Kada se film “Tron” pojavio u kinima davne 1982. postavio je temelje za uporabu kompjuterski generirane grafike u filmu, te stvario novu Disneyevu franšizu. Iznjedrio je jedan vrlo stilizirani nastavak “Tron: Legacy”, desetak video igara, nekoliko stripova i knjiga, animiranu seriju, mnoštvo igračaka i merchandisea… te jedinstvenu filmsku atrakciju.

Riječ je o roller coasteru “TRON Lightcycle Power Run“ koji postoji samo u Shanghai Disney Resortu u Kini. Smješten je u području Tomorrowland (Svijet sutrašnjice), gdje svojom ogromnom zakrivljenom, pulsirajućom kupolom dominira Shanghai Disney Resortom poput kakvog svemirskog broda, konkurirajući Dvorcu uspavane ljepotice.

Fotografiju ustupio IB – Foto ©Shanghai Disney Resort

Atrakcija i cijeli kompleks inspiriran je filmom “Tron: Legacy”. Na ulazu se nalazi Chevroletov paviljon, gdje su izložena konceptualna vozilima posebno kreirana za ovu prigodu. Kod ulaza se nalaze i modeli svjetlosnih motora (Lightcycles) u kojima se posjetitelji mogu fotografirati, te odmah vidjeti što ih očekuje nad svojim glavama. Naime, kako je vožnja ne samo u zatvorenom, već i u otvorenom prostoru, mogu vidjeti neonski osvjetljene svjetlosne motore kako jure naokolo s vrištećim vozačima.

Zahvaljujući dizajnu interijera po uzoru na film i popularnom elektronskom soundtracku Daft Punka lako je provesti vrijeme čekajući u redu, a i narativno se trudi dati do znanja da ste skenirani i pretvoreni u program, te prebačeni u kompjuterski svijet. Čak i zidovi povremeno postaju prozirni i kroz njih možete vidjeti posjetitelje-programe koji ulaze u svjetlosne motore i kreću u ludu vožnju.

Svjetlosni motor je vjerojatno najatraktivnije vozilo za bilo koju atrakciju ikad. Neobičan ležeći položaj na koljenima s ispruženim rukama, zapravo je vrlo prirodan. Sigurnosna zaštita savršeno je ukorporirana u aerodinamični dizajn kao leđna vrata s ikonografskim svjetlećim identitetnim diskom baš kao u filmu. Nakon sjedanja nema vremena za divljenje scenografiji i vozilu – krene trosekundno odbrojavanje i bivate ispucani 95 km/h van iluminirajuće kupole.

Iako nakratko projurite kroz eksterijer, ova dvominutna jednokilometarska vožnja uglavnom je u mračnom interijeru prožetim neonom i filmskim projekcijama u kojima vidite suigrače s kojima se natječete u prolasku kroz što veći broj portala. Naravno, vaš plavo iluminirani tim pobijedi suparnike žutog tima koji završe sudarom u eksploziji simuliranoj na ekranima. Vaša (uglavnom smiješna) reakcija na ovoj atrakciji je zabilježena na fotografiji koju možete kao suvenir kupiti nakon vožnje.

Doživljaj u vožnji i sam pogled na nju je hipnotičan baš kao i cijeli kompleks baziran na neonu i staklu, te lako namami na vožnju i one koji zapravo ne vole roller coastere, već atrakcije simulacijskog tipa. Zahvaljujući produkcijskoj kvaliteti i dubini imerzije u svijet fantazije ljubitelji coastera često ga prozivaju jednim od najboljih na svijetu. Nije bez razloga Disney najveći među tematskim parkovima, kad svaku temu iz filma uspjeva s ovakvom predanošću prenijeti u stvarni svijet.

Iva Brčić
Slike: ©Shanghai Disney Resort