Robin Hood (2018.)
Redatelj: Otto Bathurst

O junaku iz Šervudske šume koji pljačka bogate da bi pomogao siromašnim ljudima, konačno možemo saznati pravu istinu. Robin Hood omiljeni je lik holivudskih filmskih studija i o njemu je snimljeno mnoštvo filmova. U ovom slučaju koncentrirat ćemo se na najnovijeg Robina Hooda kojeg tumači nova akcijska zvijezda, Taron Egerton, kojeg smo upoznali u dva ‘Kingsmana’ (2014., 2017.). Posebna je zanimljivost da je film sniman i na dvije lokacije u Hrvatskoj (ili su lokacije poslužile samo kao digitalna kulisa za radnju filma), u Dubrovniku i Višnjanu, koji su spojeni u jedan grad, Nottingham, kojim vlada pohlepni Sheriff od Nottinghama (Ben Mendelsohn).

Robin Hood ; Fotografiju ustupio Blitz Film i Video

Mladi plemić Robin of Loxley (Taron Egerton), sretan i zaljubljen u Marian (Eve Hewson), dobije poziv za vojsku kako bi se borio u križarskom ratu. Kad se nakon par godina vrati, njegov dvorac zapušten je i zapljenjen jer nije plaćao porez, a Marian, uvjerena kako je poginuo, našla je novog životnog suputnika. Sheriff of Nottinghama opaki je tip koji u sprezi s crkvom tlači siromašne podanike izmišljajući razne poreze i namete. Udružujući se sa svojim protivnikom iz Svete zemlje Little Johnom (Jamie Foxx), Robin usavršava borilačke vještine i započinje gerilske akcije protiv pohlepnog Sheriffa koji ima daleko veće planove nego što to na prvi pogled izgleda. Njegove akcije nailaze na odobravanje potlačenih masa, a Robin Hood postaje državni neprijatelj broj 1 jer ruši postojeći korumpirani poredak…

Ovako predstavljen film izgleda zanimljiv uradak, međutim, autori nisu bili u satnju zadržati osnove narativne logike. Ovdje prvenstveno mislim na radnju, dok je improvizacija u nekom vremenskom sažimanju čak i simpatična. Naime, amalgam nekoliko vremenskih razdoblja daje filmu jedan osobiti bezvremenski pečat. Primjerice, Sheriff nosi odijelo koje kao da je kreirao neki od suvremenih šminkerskih dizajnera, Nottingham (kombinacija Dubrovnika i Višnjana) nalazi se pored rudnika u kojima se stalno kopa, sirovina se iznosi na kolicima koja idu po šinama. Panorama kao da je preuzeta iz ‘Gospodara prstenova’, iz rudnika stalno izbijaju plamenovi kao Mordoru. A akcijske scene u stilu su ‘Nemogućih misija’. Najnoviji ‘Robin Hood’ zanimljiv je po tome što su određene usluge pružile domaće tvrtke. Kao film dobra je neobavezna zabava, uz obavezne kokice.

Redatelj Otto Bathurst televizijski je čovjek, režirao je u nizu televizijskih serija, i ovo mu je prvi dugometražni igrani film.

Robert Jukić, Zagreb, 15.12.2018.

Informacije o filmu:

Robin Hood
Summit Entertainment, Appian Way, Pixoloid Studios, 2018.
Trajanje: 116 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Dolby Surround 7.1
Scenarij: Ben Chandleri David James Kelly
Priča: Ben Chandler
Scenarij: Robert Rodat
Glume: Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Eve Hewson, Jamie Dornan, Tim Minchin, Paul Anderson, F. Murray Abraham, Ian Peck, Cornelius Booth, Kane Headley-Cummings, Scot Greenan, Lara Rossi, Kevin Griffiths, Catriona Temple

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Robin Hood – Wikipedia
Robin Hood – Movie Site
Robin Hood – IMDb