Glazbena i plesna igra na Maloj sceni sa zabavnim i edukativnim potencijalom.  Autorski tim predstave povezuje glumu, glazbu i suvremeni ples u mladenačku lirsku kompoziciju priče o susretu, upoznavanju i otkrivanju mogućnosti komunikacije na osnovu glazbenih poticaja. Na pozornici su mlada operna pjevačica i uvjerljiva glumica Buga Marija Šimić  i plesačica Una Matija Štalcar-Furač te  Ana Krajnović koja izvodi skladbe Dore Pejačević na klaviru.

Predstava povezuje sadržaje solo pjevanja i suvremenog plesa koje kao umjetničke forme trebaju promociju na komercijalnim sadržajima zasićenoj kulturnoj sceni, osobito u odnosu na mlađe segmente publike. Sinergijski pristup u kojem se dionice klasične glazbe izmjenjuju s plesnim impulsima i duhovitim potencijalom glume i pantomime, usmjeren je tom cilju.

Leptirove pjesme – Foto RJ

Premijera je održana 24. siječnja 2019. u ‘Maloj sceni’ u Zagrebu, a  kao jedinstveni autorski projekt ipak se ostvaruje u kontinuitetu glazbeno-scenske programske linije koju Mala scena njeguje od 2013. godine. U tom  periodu producirane su četiri opere i jedna opereta, za koje su mladi umjetnici bili nagrađeni ili nominirani za relevantne nagrade.

Priča se prenosi univerzalnim jezikom glume, kojim ne treba govoriti i koji ne treba prevoditi. Dvije djevojke upoznaju se i sprijatelje posredstvom i čarolijom glazbe. Radost druženja prekine rastanak, a onda ponovni susret, u kojem se propituju načini obnove ili inovacije odnosa.

Suvremena i univerzalna priča praćena  je romantičnom glazbom Dore Pejačević (1885.-1923.) . U izvedbi nekoliko njenih vokalnih djela (pjesama, Lieder) ističe se glazbeni talent Buge Marije Šimić. Mlada pjevačica glasom s operne pozornice ispunjava prostor Male scene, a glumačkom interpretacijom sugerira potencijal za pune operne uloge. Zanimljivi su efekti glumačke plesne suradnje, a i samostalne klavirske dionice doprinose melodijskom ugođaju predstave.

Prema riječima autorice  Buge Marije Šimić ‘Ova predstava je svojevrsni eksperiment.. Jednostavna je i razumljiva, a s druge strane predstavlja potpuno novu formu na hrvatskoj kazališnoj sceni za mlade… Vjerujem da će predstava zaintrigirati mnoge gledatelje, srušiti predrasude o operi i suvremenom plesu te stvoriti mnoge nove zaljubljenike u glazbeno kazalište.

U premijernom entuzijazmu vidim potencijale razvoja predstave, napose u edukacijskoj dimenziji. Uz faktografiju o autorici glazbe i opusu koji je korišten u predstavi (primjerenu uzrastu ciljane publike), mogla bi se vezati za glazbenu nastavu i otvorene glazbene teme. Otvorena je i mogućnost uključivanja drugih glazbenih predložaka u nastavku ove ili drugoj kazališnoj priči. ‘Kompozicija’ klasične glazbe i suvremenog plesa predsatvlja resurs za neograničene umjetničke varijacije.

Ada Jukić

Zagreb, 25.01.2019.

Mala scena Link

Detalji o Predstavi:

autorica Buga Marija Šimić,
koreografkinja Una Matija Štalcar-Furač 
klavirska pratnja Ana Krajnović
dramaturginja Nikolina Bogdanović
scenografkinja Gordana Svilar
oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić
producentice Tena Bosek i Jelena Vignjević
likovno oblikovanje Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan
savjetnica za glazbu Sofija Cingula
fotograf predstave Mirko Cvjetko
prijevod pjesama skladateljice Dore Pejačević  (izvorno na njemačkom jeziku) akademik Ante Stamać  

O autorici  i koreografkinji, izvođačicama

Buga Marija Šimić magistrirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Cynthie Hansell Bakić, a na Sveučilištu u Bernu završila je specijalizirani magisterij, smjer-opera,. Dobitnica je Rektorove nagrade te nekoliko nagrada na međunarodnim natjecanjima. Glumila je u nekoliko dugometražnih igranih filmova, među kojima ‘Ispod crte’ Petra Krelje i ‘Duh u močvari’ Branka Ištvančića. Plesno iskustvo stekla je u plesnom centru Tala, a iskustvo televizijske voditeljice u HTV-ovoj emisiji ‘Reci…’.

Una Matija Štalcar – Furač maturirala je u Školi suvremenog plesa Ane Maletić kao plesačica edukacijskog smjera, a na Akademiji dramske umjetnosti prošle godine završila je preddiplomski studij na odsjeku plesa, izvedbeni smjer. Uz pedagoški rad u Dječjem kazalištu Dubrava, sudjelovala je u nekoliko plesnih projekata, a 2018. godine pokrenula je vlastitu umjetničku organizaciju ‘Škvadra’.