Donal Ryan
Metalno srce

• Područje: književnost
• ISBN: 978-953-355-215-6
• Biblioteka: Cicero
• Godina: listopad 2018.
• Broj stranica: 200
• Format: 13,8 x 21 cm
• Uvez: tvrdi = 129 kn
• UDK= 821.111(417)-31=163.42
• Urednica: Nada Brnardić
• Prevoditeljica: Dean Trdak

„Ryan izvlači govor iz najdublje tišine. Svjedočenja njegovih likova odzvanjaju bogato i istinito, smiješno i tragično, banalno i osebujno – i mi ne možemo a da ih ne slušamo.”
The Guardian

U svojem virtuoznom debitantskom romanu ”Metalno srce, koji je dobio nekoliko prestižnih književnih nagrada (među kojima „Guardianovu” nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu EU za književnost te nagradu Festivala knjiga u Dublinu, na kojem je ‘Metalno srce’ proglašeno knjigom desetljeća), koristeći se glasovima 21 protagonista, autor sklapa razlomljenu sliku zajednice u šoku zbog ekonomske krize koja uništava živote stanovnika ruralnog irskog gradića. Lokalna građevinska tvrtka , koja je donedavno bila pokretač prosperiteta, propala je zbog recesije, a njezin korumpirani direktor pobjegao je i ostavio na cjedilu svoje financijski uništene radnike.

Ryanov prvi, briljantan i nagrađivan, roman ‘Metalno srce’ povezan je s njegovim drugim romanom ‘S prosincem’ u kojem se radnja zbiva se u istom gradiću u ruralnoj Irskoj. Ta se dva romana zapravo mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj ruralnoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste.

Svaki iz šarene palete Ryanovih likova na svoj je način zatečen i uzdrman nakon što se našao suočen s neizvjesnošću u vezi s vlastitim mjestom u drastično izmijenjenom svijetu. Ono što je osobito dojmljivo u Ryanovu stilu i karakterizaciji likova jest to da autor izvlači govor iz najdublje tišine: svjedočenje njegovih likova o tragičnoj situaciji koja ih je snašla odzvanja bogato i istinito, smiješno i tragično, banalno i osebujno – i mi ne možemo a da ih ne slušamo.

„Izvanredno zreo prvi roman kojim se Ryan najavio kao prvoklasni pisac.”
The Irish Times

„Savršeno izveden, krajnje evokativan i rezonantan prikaz stanja nacije.”
The Sunday Times

„Priča i karakterizacija likova raspodijeljeni su među toliko različitih glasova, a ipak nam se ni u jednom trenutku nije teško snaći i pratiti ih, štoviše, autor uspijeva pobuditi ugodno iščekivanje u čitatelju koji se pita kako će se sljedeći lik u romanu uklopiti u Ryanov polifonični mozaik. Čak i likovi na marginama pridodaju priči osebujan kolorit i teksturu. Najbolje od svega, Ryan ima oštar sluh za govorne nijanse.”
Sunday Independent

„Ryanov pogled na život općenito, a posebno na živote protagonista Metalnog srca izrazito je human i pun razumijevanja.”
The Telegraph

„Uzbudljiv, relevantan i uvjerljiv suvremeni roman o izgubljenima i poniženima koji osluškuje sadašnjost a da pritom ne odbacuje ni grijehe otaca niti literarno nasljeđe prethodnika.”
Publishers Weekly

Donal Ryan rođen je 1976. godine u irskom gradiću Nenagh. Diplomirao je pravo na Sveučilištu u Limericku i više od desetljeća radio kao pravni savjetnik u irskom Nacionalnom vijeću za prava zaposlenih. Nakon što je 2012. god. objavio prvi roman, ‘The Spinning Heart’ (Metalno srce), koji je osvojio publiku i književnu kritiku te dobio nekoliko prestižnih nagrada („Guardianovu” nagradu za najbolju debitantsku knjigu, Nagradu za najbolji roman objavljen u Irskoj 2012., Nagradu EU za književnost itd.), Donal Ryan posvetio se isključivo pisanju. Godine 2013. objavljen mu je roman ‘The Thing About December’, 2015. roman ‘All We Shall Know’, a 2018. roman ‘From a Low and Quiet Sea’, koji je ušao u širi izbor za Man Booker Prize. Godine 2016. roman ‘Metalno srce’ proglašen je na Festivalu knjiga u Dublinu irskim romanom desetljeća. Tema Ryanovih romana ruralna je irska zajednica i ekonomska situacija koja određuje sudbine protagonista njegove proze.


Noam Chomsky
Globalno nezadovoljstvo – Razgovori o sve većim prijetnjama demokraciji

• Područje: publicistika
• ISBN (meki): 978-953-355-161-6
• ISBN (tvrdi): 978-953-355-162-3
• Biblioteka: Bookmarker
• Godina: ožujak 2018.
• Broj stranica: 248
• Format: 142 x 210 mm
• Uvez: meki = 129 kn; tvrdi = 159 kn
• UDK= 327.2(73) 321(73) 321.7(73) (73) “20”
• Urednik: Kristijan Vujičić
• Prevoditelj: Damir Biličić

U ovoj novoj i intrigantnoj zbirci intervjua, Noam Chomsky, jedan od vodećih suvremenih intelektualaca, ukazuje na sveopće nezadovoljstvo širom svijeta koje bi se uskoro moglo rasplamsati.

U razgovorima o vrlo raznolikim temama s Davidom Barsamianom, svojim dugogodišnjim sugovornikom, Noam Chomsky navodi nas na to da promislimo o „svijetu koji ostavljamo djeci i unucima“, o svijetu koji su ugrozile klimatske promjene i sve veći izgledi za izbijanje nuklearnoga rata. Ako aktualni sustav nije u stanju riješiti te opasnosti, tvrdi on, onda je na nama da ga iz temelja promijenimo. Ovih dvanaest intervjua propituju najnovije događaje diljem svijeta: uspon ISIS­a, dosege državnog praćenja i nadzora, razorno djelovanje sustava moći, sve izraženiji bijes zbog ekonomske neravnopravnosti, sukobe na Bliskom istoku, te predsjednički mandat Donalda Trumpa. U osobnim osvrtima na djetinjstvo provedeno u Philadelphiji, Chomsky opisuje i vlastito intelektualno putovanje, kao i nastanak beskompromisnih stavova koji su ga doveli do pozicije vodećega američkog intelektualnog disidenta.

„Na svakoj stranici ove živahne, zanimljive i inteligentne zbirke razgovora očekuju vas pronicljiva opažanja lingvista i političkog mislioca Noama Chomskog. U 12 intervjua koje je od lipnja 2013. do siječnja 2017. s njim vodio David Barsamian, voditelj s postaje Alternative Radio, Chomsky uobičajenom trezvenošću progovara o gorućim pitanjima pa tako i o klimatskim promjenama, Trumpovu predsjedničkom mandatu i demokraciji.“
Publishers Weekly

„Chomsky je globalni fenomen. (…) Na području vanjske politike možda je i najčitaniji američki autoritet na svijetu.“
The New York Times Book Review

„Na djelu je proces skretanja pozornosti, moguće smišljen, a možda tek prirodna posljedica sklonosti osobe koja je u središtu zbivanja i onih koji djeluju iza kulisa.

Na jednoj razini, Trumpove lakrdije jamče da će sva pozornost biti usmjerena na njega. Način je pritom manje važan. Tko se još sjeća optužbe da su milijuni ilegalnih useljenika glasali za Hillary Clinton i tako ovome otužnom čovječuljku oduzeli veliku pobjedu? Ili optužbe da je Obama naredio prisluškivanje Trump Towera? Te tvrdnje same po sebi doista ne znače ništa. Dovoljno je da se pozornost preusmjeri s onoga što se događa u pozadini. A ondje, daleko od svjetala pozornice, najnesmiljenije rubne skupine Republikanske stranke pomno provode politiku kojoj je cilj obogatiti njihovo istinsko biračko tijelo: privatnu moć i bogatstvo, „gospodare čovječanstva“, da se poslužim izrazom Adama Smitha. (…)

Nije posve jasno ima li Trump kakvu predodžbu o tome što zapravo rade i on i njegovi plaćenici. Možda je i posve vjerodostojan: tek neuki megalomanijak tankih živaca kojem je jedina ideologija on sam. Ali to što se događa pod vladavinom ekstremističkog krila Republikanske stranke i previše je očito.“

(Izvadak iz knjige)

Noam Chomsky napisao je brojne političke bestselere, a među njima su i knjige ‘Hegemonija ili opstanak’ (Naklada Ljevak, 2004.) i ‘Tko vlada svijetom?’ (Naklada Ljevak, 2016.). Počasni je profesor na sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na MIT-ju, a općenito ga se smatra zaslužnim za istinsku revoluciju u suvremenoj lingvistici. Živi u Tucsonu u Arizoni (SAD).

[izvor informacije Naklada Ljevak]