljiva i dinamična adaptacija Disneyjevog animiranog klasika “Aladin” zanimljiva je priča o šarmantnom sitnom lopovu Aladinu, hrabroj i samozatajnoj princezi Jasmini te duhu iz svjetiljke koji je potencijalni ključ njihove budućnosti. Talentirani redatelj Guy Ritchie donosi nam romantičnu i glazbenu avanturu smještenu u fiktivni lučki grad Agrabah. U glavnim ulogama nalaze se duh koji se pojavljuje iz čarobne svjetiljke (Will Smith), šarmantna bitanga Aladin (Mena Massoud) te Jasmina (Naomi Scott), skromna i odlučna prinzeza slobodnog duha. Njihovoj pustolovini pridružuju se i magični čarobnjak Jafar (Marwan Kenzari), Sultan (Navid Negahban) koji je zabrinut za dobrobit i budućnost svoje kćeri Jasmine, Jasminina najbolja prijateljica (Nasim Pedrad) Dalia, zgodni i arogantni udvarač Princ Anders (Billy Magnussen) i Haskim (Numan Acar) kao Jafarov prvi pomoćnik i kapetan straže.

Aladin – Movie Site
Aladdin – IMDb


Izbrisana
Izbrisana (2018.)
Redatelj: Miha Mazzini
Glumci: Judita Franković, Sebastijan Cavazza, Jernej Kogovšek
Žanr: Drama
Trajanje: 85 minuta
Država: Slovenija, Hrvatska, Srbija

Sadržaj:
Izbrisana je drama o ženi, samohranoj majci koju je administrativno brisanje 1992. godine promijenilo u strankinju te je prisililo na bitku za vlastito dijete. Govori o snazi države koja malim zahvatom u računalnu bazu podataka može uništiti bilo čiji život.

Festivali i nagrade:
FEST 2019, Beograd, Srbija – nagrada za najbolji scenarij / Festival slovenskog filma 2018, Portorož, Slovenija – natjecateljski program – najbolja glavna ženska uloga (Judita Franković Brdar), nagrada na najbolju originalnu glazbu (Jura Ferina, Pavao Miholjević), nagrada za najbolju scenografiju (Matjaž Pavlovec), nagrada za najbolju kostimografiju (Sanja Džeba);

Izbrisana – CineEuropa.org
Izbrisana – IMDb


Okus cementa
Taste of Cement (2017.)
Redatelj: Ziad Kalthoum
Glumci:
Žanr: Dokumentarni
Trajanje: 85 minuta
Država: Libanon, Njemačka, Sirija, Katar, Ujedinjeni Emirati

Sadržaj:
Izniman filmski esej o izbjeglicama koji žive u ratom razorenom svijetu bez mogućnosti povratka kućama. Dok sirijski građevinski radnici u Bejrutu grade neboder, njihove kuće stradavaju u bombardiranju. Oružani sukob u Libanonu je završio, ali onaj u Siriji još traje. Radnike uvečer zaključavaju na gradilištu i ne smiju izaći nakon 19 sati. Libanonska vlada uvela je policijski sat za izbjeglice. Tim sirijskim radnicima jedini je kontakt s vanjskim svijetom rupa kroz koju ujutro izađu kako bi počeli novi radni dan. Odsječeni od domovine, uvečer se okupljaju oko malog televizora kako bi saznali novosti iz Sirije. U strahu i sa strepnjom podnose uskraćivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava nadajući se drugačijem životu.

Festivali i nagrade:
Europske filmske nagrade – najbolji dokumentarni film / Visions du Réel, CH – Grand Prix / Camdenu IFF, US – nagrada Harrell za najbolji dugometražni dokumentarni film / Adelaide IFF, AU – najbolji dokumentarni film / Dubai IFF, UE – najbolji dugometražni dokumentarni film / Doc Alliance Selection Award / Valetta IFF, MT – posebno priznanje / Open City, UK – najbolja međunarodna mlada nada / BIAFF – najbolji dokumentarni film/ Filmfest Hamburg, DE – najbolji dokumentarni film / FrontDoc, IT – nagrada žirija / Kassel FF, DE – najbolji dokumentarni film / RIDM, CA – posebno priznanje žirija / Nominacija za najbolji njemački dokumentarac i najboljeg redatelja;

Okus cementa – Movie Site
Taste of Cement – IMDb


I sunce je zvijezda
The Sun Is Also a Star (2019.)
Redatelj: Ry Russo-Young
Glumci: Charles Melton, Yara Shahidi, Faith Logan
Žanr: romantični, drama
Trajanje: 100 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Natasha je cura koja vjeruje samo u činjenice i znanstvene dokaze. Nikakvu sudbinu. Nikakve zvijezde. Ne zanosi se snovima koji se nikada ne ostvaruju. Definitivno nije od onih cura kojima se dogodi da nalete na zgodnog dečka na ulici, usred njujorške gužve, i odmah se zaljube u njega. Pogotovo ne u trenutku kada njezinu obitelj očekuje deportacija na Jamajku u idućih dvanaest sati. Zaljubiti se u nepoznatog dečka nikako ne može biti njena priča. Ili? Nakon uspjeha filma Sve, baš sve, od iste autorice dolazi nam nova adaptacija bestselera I SUNCE JE ZVIJEZDA.

I sunce je zvijezda – Movie Site
The Sun Is Also a Star – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaArt kino Croatia i IMDb]