Nakon 11 godina i čak 22 filma, sa “Osvetnicima: Završnica” prividno je privedena kraju grandiozna saga tzv. Marvelovovog filmskog univerzuma (MCU). Kako ju bolje završiti, nego u isto toliko grandioznom IMAX kino formatu.

Svojim proširenim omjerom stranica platna u formatu 1.9:1 IMAX se i u “Završnici” pokazao većim od života – pruža oko 26% više slike nego u standardnim kinima. Dakako, nije samo riječ o tome koliko se više slike vidi, već koliko je ta slika kvalitetnija u pitanju razlučivosti, boje, kontrasta i sl. u čemu je i bit IMAX formata. Uz grandioznu sliku ne treba zaboraviti da IMAX pruža i grandiozni zvuk – posebno je miksan za IMAX ozvučenje.

Osvetnici: Završnica ; Fotografiju ustupio 2i Film

Ovo je tek drugi hollywoodski film potpuno snimljen u visokorezolucijskom IMAX formatu. Iako su snimani istovremeno, prethodni nastavak “Osvetnici: Rat beskonačnosti” drži titulu prvog filma. Korištene su revolucionarne digitalne Arri Alexa IMAX kamere. Za razliku od “Transformers: Posljednji vitez” koji je sniman 3D Arri Alexa IMAX kamerama, “Osvetnici” su koristili iste, ali nažalost 2D kamere, tako da je 3D efekt umjetan. Bez obzira na 3D konverziju obavljenu u postprodukciji, osjećaj dubine i planovi jasno su vidljivi, kao i povremeno iskakanje van ekrana.

Za film koji koji je sniman za IMAX, na prvi pogled je neobičan potez da se u “Završnici“ malo odmakne od akcije i da naglasak na dramu. Spektakla dakako ne nedostaje u oba filma, no studio Disney mudro je ukorporirao odrastanje ciljane adolescentne publike. Proračunato preuzima ozbiljniji i mračniji pristup konkurentnog tzv. Proširenog DC univerzuma. Također spretno objedinjuje mnoštvo filmova iste sage, nešto čemu Disneyu ne polazi za rukom u slučaju franšize “Ratovi zvijezda”

Biti će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će MCU ići dalje, jer se radi tek o trećoj fazi pretencioznog plana franšize. Prva faza je krenula 2008. godine filmom “Iron Man” i završila “Osvetnicima”, a druga pet godina kasnije s “Iron Man 3”, dok ju je “Ant-Man” priveo kraju. Treću je 2016. započeo “Kapetan Amerika: Građanski rat” i biti će zaokružena tek na ljeto filmom “Spider-Man: Far From Home” koji nije sniman IMAX kamerama.

Prije “Osvetnika” svega nekoliko viskobudžetnih filmova imalo je neke prizore snimljene IMAX kamerom, što je znalo biti distraktivno radi izmjene omjera stranica. Neki čak nisu niti bili snimani IMAX kamerama (digitalnim ili 70 mm), već regularnim kamerama ali u odnosu stranica da ispune format IMAX platna i/ili su samo bili poboljšani IMAX DMR tehnologijom kako bi kvaliteta bila koliko-toliko pristojna na ogromnim IMAX platnima. Tako da su “Osvetnici” učinili zaista veliki pomak i nadamo se da tu neće stati…

Osvetnici: Završnica
Avengers: Endgame – IMDb

Tihoni Brčić