Ono što je “Lego Batman” učinio za filmove o Batmanu, to je “Spider-Man: Novi svijet” učinio za filmove o Spider-Manu. Razbio je ustaljene kalupe filmova o superherojima i postavio sasvim nove granice očekivanja gledatelja.

Nevjerojatno je da već od samog početka stoljeća postoji čak 5 različitih inkarnacija Spider-mana u kinima. Glumili su ga Tobey Maguire u 3 filma, Andrew Garfield u 2 filma, Tom Holland u jednom zasebnom filmu i u dva kao gost (i još dva sljedeće godine), te sada čak osam različitih glumaca u novom animiranom filmu “Spider-Man: Novi svijet”.

Spider-Man: Novi svijet ; Fotografiju ustupio CineStar

Tako široka lepeza glumaca potaknuta je samom pričom filma. U njoj je koncept paralelnih univerzuma dopustio poigravanje s različitim varijacijama Spider-Mana. O kojima se radi, bolje da ne znate – već se ugodno iznenadite. Način na koji su plasirane njihove priče postanka najinventivnije su do sada, a to što je glavni junak afro-amerikanac koji neočekivano postaje Spider-Man također je dobrodošlo osvježenje.

Na nesinkroniziranoj projekciji koju smo gledali publika je toliko bila oduševljena da je dobar dio nje čak zapljeskao, a gotovo svi su uz zabavnu odjavnu špicu u dobrom raspoloženju dočekali završnu scenu nakon odjavne role (ne propustite!). Reference na postojeće filmove i serije su neizbježne kao i niz detalja koje je nemoguće pohvatati iz prvog gledanja. Zato je i dobro da ga možete pogledati na izvornom engleskom jeziku (koga zanima sinkronizirani Spider-Man?) kao i u različitim formatima: 2D, 3D i 4DX / MX4D.

To što se radi o animiranom filmu ne treba vas obeshrabriti, jer ćete unatoč vrlo naglašenom animacijskom stilu jednostavno zaboraviti da uopće ne gledate igrani film. Ne boji se miješati različite stilove koji su napad na osjetila – od izraženog stripovskog i fotorealističnog, pa čak i experimentalnog, što mu sve uveliko pomaže u prenošenju priče. No ono što je najbitnije – uz stil, film ima šarm i dušu.

Ne možemo dočekati nastavak, kao ni spin-offove koji se pripremaju.

Tihoni Brčić

Spider-Man: Novi svijet – Movie Site
Spider-Man: Into the Spider-Verse – IMDb