Mortal Engines (2018.)
Redatelj: Christian Rivers
Glume: Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving

Bio sam skeptičan prema SF-u ‘Smrtonosni strojevi’ nakon što sam pogledao najavu i upoznao se sa sadržajem, i to bez obzira što se kao producent i jedan od scenarista potpisuje Peter Jackson, poznat po superuspješnim trilogijama ‘Gospodar prstenova’ i ‘Hobit’. Teško je održavati kreativnu razinu po prosječnim predlošcima, a kako nedostatak ideja upućuje filmske kompanije na ono što im je dostupno, na red je došla i istoimena knjiga Philipa Reevea, kod nas objavljena 2006. godine u izdanju Mozaik knjige, a sada dostupna u izdanju Stilus knjige.

Smrtonosni strojevi ; Fotografiju ustupio Editus

Radnja je smještena tisuću godina u budućnosti. Čovječanstvo, ili ono što je preostalo od njega nakon uništenja Zemlje razornim oružjem, živi u pokretnim gradovima. Jedan od njih je i grad-grabežljivac London ☺ , koji svoje resurse, materijalno i u ljudima, upotpunjava tako da predatorski napada slabije i manje gradove. Nakon što apsorbira jedan manji pokretni grad, počet će se raspetljavati neke stvari. Djevojka (Hera Hilmar) jedna je od novopridošlih, koja nakon neuspješnog pokušaja ubojstva glavnog londonskog znanstvenika Thaddeusa Valentinea (Hugo Weaving), bježi iz grada. U bijegu joj pomaže Tom Natsthworty (Robert Sheehan) koji je prilikom pokušaja ubojstva vidio skrivenu mračnu Valentineovu stranu. Glavni znanstvenik ima tajni plan osposobiti i upotrijebiti moćno oružje kako bi u potpunosti zavladao ostalim putujućim gradovima i ostatkom svijeta…

Današnja računalna tehnologija kompetentna je u kreaciji vizualnih svijetova, tako da se tu u pravilu nema što prigovarati. Problem je u priči. U ovom slučaju sve je već više manje viđeno. Opaki znanstvenik koji želi zavladati svijetom, retrotehnologija u kombinaciji s najnovijim dostignućima, zračne borbe u stilu nemogućih misija…, s time da se zna kako će sve završiti. Pravda će pobijediti i svi će biti zadovoljni. Osim onih koji su nesebično poginuli boreći se za pravednu stvar.

Zanimljiv je odabir glavnih pozitivnih likova. Hera Hilmar islandska je glumica koja uz uloge u televizijskim serijalima, igra u zanimljivim filmovima koje nismo gledali u hrvatskim kinima. To su drama ‘Vonarstræti’ (2014.; Baldvin Zophoníasson), komedija ‘Get Santa” (2014.; Christopher Smith), akcijski triler ‘Alleycats’ (2016.; Ian Bonhôte), triler ‘Eiðurinn’ (2016.; Baltasar Kormákur), ratna drama ‘The Ottoman Lieutenant’ (2017.; Jospeh Ruben), ratni triler ‘An Ordinary Man’ (2017.; Bard Silberling), drama ‘Sumarbörn’ (2017.; Guðrún Ragnarsdóttir) i triler ‘The Ashram’ (2018.; Ben Rekhi). Irski glumac Robert Sheehan prisutan je i na malom i velikom ekranu. Gledali smo ga ove godine u trileru ‘Loš samaritanac’ (Bad Samaritan; 2018.; Den Devlin). Christian Rivers kao redatelj igranog cjelovečernjeg filma imao debitira ovim filmom.

Robert Jukić, Zagreb, 28.12.2018.

Informacije o filmu:

Smrtonosni strojevi
Media Rights Capital (MRC), Scholastic Productions, Silvertongue Films, 2018.
Trajanje: 128 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Fran Walsh, Philippa Boyens i Peter Jackson
Knjiga: Philip Reeve
Glazba: Junkie XL (as Tom Holkenborg)
Još glume: Jihae, Ronan Raftery, Leila George, Patrick Malahide, Stephen Lang, Colin Salmon, Mark Mitchinson, Regé-Jean Page, Menik Gooneratne, Frankie Adams, Leifur Sigurdarson, Kahn West

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Smrtonosni strojevi – Movie Site
Mortal Engines – IMDb