31/01/2019

KLUB PULSKE FILMSKE TVORNICE
Uz Fidela, pa što bude

Ovog četvrtka, 31.siječnja u 20 sati prikazujemo dokumentarni film „Uz Fidela, pa što bude“ redatelja Gorana Radovanovića i prijatelja velikana „Crnog talasa“ Dušana Makavejeva koji nas je napustio prošli tjedan. Ovaj film Dušanu Makavejevu bio je posebno drag.

Uz Fidela, pa što bude ; Fotografiju ustupila Pulska filmska tvornica

Film „Uz Fidela, pa što bude“ prati događaje u Sierra Maestri, na Kuba, 850 km istočno od Havane, dan prije obilježavanja 52. godišnjice revolucije. Starac popravlja motorcikl star nekoliko desetljeća. Mladi stomatolog pokušava naći neki prijevoz do klinike koja je među zabačenim planinama, gdje – među ostalim pacijentima – liječi i Vladimira Iljiča Rodrigueza. Sredovječni vjenčani par ima javnu telefonsku govornicu, u svojoj skromnoj kući, za seljake koji nemaju telefon. Sudbina tih ljudi i mnogih drugih stanovnika Sierra Maestra, prikazana je na dan ideološke ekstaze, dan obilježavanja 52. godišnjice revolucije. A sljedeći dan? Sljedećeg dana svi se vraćaju ritmu svakodnevnog života koji je isti i nije baš obećavajući. Svatko je svjestan toga. No, revolucija se nastavlja … Koliko još dugo će sve to trajati?

Goran Radovanović veliki je prijatelj Dušana Makavejeva te je između ostalog režirao film “Slučaj Makavejev” čija se premijerna projekcija očekuje na nadolazećem FEST-u. Diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. Izmedju 1977. i 1980. boravi u Minhenu kao stipendista Goethe Intsituta gde kao vanredni student pohađa HHF i saradjuje sa autorima Novog nemačkog filma (Reinhard Hauff, Herbert Vesely itd). Po povratku u Beograd bavi se filmskom kritikom (“Vidici”, “Filmograf”, Treći program Radio Beograda) a od 1984. radi kao scenarista i reditelj igranog i dokumentarnog filma.

Kao gostujući profesor održao niz predavanja na sledećim univerzitetim: New York Tisch School, Texas University, Austin, Penn University, Philadelphia, Columbia College, Chicago, American University, Washington D.C., Cornell University, Ithaca, New York , DFFB (German Film and TV Academy Berlin) itd..

Član je Europske Filmske Akademije i Udruženja Filmskih umetnika Srbije. Profesor režije na EICTV, San Antonio de los Banos, Cuba.

“Uz Fidela, pa što bude” / Con Fidel, pase lo que pase , dokumentarni, 2012.,SRB, r: Goran Radovanović, 47′.

Producent: Goran Radovanović
Scenarij: Goran Radovanović
Kamera: José Manuel Alguacil, Cláudia Alves
Montaža: Andrija Zafranović

Projekcije je realizirana zagvaljujući Goranu Radovanoviću, Darji Bajić i FEST-u.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.

Uz Fidela, pa što bude – IMDb

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]