07/04/2019to13/04/2019

Fašizam je ponovo moguć, upozoreno na Tolerance Talku. U četvrtak okrugli stol i promocija knjige Jasenovac autora Ive Goldsteina

Sadašnjost i budućnost u Hrvatskoj su zabrinjavajuće, jer nažalost i najgore stvari kao fašizam se mogu ponoviti, zaključeno je na diskusiji Fašizam naš svagdašnji, u sklopu 13. Festivala tolerancije, održanoj na simbolično odabran datum 10. travnja. Panelisti, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, povjesničari Tvrtko Jakovina i Goran Hutinec te odvjetnik Čedo Prodanović složili su se kako se stvari mogu i promijeniti nabolje ako najvažniji centri moći – crkva, politika i financijski moćnici zauzmu jasan stav te ne dopuste normalizaciju ustaštva.

Novi program, koji se odvija uz podršku UNHCR-a Hrvatska i posvećen integraciji izbjeglica u društvo, održava se kroz koncept Digitalne kino-škole, a namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih i učenicima srednjih škola. Tijekom tri dana festivala  učenici uz film i diskusiju razvijaju empatiju, solidarnost i kritičko razmišljanje.

Svrdlo ; Fotografiju ustupio Festival Tolerancije

Na programu četvrtog dana festivala bilo je čak 19 filmova među kojima i kratki animirani mjuzikl Povijest bijelaca u Americi o malo poznatoj povijesti rasnih odnosa u SAD-u. Redateljica Clementine Briand izjavila je, predstavljajući film, kako se odlučila za animaciju i mjuzikl kako bi publici olakšala i približila nešto toliko kontroverzno poput rasizma. “Između ljudi ne postoje razlike. Rasizam je konstruiran, kao i naši socijalni, društveni i pravni sustavi te stoga moramo govoriti o uzroku podjela i viđenju razlika koje ne postoje”, rekla je Briand.

Publiku su posebno zabavili američka komedija Iz praha u prah, koju je publika nagradila na Tribeca Film Festivalu, te svjetski festivalski hit Diamantino, svojevrsna komedija s elementima queer SF trilera. U kinu Tuškanac ljubitelji jazza došli su na svoje uz nagrađivanim dokumentarac Mora schwingati!, o nastanku legendarne diskografske kuće Blue Note Records. Ovogodišnji gostujući filmski festival, Interfilm Berlin,  predstavio se zagrebačkoj publici sa 16 kratkih filmova. Taj se program nastavlja i u četvrtak u 15 sati u MM Centru SC-a.

Program petog dana festivala započet će Edukacijskim jutrom u Studentskom centru u 11 sati uz predavanje stručnjakinja iz Muzeja Majdanek iz Lublina u Poljskoj, nastao na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora. Riječ je o prvom muzeju mučeništva i najstarijem memorijalu žrtvama nacizma u svijetu. Iako je predavanje namijenjeno učenicima, ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

O koncentracijskom logoru Jasenovac bit će, pak, riječi u 20 sati u polukružnoj dvorani Teatra &TD. Na okruglom stolu u suradnji s izdavačkom kućom Frakturom o novoj knjizi Jasenovac uz autora Ivu Goldsteina govorit će Goran Hutinec, Nataša Mataušić i Lordan Zafranović, a razgovor će moderirati Seid Serdarović.

Tolerance Talk bavit će se tabu temom ženskog užitka. Diskusija naziva On je frajer, ona štraca uslijedit će nakon projekcije odličnog dokumentarca #Ženski užitak, koja počinje u 18 sati u Kinoteci. Panelisti su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, seksolog Aleksandar Štulhofer i Željka Jelavić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Poslastica u četvrtak je hrvatska premijera napete danske drame Svrdlo s Krešimirom Mikićem u naslovnoj ulozi. Na programu je u 21 sat u kinu SC. Da se tema izbjeglica može dočarati na duhovit način, dokazuje dokumentarni film Hamada, koji će u Kinoteci u 21 sat biti prikazan uz prisustvo redatelja Eloya Domingueza Serena.

Epski dokumentarac Zemlja redatelja Nikolausa Geyrhaltera s nevjerojatnim snimkama razaranja Zemljine topografije gledamo u kinu Tuškanac u 19 sati. U istom kinu u 21 sat na rasporedu su Dobre djevojke, priča o savršenoj i razmaženoj Sofiji i njenom poniranju na dno društvene ljestvice 1982. kada je velika ekonomska kriza pogodila Meksiko.

Ulaz je na sva događanja besplatan, a sve informacije dostupne su na stranici https://festivaloftolerance.com.

Cutterhead – IMDb

[izvor informacije Festival Tolerancije]