Premijera kratkog igranog filma “Tina”

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen najvažniji je festival kratkog filma u Nizozemskoj. Jedanaesto izdanje Go Shorta održat će se između 3. i 7. travnja 2019. godine. Tijekom pet festivalskih dana prikazivat će se najbolji novi kratkometražni europski filmovi. U programu Best European Short, u kategoriji igranog filma, natječe se i kratki igrani film Tina autorice Dubravke Turić (Zagreb film, 2019) kojem će to biti premijerno prikazivanje.

Fotografiju ustupio Zagreb film

Festivalska prikazivanja

VELJAČA

Na festivalu Animac u Katalonskoj Lleidi, koji se održao od 21. do 24. veljače, u nenarativnom programu Openscreen prikazan je film “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali” Daniela Šuljića ( Kreativni sindikat i Zf, 2018.).

OŽUJAK

38. izdanje festivala Anima, međunarodnog festivala animiranih filmova, održat će se u Bruxellesu u Belgiji od 1. do 10. ožujka. Na festivalu će se prikazati “Bijela vrana” Mirana Miošića (Zf, 2018.) u okviru službenog programa festivala.

11. Tehran međunarodni festival animiranog filma održava se od 3. do 7. ožujka u Teheranu u Iranu. Film “Posljednji izazov” Božidara Trkulje(Zf, 2017.) odabran je u službeni program festivala.

Na međunarodnom filmskom festivalu koji se održava od 18. do 23. ožujka u francuskom Aubagneu, film “Paranoja Paranoje” Katarine Jukić (ALU i Zf, 2018.) prikazat će se u okviru programa Kratki filmovi prije igranih, a “Stranac u mojoj glavi” Petre Buzančić (ALU i Zf, 2017.) u programu izvan konkurencije.

10. festival kratkog animiranog filma održava se od 18. do 24. ožujka u Roanneu u Francuskoj. Film “Bijela vrana” Mirana Miošića (Zf, 2018.) bit će prikazan u programu Čudne i smiješne životinje, dok će se “Prošlost raste” Dee Jagić (Zf , 2017.) prikazati u programu eksperimentalnog filma.

Na 2. festivalu stop motion filma Our Fest u Buenos Airesu u Argentini, koji će se održati od 20. do 23 ožujka, prikazat će se film “Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali” Daniela Šuljića (Kreativni sindikat i Zf, 2018.).

U Marokanskom Meknesu od 22. do 27. ožujka održava se Međunarodni festival animiranih filmova FICAM. Na festivalu će u natjecateljskom program biti prikazan diplomski film Katarine Jukić “Paranoja Paranoje” (ALU i Zf, 2018.).

37. festival Cine Jeune de l’Aisne održava se od 26. ožujka do 14. travnja u Laonu u Francuskoj. U natjecateljskom programu za djecu do 3 godine prikazat će se “Pužić slikar” Manuele Vladić Maštruko ( Zf, 2018.).

TRAVANJ

Međunarodni festival kratkog filma Go Short koji se od 3. do 7. travnja održava u nizozemskom Nijmegenu, u obrazovnom programu festivala, prikazat će film “Bijela vrana” Mirana Miošića (Zf, 2018.)

Na 31. međunarodnom festivalu kratkog filma, koji se održava u Dresdenu i Njemačkoj od 9. do 14. travnja, u posebnom programu za djecu prikazat će se “Pužić slikar” Manuele Vladić Maštruko (Zf, 2018.).


NOVOSTI IZ PRODUKCIJE

U veljači je završen novi kratki animirani film “Motivi” autora Danijela Žeželja. Film pokazuje putovanje kroz humanističku tradiciju europske likovnosti koje se pretvara u tragediju apsurda suvremene emigrantske krize. Izveden je u 2d tehnici i trajanju 6 minuta i 30 sekundi. Film je montirala Dubravka Turić, a glazbu je radio Alen Sinkauz. Film kreće u svoju festivalsku distribuciju.

U veljači je započela produkcija novog 2d projekta autora Andreja Rehaka. Priča je to u kojoj svjedočimo obrascu ponašanja prizemljene figure koja se zbog straha od slobodnog pada i straha da ne pokisne, zatvorila u začarani kvadrat koji više ne može napustiti. Film se izvodi u trajanju 6 minuta, a završetak se očekuje krajem 2020. godine.

U veljači je obavljen dio snimljenog materijala novog eksperimentalno-animiranog filma Vladislava Kneževića „Colonelo Futurista“. Fantastična je to priča o avanturi talijanskog zrakoplovnog časnika Giuseppe Rosignolia, poslanog u misiju izviđanja i preleta iznad snažno utvrđene austrougarske vojne zone Pula nekoliko mjeseci prije ulaska Kraljevine Italije u prvi svjetski rat 1915. godine. Na filmu surađuju Mario Kalogjera, Pavao Stanojević, Damir Šuša i drugi. Za glazbu i zvuk zaduženi su Alen i Nenad Sinkauz. Završetak filma očekuje se sredinom 2019. godine.

Novosti s Akademije likovnih umjestnosti

S Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u distribuciju stižu tri nova kratka animirana diplomska filma i jedan studentski, svi nastali u koprodukciji sa Zagreb filmom. Riječ je o filmovima “Zagubljena sjećanja” (6’15”) autorice Ivane Radić, “Osmijeh” (4’36”) autorice Matee Kovač, “Neću” (4’21”) autorice Jasne Čagalj te studentski “The M” (2’45”) autorice Karle Skok.

[izvor informacije Zagreb film]