Mjuzikl ‘Calendar Girls’ adaptirani je britanski film s Helen Mirren koji je snimljen prema istinitom događaju.

Članice Women’s Institute-a (Ženski institut) iz britanskog sela u Yorkshireu odluče, za potporu svojoj članici kojoj je suprug preminuo od teške bolesti, snimiti golišavi kalendar,  kako bi opremile čekaonicu bolnice kao sjećanje na preminulog. One možda nisu svježe kao jutarnja rosa, ali godine ih ne sprečavaju da neobičnu ideju pretvore u djelo (Never do what age expects of you). Prijedlog koji ih začudi i preplaši naposlijetku će ih potaknuti da promisle o svojim životima i tako skupe hrabrosti za smjeli čin (Spread your wings and trust the air).

Calendar Girls ; Fotografiju ustupio The New Theatre Oxford,

I zaista sve nastupajuće, bez obzira na godine, oblik i stanje tijela, ‘profesiju’ itd. prikažu se, barem djelomično, ogoljene. Ideja fotografa zaduženog za dizajn kalendara bila je da se fotografiraju u svom karakterističnom okruženju. Najsimpatičniju scenu izvela je ugodno zaokružena glumica u godinama, ljubiteljica pletenja, dobivši dva vunena klupka .. a radilo se o najmanje jednom strateškom mjestu vrijednom prekrivanja viška. Demonstracija mogućih kombinacija bila je jako simpatična. Ako se koja od njih nije obnažila u trenutku fotografiranja, onda bi skokom ili trkom flashala atribute. Svaka je dobila gromoglasan pljesak, jer ne samo za kalendar, treba imati hrabrosti, u (po)odmaklim godinama, otkriti se i na pozornici.

Skladatelj i tekstopisac Gary Barlow glavni je vokal popularnog manchesterskog benda Take That-a, čiji je ipak najpoznatiji član Robbie Williams. Iako mi je ime zvučalo poznato, s obzirom da za razliku od skoro cijele svoje generacije nisam bila obožavateljica boy bendova, morala sam googlati da bih se prisjetila o kome se radi. Glavni takmaci Backstreet Boysima razišli su se sredinom 90tih kada je Robbie odlučio nastaviti solo karijeru, a iako su se ponovno okupili dvijetisućitih, ne radi se o originalnom postavu. Gary je sudio u britanskom X-Factoru od 2011. do 2013., a uz Calendar Girls napisao je glazbu za revised verziju mjuzikl Finding Neverland zajedno s Eliotom Kennedyjem.

U Mjuziklu gotovo sve vokalne solo dionice izvode ženski likovi, a muški se u principu pridružuju tijekom zajedničkih. Nekoliko melodija ostaje u sjećanju – Dare, Yorkshire, Sunflower te For One Time Only koja je izvođena tijekom ‘fotografiranja’. Vokalna izvedba je impresivna – cast je kompletno britanski (povremeno korišten jorkširski naglasak), uglavnom su svi nastupajući kazalištni glumci i/ili radio prezenteri s izrazitim glumačkim i pjevačkim iskustvom.

Suncokret je, kao jorkširska znametnitost, sveprisutan – u riječima pjesama, scenografiji i rekvizitima. Ako dobro pogledate plakat za Mjuzikl, na kojem je kao vizualni lajtmotiv prikazan suncokret, uočit ćete da su pojedine latice zapravo ženski aktovi prikazani s leđa.

U New Theatre Oxford predstave (mjuzikli) uglavnom gostuju po tjedan dana, brzo se izmjenjuju i najčešće su rasprodane. Dinamička kazališna scena omogućuje stanovnicima Osforda westendski doživljaj na domaćem teritoriju.

Vendi Jukić Buča
U Oxfordu, 17/4/2019

Informacije o predstavi:

New Theatre Oxford
Glazba i riječi: Gary Barlow
Scenarij: Tim Firth
Redatelj: Matt Ryan
Glume: Fern Britton, Anna-Jane Casey, Sara Crowe, Pauline Daniels, Nikki Gerard,
Trajanje: 2.5 sata s pauzom