Haruki Murakami
Muškarci bez žena

S japanskoga preveo Vojo Šindolić
Godina izdanja 2018
Cijena 129 kn
Broj stranica 224
Uvez meki

U sedam pripovijedaka Haruki Murakami proniče u živote muškaraca koji se, svaki na svoj način, stjecajem okolnosti nose sa samoćom. U zbirci prožetoj patosom i istim trpkim humorom koji je zaštitni znak autorovoga cjelokupnog opusa, Murakami nam je dao još jedno klasično djelo suvremene književnosti.

Haruki Murakami rođen je u Kjotu 1949., a danas živi u blizini ­Tokija. Autor je niza romana među kojima se ističu veliki japanski best­seler ‘Norveška šuma’, svjetska uspje­š­nica ‘Kafka na žalu’ te opsežni ‘Ljetopis Ptice Navijalice’. Murakami je također autor publicističke knjige ‘Podzemlje: napad plinom u Tokiju i japanska psiha’, a pripovijetke su mu objedinjene u zbirkama ‘Slon nestaje’, ‘Nakon potresa’ i ‘Slijepa vrba, usnula žena’. Novija su mu djela memoarska proza ‘O čemu govorim kada govorim o trčanju’, trilogija ‘1Q84’ te roman ‘Bezbojni Tsukuru Tazaki i njegove godine hodočašća’. Dobitnik je mnogih književnih priznanja, uključujući Jeruzalemsku nagradu i Nagradu Franz Kafka. Djela su mu prevedena na četrdeset jezika.


Damir Šodan
Unutarnji neprijatelj

Uvez: Meki uvez
Izdavač: Vuković & Runjić
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789532862010
Dimenzije: 15,3×23,5
Cijena: 99,00 kuna

U najnovijoj, petoj zbirci poezije naslovljenoj Unutarnji neprijatelj, pjesnik, dramski pisac, prevoditelj i urednik, Damir Šodan, nastavlja razvijati poetiku hibridnog “infrarealizma” suprotstavljajući metahistorijske i intimističke impulse u želji da na presjecištima osobnih i općih iskustava u svojevrsnom peripatetičkom zamahu, brzom izmjenom povijesnih, geografskih i duhovnih toposa, opipa i registrira bilo zeitgeista. Autor je pritom svjestan da je jedan od znakova vremena posvemašnje potiranje granica između dokumentarnog i fikcionalnog diskursa, što pjesniku pruža veliku slobodu, ali mu istodobno nameće i nemalu odgovornost pri kreiranju novih stihov(a)nih svjetova.


Miroslav Kirin
Lirika

Vuković & Runjić
2018.
110 str.
22 cm
ISBN 978-953-286-203-4

Šest godina nakon ‘Zenzancija’ (2013.), knjige, kako joj naslov upućuje, oslonjene na više-manje vrckavo poigravanje prividnom jednostavnošću i poezijom oka proizašlom iz istočnjačkih čitanja pjesničkih i filozofskih tradicija i njihove simbioze sa širokom plejadom zapadnog nasljeđa, i dvije godine nakon knjige ‘Hipernovalis’ (2015.), Miroslav Kirin javlja se novim naslovom kojim se možda više nadovezuje na jednostavnost i strogost Zenzancija nego na radikalnog ‘Hipernovalisa’, koji je je svojom razbarušenom hibridnošću pjesničkih i ne-pjesničkih oblika određena poetička pitanja zaoštrio do krajnjih granica. Novi rukopis Lirka baštini upravo tu oslobođenu ludičnost, sklonost apsurdnim situacijama i neočekivanim jezičnim rješenjima.

Miroslav Kirin rođen je u Sisku 1965. godine. Piše i objavljuje poeziju, prozu i prijevode s engleskog jezika. Objavio je tri zbirke poezije — ‘Od nje do vječnosti’ (1989., nagrada Goran za mlade pjesnike), ‘Tantalon’ (1998.), ‘Zukva’ (2004.), te prozu ‘Album’ (nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini). Živi i radi u Zagrebu.

[izvor informacije Vuković & Runjić]