Avengers: Endgame 3D (2019.)
Redatelj: Anthony Russo & Joe Russo
Glume: Brie Larson, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr.

Američko vikend otvaranje franžize ‘Osvetnici: Završnica’ donijelo je 350 milijuna dolara prihoda, o čemu mnogi filmaši mogu samo sanjati. Braća Russo su se od neovisnog dvojca (sjetimo se njihovog urnebesnog ‘Dobro došli u Colinwood’) prometnuli u zlatne autore novog Hollywooda kada su u svoje ruke preuzeli dva filma s Kapetanom Americom kao glavnim likom. Neko vrijeme na rekord pretendirali su novi ‘Supermani’ Zacka Snydera, ali uslijed privatnih i slučajnih okolnosti njegova franšiza nije imala takav uspjeh. U Disneyju mogu biti zadovoljni, jer visoko kotiraju na box officeu, kako doma, tako i u svijetu. ‘Osvetnici’ su serijal koji će rijetki nadmašiti, barem po zaradi.

Osvetnici: Završnica ; Fotografiju ustupio Cineplexx

Drugi na američkoj listi je ‘Kapetanica Marvel’ koja je u Americi inkasirala skoro 500 milijuna dolara, a ukupno u svijeti preko milijardu. U ‘Kapetanici’ najavljeno je njezino sudjelovanje uz bok Osvetnika, a producenti su održali riječ, međutim, nova Supermanica, ili Superwoman, pojavljuje se samo na početku i u završnici filma. Nekih scena iz foršpana uopće nema u filmu. To se možda čuva za redateljsku verziju koja bi mogla biti i dvostruko duža. Podsjetimo, film koji igra u kinima traje 181 minutu, i to bez pauze, te bez stanardnih dodataka koji su postali zaštitni znak Marvelovih filmova sa superjunacima, i koji najavljuju sljedeći film. Ali sumnjam da to znači da Disney, odnosno Marvel odustaje od novih nastavaka¬, jer teško se odreći nečega što donosi takvu sigurnu i veliku zaradu.

A sada nešto i o filmu. U prethodnom filmu, trećem nastavku ‘Osvetnika’ pod nazivom ‘Osvetnici: Rat beskonačnosti’ (Avengers: Infinity War; 2018.) napravili su nešto što se pokazalo kao vrhunski mamac za fanove Osvetnika. Zločesti Thanos (Josh Brolin) pobjedio je Osvetnike u svojoj misiji ‘spašavanja’ svemira što je uključivalo nestanak polovice stanovnika prenapučenog svemira. Između ostalih nestali su i mnogi Osvetnici. Preostali pokušavaju preživjeti u svijetu koji više nije isti sjećajući se svojih sada nestalih suboraca. Kako razriješiti jednu takvu naizgled nerješivu situaciju, publika je željno iščekivala nastavak, odnosno priliku da ponovo vidi svoje akcijske junake.

Kako je na filmu sve moguće, tako su autori imali svojeg aduta kako bi razriješili ovu situaciju. A to je putovanje kroz vrijeme, odnosno u prošlost gdje će ponovo prikupiti čarobne kamene i vratiti svemir u prvobitno stanje. A to podrazumjeva mnoštvo akcija u kojima naši junaci moraju izaći kao pobjednici. Dodatni element koji su scenaristi koristili je kompiliranje s već viđenim filmovima u kojim se zajednički ili zasebno pojavljuju Osvetnici u Marvelovom univerzumu. Za pažljivije praćenje ‘Završnice’ prethodno je trebalo ponovo pogledati opus Osvetnika. Da ne bi slučajno pobrkali univerzume, nemojte (sada!) gledati filmove s DC univerzumom (Superman, Batman, Wonder Woman, Aquman…). Zna se tko je najinovativniji u ‘Osvetnicima’. Iron Man će posložiti stroj za putovanje kroz vrijeme na osnovu ideje koju mu je dao Ant Man. Nakon pokušaja i pogrešaka naši junaci prionut će zadatku spašavanja svemira i povratka svojih kolega suboraca.

Osobno volim filmove sa superjuncima, ali njihovo gledanje polako postaje iritatntno jer se već ponavljaju superzločinici koji u pravilu žele (iz njima samo poznatog razloga) uništiti postojeći svemir. Thanos u jednom trenutku kaže da ako ne uspije s ovim svemirom nakon što je prepolovio njegovo stanovništvo (bio je prenapučen!!!), uništit će ga do kraja i stvoriti novi po nekoj svojoj novoj mjeri. Međutim, i njegove božanske moći su ograničene jer ga Osvetnici mogu pobjediti svojim trikovima. Tri sata i jedna minuta nisu predugački ako se uzme u obzir što su autori sve natrpali u akciju spašavanja svemira. Međutim, zadnji nastavak više nalikuj sitcomu, televizijskom serijalu koji se može razvlačiti u beskonačnost. To što u odjavnoj špici nije data naznaka novih nastavaka nije presudno. Spider-Man uspješno je startao u animiranoj verziji, i to u nekoliko varijanti obzirom da obitava u paralelnim svemirima. Tu je i Venom, a uvijek se može pojaviti neki novi junak. Kapetanica Marvel tek je zakoračila u svijet akcijskih junaka, a pred njom je mnogo posla.

‘Osvetnici: Završnica’ zaokružila je sagu o Osvetnicima i spašavanju svemira. U ovom trenutku ima komercijalni potencijal, ali treba izdržati težinu vremena. Dobro će se uklopiti u ‘osvetničku’ franšizu. Uostalom, Disney i Marvel ništa ne prepuštaju slučaju u svojim mainstream projektima.

Robert Jukić, Zagreb, 28.04.2019.

Informacije o filmu:

Osvetnici: Završnica 3D
Filmnegah.com (Persian) | Marvel [United States], 2019.
Trajanje: 181 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color (ACES)
Zvuk: Dolby Atmos | Auro 11.1 | Dolby Surround 7.1 | DTS (DTS: X)| Dolby Digital | Sonics-DDP | 12-Track Digital Sound | IMAX 6-Track
Scenarij: Christopher Markus i Stephen McFeely
Priča: Stan Lee i Jack Kirby
Strip: Jim Starlin
Glazba: Alan Silvestri
Još glume: Josh Brolin, Chris Hemsworth, Chris Evans, Tom Holland, Elizabeth Olsen, Paul Rudd…

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Osvetnici: Završnica
Avengers: Endgame – IMDb

Marvelov superherojski finale 'Osvetnici: Završnica' od 25. travnja u kinima, ≥http://film-mag.net/wp/?p=38959. Fotografije ustupio 2i Film

Objavljuje F.I.L.M.Četvrtak, 18. travnja 2019.