Dana 14. siječnja održano je u Arheološkom muzeju  u Zagrebu predstavljanje projekta “Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu”.

“Prehistory Adventure – iskustvena šetnja kroz prapovijesnu baštinu” projekt je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Nositelj projekta je Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR) te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turističa organizacija. Projekt “Prehistory adventure” provodi se u razdoblju od 24 mjeseci.

Predavanje dr. sc. Ivora Karavanića – Foto RJ

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike.

Predstavljanju projekta nazočili su brojni visoki uzvanici, posjetitelji te predstavnici medija. U ime domaćina okupljene je pozdravio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić te je naglasio da je Muzeju izuzetna čast biti partnerom na ovom značajnom projektu te da ga izrazito veseli što će Muzej imati priliku surađivati s brojnim međunarodnim stručnjacima u razmjeni iskustava i znanja na projektu. Pozdrav okupljenima uputio je i načelnik Općine Donja Voća, Krunoslav Jurgec koji je istaknuo da mu je čast raditi s eminentnim institucijama na ovom projektu. Nadodao je kako općina Donja Voća nastavlja širiti svoje iskustvo stečeno na prijašnjim Interreg projektima i da se nada usmjeriti snagu i pažnju projekta na jedno od najpoznatijih hrvatskih nalazišta koje se nalazi na području općine, a to je špilja Vindija.

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića okupljenima se kratko obratio Veljko Mihalić, voditelj odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu koji je prenio pozdrave gradonačelnika i pohvalio rad Arheološkog muzeja u Zagrebu koji svojim sudjelovanjem u europskim projektima širi značenje pojma muzej i  njegove temeljne funkcije. Saborski zastupnik Davor Ivo Stier naglasio je povijesno vrlo dobre odnose Hrvatske i Slovenije te ih istaknuo kao svijetli primjer u Europi. Suradnju kroz EU projekte vidi kao produžetak dobrih odnosa u kojoj obje države pronalaze korist i prednosti za sebe. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar istaknuo je kako ga ovaj projekt i osobno veseli jer mu je špilja Vindija vrlo bliska te ju često posjećuje. Pohvalio je rad općine Donja Voća koja dokazuje da ne postoje mala mjesta kada su veliki projekti u pitanju. Ujedno je  zaželio sreću projektnim partnerima.

Predstavljanje projekta nastavljeno je prezentacijama projektnih partnerima. Prednost su imali naši slovenski gosti, tako je Občinu Zreče predstavio župan Boris Podvršnik koji je istaknuo da općina vidi svoju budućnost u EU projektima. Občinu Radenci predstavila je gđa Mojca Marovič koja nam je pružila zanimljiv prikaz razvoja općine okrenute lječilišnom turizmu. Profesor Matija Črešnar s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani na primjeru nedestrukvinih metoda u arheologiji prikazao je ulogu svoje ustanove u projektu. U ime Muzeja Turopolja govorila je ravnateljica Margareta Biškupić Čurla koja je osobito ponosna što je njezin muzej pozvan da sudjeluje u projektu te ga vidi kao izuzetnu priliku da Muzej Turopolja prezentira brončanodobnu baštinu Turopolja.

Službeni dio konferencije zaokružili su domaćin Sanjin Mihelić te Krunoslav Jurgec koji su naglasili sa je ovo odličan početak jedne velike avanture te pozvali sve prisutne da prate projektne partnere i njihov rad kroz sve faze projekta.

Uslijedilo je predavanje dr.sc. Ivora Karavanića, redovitog profesora Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu upravo špilje Vindije u kojoj su između ostalog pronađeni ostaci najmlađih neandertalaca u Europi.

Prisutni su imali prilike posjetiti dvije tekuće izložbe Arheološkog muzeja u Zagrebu u sklopu izložbenog projekta “Dvije prapovijesne riznice Portugala – arheološka nalazišta Coa i Lagar Velho” koje donose dva svjetski važna prapovijesna nalazišta čiji nalazi mijenjaju percepciju javnosti o prapovijesti.

Nakon kraćeg druženja uz domijenak okupljeni su se uputili u Galeriju AMZ-a u Hatzovoj ulici gdje su imali prilike pogledati izložbu “Majstor Giotto  – kapela Scoverni” u cijelosti realiziranu uz pomoć novih tehnologija.

[izvor informacije Arheološki muzej u Zagrebu]